• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

feb 18

Senior-EM lag 2010 

Då var det över, Lag-EM för Seniorer som har spelats i Dresden i Tyskland sedan den 10 februari. Inte oväntat segrade Ryssland med fyra stormästare och en IM i laget. Finland gjorde en bra turnering och spelade till sig bronset genom vinst i sista matchen mot Sverige I. Det omvända resultatet hade med stor sannolikhet gjort att Sverige kunnat kliva upp på prispallen i stället… Sveriges placeringar framgår av tabellen. Bästa poängplockare  i Sveriges lag blev Nils Åke Malmdin, Helge Wademark 6.0 och Sören Svensson 5½ poäng.

1 Ryssland Ryssland 9 9 0 0 18
2 Schweiz Schweiz  9 6 2 1 14
3 Finland Finland  9 6 1 2 13
15 Sverige I Sverige 9 4 3 2 11
32 Sverige II Sverige 9 4 2 3 10
48 Sverige IV Sverige 9 4 0 5 8
59 Sverige III Sverige 9 3 1 5 7

 

Schacksnack ligger två ronder efter med resultatrapportering. Här följer rond åtta och nio.

Resultat rond 8 och 9
Brandenburg Tyskland  ½-3½ Sverige I Sverige    Finland Finland 2½-1½ Sverige I Sverige
BSW Lok Dresden Tyskland  2-2 Sverige II Sverige   Sverige II Sverige 3-1 Norge II Norge 
Sverige III Sverige  1½-2½ Helsinki Finland    Sverige III Sverige 3-1 Arctic Team Norge 
Mecklenburg-Vorp II Tyskland  2½-1½ Sverige IV Sverige   Sverige IV Sverige 3½-½ Stadi Finland 


Svenskarnas partier från samtliga ronder.
feb 17

Senior-EM lag 2010 

Näst sista ronden i Lag-EM för Seniorer i Dresden i Tyskland står för dörren. I går blev mycket plus för de svenska lagen. Det var endast Sverige II som ”föll ur ramen” genom att förlora mot Belgien.

Resultat rond 7
Sverige I Sverige  3-1 Wales Wales 
Sverige II Sverige  1-3 Belgien Belgien 
Hessen II Tyskland  2½-1½ Sverige III Sverige
Sverige IV Sverige  3-1 Norge III Norge

 

 Det är övervägande tyska lag som blir motståndare i dag utöver tredje laget som möter Helsinki.

Spelschema rond 8
Brandenburg Tyskland  ½-3½ Sverige I Sverige 
BSW Lok Dresden Tyskland  2-2 Sverige II  Sverige
Sverige III Sverige  1½-2½ Helsinki Finland 
Mecklenburg-Vorp II Tyskland  2½-1½ Sverige IV Sverige

 

 Att det skall gå att rubba Ryssland från första platsen verkar inte troligt för deras laguppställning består av fyra GM och en IM. 

1 Ryssland Ryssland
2 Israel Israel 
3 Hessen I Tyskland
16 Sverige I Sverige
43 Sverige II Sverige
62 Sverige III Sverige
49 Sverige IV Sverige

Svenskarnas partier från rond 1-7.
feb 15

Senior-EM lag 2010 

I rond fem i Lag-EM för Seniorer i Dresden i Tyskland var resultaten inte mycket att skriva hem om. En vinst och tre förluster. Sverige I mötte Schweiz och förlorade med minsta möjliga marginal. Vid första bordet fick Magnus Wahlbom ta sig an legendaren GM Viktor Korchnoi. Magnus satsade friskt men det räckte inte utan det visade sig att den gamle VM-utmanaren hade räknat längst. Partiet finns för genomspelning under den sista tabellen.

Resultat rond V.
Sverige I Sverige  1½-2½ Schweiz Schweiz 
Sverige II Sverige  3½-½ Stiftg BSW/DBAG 3 Tyskland 
Turkiet Turkiet  2-2 Sverige III Sverige
Wien 2 Österrike  2½-1½ Sverige IV Sverige

 

Placeringen på prispallen och för de svenska lagen efter rond 5 framgår av tabellen. 

1 Ryssland Ryssland
2 Leipzig Tyskland
3 Tyskland Tyskland
22 Sverige I Sverige
37 Sverige II Sverige
38 Sverige III Sverige
55 Sverige IV Sverige

 

I dag spelas rond 6 och motståndet är av den kalibern att det bör kunna bli bra poängutdelning.

Spelschema rond 6.
Belgien Belgien  Sverige I Sverige 
Blindern Oldtimers Norge  Sverige II Sverige 
Sverige III Sverige  Stiftg BSW/DBAG 1 Tyskland
Schleswig-Holstein Tyskland  Sverige IV Sverige

 

Svenskarnas partier från rond 1-5.


 feb 14

Senior-EM lag 2010 

I rond fyra i Lag-EM för Seniorer i Dresden i Tyskland mötte Sverige I och II Danmark och i förbrödringens tecken blev bägge matcherna oavgjorda. Däremot var det upplyftande att se att lag III och IV vann sina matcher och klättrade i tabellen.

Resultat rond IV.
Danmark I Danmark  2-2 Sverige I Sverige 
Danmark II Danmark  2-2 Sverige II Sverige 
Sverige III Sverige  3-1 Widukind 2 Tyskland
Sverige IV Sverige  2½-1½ SV Dresden-Leuben Tyskland

 

Placeringen på prispallen och för de svenska lagen efter rond 4 framgår av tabellen. Det kommer en utförligare uppställning efter det att turneringen är avlutad den 18 februari.

1 Ryssland Ryssland
2 Tjeckien Tjeckien
3 Tyskland Tyskland
15 Sverige I Sverige
38 Sverige III Sverige
46 Sverige IV Sverige
58 Sverige II Sverige

 

Det måste vara en lyft att får sätta sig mitt emot tidigare VM-utmanaren GM Viktor Korchnoi, vilket det finns stor möjlighet för den spelare i Sverige I som placeras vid första bordet i dag.  

Spelschema rond V.
Sverige I Sverige  Schweiz Schweiz 
Sverige II Sverige  Stiftg BSW/DBAG 3 Tyskland 
Turkiet Turkiet  Sverige III Sverige
Wien 2 Österrike  Sverige IV Sverige

 

Svenskarnas partier från rond 1-4.
feb 13

Senior-EM lag 2010 

Sverige I i Lag-EM för Seniorer i Dresden i Tyskland fortsätter att plocka poäng i en utsträckning som gör att de är obesegrade och tampas i toppen på tabellen. De ligger på en 14:e plats bland de 78 lagen efter den oavgjorda matchen i rond tre. Titta gärna på Magnus Wahlboms slutställning mot stormästaren Mark Tseitlin i gårdagens match mot Israel. Är det remi? Rörigt är det iallafall. Partiet finns för genomspelning under tabell II. 

Resultat rond III.
Sverige I Sverige  2-2 Israel Israel 
Sweden II Sverige  1½-2½ Oranjeteam II Holland 
USV TU Dresden Tyskland  3½-½ Sverige III Sverige
Sverige IV Sverige  3½-½ Schottland II Skottland

 

 I dag klockan 10.00 är det grannarna Danmark som står för motståndet för lag I och II.

Spelschema rond IV.
Danmark I Danmark  2-2 Sverige I Sverige 
Danmark II Danmark  2-2 Sverige II Sverige 
Sverige III Sverige  3-1 Widukind 2 Tyskland
Sverige IV Sverige  2½-1½ SV Dresden-Leuben Tyskland

 

Svenskarnas partier från rond 1-3.
feb 12

Senior-EM lag 2010 

Sverige I i Lag-EM för Seniorer i Dresden i Tyskland ångar på. Två framträdande och lika många vinster. Efter remier vid bord 1-3 steg FM Felix Nordström fram som dagens hjälte och besegrade Peter Monte (2102). Det innebär att laget är med i toppen på tabellen. Svenskarnas partier från rond 1 och 2 finns för genomspelning under spelschemat för rond 3. Utöver Sverigemästaren 1974 Magnus Wahlbom, som spelar i Sverige I, har Schacksnack vid genomgång av laguppställningarna noterat att även en svensk lagmästare för Limhamns SK 1983, som sedan många år tillbaka bor i Lund – Gunnar Finnlaugsson – representerar KR Reykjavik från Island.

Resultat rond II.
Kgl SV Den Haag Holland  1½-2½ Sverige I Sverige
Catalonia Spanien  3½-½ Sverige II Sverige
Sverige III Sverige 3-1 Stiftg BSW Bln/DBAG Tyskland
Rehno Palatinat Tyskland  3-1 Sverige IV Sverige

 

I tredje ronden, som startar i dag klockan 10.00, får vårt bästa lag det tufft. Motståndarna mönstrar en GM och en IM vid de översta borden.   

Spelschema rond III.
Sverige I Sverige  Israel Israel 
Sweden II Sverige  Oranjeteam II Holland 
USV TU Dresden Tyskland  Sverige III Sverige
Sverige IV Sverige  Schottland II Skottland 

 

Svenskarnas partier från rond 1-2.
feb 11

Senior-EM lag 2010 

Lag-EM för Seniorer i Dresden i Tyskland är framme vid andra ronden som startar klockan 10.00. Det framgick av gårdagens rapport att det var lite upp och ner för de svenska lagen. Lag I och II vann övertygande medan de andra förlorade sina matcher.

Förstabordsspelaren i lag II – Peter Carlsten (2133) -, som möter Catalonia i dag, kommer att få det tufft för han möter en stormästare Orestes Rodriguez Vargas (2423). I Schweiz laguppställning finns den välkände GM Viktor Korschnoi (2566) och att han skall tappa poäng i någon större utsträckning är knappast troligt. Om Viktor anser det mödan värt att gå ner i spellokalen får han med stor sannolikhet möta Turkiets FM Ates Ulker (2140). Men troligt är att han skickar reserven.   

Svenskarnas partier från gårdagens rond finns för genomspelning under tabellen.

Rond II.
Kgl SV Den Haag Holland  Sverige I Sverige
Catalonia Spanien  Sverige II Sverige
Sverige III Sverige Stiftg BSW Bln/DBAG Tyskland
Rehno Palatinat Tyskland  Sverige IV Sverige

feb 10

Senior-EM lag 2010 

I dag startade Lag-EM för Seniorer i Dresden i Tyskland. Hur det gick i första ronden framgår av tabellen. Ännu har inte spelschemat för rond 2 eller dagens partier publicerats. Det är möjligt att det dröjer till i morgon innan Schacksnack kan presentera vem svenskarna får möta i nästa rond. Notera att den startar klockan 10.00.

Rond I.
Sverige I Sverige 3-1 Stiftung Bahn Tyskland
Sverige II Sverige 3-1 Trondergutan Norge
Sportfreunde Katernberg Tyskland 2½-1½ Sverige 3 Sverige
Sverige IV Sverige ½-3½ BSW Lok Dresden Tyskland


feb 10

Senior-EM lag 2010 

I dag startar Lag-EM för Seniorer i Dresden i Tyskland. Bland de preliminärt anmälda 78 lagen mönstrar Sverige inte mindre än fyra! Deltagarna i de olika svenska konstellationerna framgår av bifogad tabell. I Sverige I finns Sverigemästaren1974 Magnus Wahlbom och Veteranmästaren 2009 Nils-Åke Malmdin som de högst rankade. Ryssland är storfavoriter till att erövra titeln. De har ett ratingsnitt på 2479 och de fyra ordinarie spelarna är stormästare med Vitaly Tseshkovsky (2554) i toppen.

Första ronden av nio startar i dag klockan 14.00. Övriga ronder börjar klockan 10.00 utom den sista den 18:e som startar en halv timme tidigare. Ännu är inte spelschemat för dagens rond klart. Betänketiden är 90 minuter för 40 drag plus 30 minuter för resten av partiet. Schacksnack kommer att följa turneringen och om möjligt publicera partier från Tyskland. (Saknar uppgift om vilka klubbar de flesta spelarna i lag II, III och IV tillhör. Någon som vet?).  

Sverige I   Sverige II   Sverige III   Sverige IV
Magnus Wahlbom, 2311   Peter Carlsten, 2133   Sigurgeir Ingvason, 2048   Sören Svensson, 2004
Nils-Åke Malmdin, 2281   Bengt Wahlund, 2095   Per Johansson, 2060   Sven Nordenström, 1961
Leif Svensson, 2263   Helge Wademark, 2083   Sture Gustavsson, 2029   Ragnar Nyström, 1980
FM Felix Nordström, 2191   Sven-Olof Andersson, 2068   Åke Sandklef, 2009   Kenneth Wiman, 1993
Ralph Halleröd, 2165       Stellan Öhrn, 1991   Ingvar Gumeson, 1863