• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

maj 11

Lag-EM för seniorer i Grekland spelades sista ronden i dag. Första laget har ingen lyckad avslutning. De förlorade mot Katalonien med 1-3 och det är inte mycket att säga om det eftersom motståndarna toppade med en stormästare Vargas Orestes Rodriquez mot Nils Åke Malmdin och övriga spelare hade högre rating än svenskarna också vid övriga bord. Lag II spelade oavgjort mot Freibaur från Tyskland efter fyra remier. Övriga resultat finns på Chess-Results.   

Prispallen och svenskarna
1 Ryssland   9 6 3 0 15 23.5
2 Tyskland   9 6 2 1 14 24.0
3 Montenegro   9 5 3 1 13 23.0
22 Sverige I   9 3 2 4 8 19.0
29 Sverige II   9 1 4 4 6 17.0

 

 Tyvärr kan inte Schacksnack bidraga med partier efter rond 7, av den enkla anledningen att arrangören inte publicerat några efter denna rond. maj 10

Lag-EM för seniorer som spelas i Grekland spelar sista ronden i morgon. Hur placeringen är för de tre bästa och Sveriges lag framgår av minitabellen. Övriga resultat finns på Chess-Results. I Sveriges lag I har samtliga spelare presterat en bit över sin rating. Till exempel har Nils-Åke Malmdin (2230) och Gösta Petersson (2113) inför morgondagens rond en prestationsrating på 2371 respektive 2284! Bifogar svenska partier som publicerats men det blir ensidigt eftersom de endast kommer från lag 1. Schacksnack återkommer i morgon med slutresultatet.

Prispallen och de svenska lagens placering efter rond 8:

1 Ryssland   8 6 2 0 14 21.5
2 Danmark I   8 5 2 1 12 19.5
3 Montenegro   8 4 3 1 11 20.5
15 Sverige I   8 3 2 3 8 18.0
31 Sverige II   8 1 3 4 5 15.0

 

Partier lag I rond I, III-VII.maj 07

Lag-EM för seniorer som spelas i Grekland spelades rond fem i dag och första laget spelade oavgjort mot Stiftung BSW DBAG 1 från Tyskland och det nordiska mötet mellan Finland 2 och Sveriges andra lag blev förlust för Sverige med 1½-2½. Övriga resultat finns på Chess-Results.

I rond 6 som spelas i morgon möter lag I Skottland och det kan bli svårt om man tittar enbart på rating, men så enkelt är inte schack. Lag II möter laget som lag I spelade oavgjort mot i rond 5 Stiftung BSW DBAG 1 från Tyskland.

Prispallen och de svenska lagens placering efter rond 5:

1 Ryssland   5 4 1 0 9 14.0
2 Israel I   5 4 0 1 8 14.0
3 Montenegro   5 3 2 0 8 13.5
15 Sverige I   5 2 2 1 6 11.0
33 Sverige II   5 0 2 3 2 8.0

Partier lag I rond I, III och IV.maj 06

Lag-EM för seniorer som spelas i Grekland spelades rond fyra i dag och första laget spelade oavgjort mot Sweiz men andra laget förlorade med 1-3 mot Belgien. Övriga resultat finns på Chess-Results. Efter den ”onödiga” förlusten mot GM Wolfgang Uhlmann (partiet finns för genomspelning) i rond 1 har Nils Åke Malmdin radat upp tre ettor och med detta är han bäst av de åtta svenskarna!

I rond 5 som spelas i morgon möter lag I Stiftung BSW DBAG 1 från Tyskland och lag II möter Finland II.

Prispallen och de svenska lagens placering efter rond 4:

1 Italien   4 3 1 0 7 12.5
2 Danmark I   4 3 1 0 7 11.5
3 Ryssland   4 3 1 0 7 11.0
12 Sverige I   4 2 1 1 5 9.0
29 Sverige II   4 0 2 2 2 6.5

 

Partier lag I rond I och IV.maj 05

I dag är bägge de svenska lagen i Lag-EM för seniorer som spelas i Grekland i elden. I går vann lag ett med övertygande siffror (3½-½) mot Freibauer från Tyskland, medan däremot lag 2 hade frirond. Ännu har inga partier publicerat från rond 2 men när de dyker upp kommer de naturligtvis på Schacksnack för genomspelning. Håll utkik! 

Prispallen och de svenska lagens placering efter rond 2:

1 Israel I 2 2 0 0 4 7.5
2 Italien 2 2 0 0 4 7.5
3 Tyskland 2 2 0 0 4 6.5
15 Sverige I   2 1 0 1 2 4.0
26 Sverige II   2 0 1 1 1 3.5

 

I dag möter lag 1 ännu ett lag från Tyskland – Sportfreunde Katernberg – och andralaget får ta sig an Norges första lag. I övrigt hänvisas till Chess-Results för namn och siffror.

Malmdin, Nils Åke 2278  1-0 FM Bachmann, Karlheinz 2282
Petersson, Gösta 2113  0-1 FM Rosen, Willy 2285
Svensson, Sören 2109  1-0 FM Nautsch, Werner 2243
Sandklef, Åke 2017  1-0 FM Neese, Hans-Joachim 2234
 
Gundersen, Helge 2234 ½-½ Carlsson, Ingvar 2083
Hauge, Tor Arne 2157  0-1 Danielsson, Robert 2043
Theting, Helge E 2029  1-0 Karrlander, Gunnar 1600
Strand, Oyvin 1972 ½-½ Stal, Olof Carl 1600

 

Ronderna startar klockan 09.00. Det blir inget svenskt deltagande i denna rond eftersom endast 3 matcher visas och Sveriges bägge lag kommer betydligt längre ner i tabellen.

live

Lag I första ronden.maj 04

Det blev förlust i rond 1 för de svenska lagen i Lag-EM för seniorer som spelas i Grekland. Det var inte oväntat speciellt efter att ha tagit del av motståndarnas snitt rating. Första laget förlorade med ½-3½ medan däremot andra laget förlorade med minsta möjliga marginal mot England 2. Remien i lag 1 spelade Sören Svensson (2109) till sig mot stormästaren Hans-Joachim Hecht (2377) vid bord 2! Vid första bordet mötte Nils Åke Malmdin den gamle stormästaren GM Wolfgang Uhlmann och förlorade efter en hård kamp. Det stora affischnamnet 80-årige GM Viktor Kortchnoi uteblev, säkert till arrangörens stora ledsnad, vilket gör att turneringen förlorade i värde och mötet mellan Viktor och rysslands GM Evgeni Vasiukov inte blir av.

I dag möter lag 1 Freibauer från Tyskland medan däremot andrauppställningen har frirond. Chess-Results har som vanligt det som behövs från turneringen vad gäller namn och siffror.  

Nils Åke Malmdin 2278  1-0 Gerd Niebuhr 2067
Gösta Petersson 2113   ½-½ Peter Juergens 2012  
Sören Svensson 2109    1-0 Werner Hellwege 2009  
Åke Sandklef 2017    1-0 Juergen Fritsch 1979  

The Championship shall be played in 9 rounds following the Swiss System. Time control is 40 moves in 90 minutes and 30 minutes to the end of the game. The player will additionaly receive 30 seconds for each move. Any player who arrives at the chessboard more than 30 minutes after the scheduled start of the round will lose the game. 

Ronderna startar i fortsättningen klockan 09.00 och det förkrympta diagram, som finns på den officiella hemsidan från direktsändningen, har Schacksnack åtgärdat. Det blir inget svenskt deltagande denna gång eftersom endast 3 matcher visas och Sverige kommer som 13:e.

live

Lag I första ronden.maj 03

Det tog tid innan det dök upp någonting från Lag-EM för seniorer som spelas i Grekland. Chess-Results har som vanligt det som behövs från turneringen vad gäller namn och siffror. Det var direktsändning från Sverige I:s match mot Tyskland där Nils Åke Malmdin fick ta sig an GM Wolfgang Uhlmann och förlorade precis som laget. Siffrorna skrevs till ½-3½.

Island har ett lag på plats som kallar sig ”Polar Bears Iceland” och en av lagmedlemmarna är Gunnar Finnlaugsson, som är ordförande i Lunds ASK. Han förlorade i dag och laget ligger under med 3-0 när detta skrivs.

The Championship shall be played in 9 rounds following the Swiss System. Time control is 40 moves in 90 minutes and 30 minutes to the end of the game. The player will additionaly receive 30 seconds for each move. Any player who arrives at the chessboard more than 30 minutes after the scheduled start of the round will lose the game. 

Schacksnack återkommer med ett fylligare inlägg i morgon. Ronderna startar i fortsättningen klockan 10.00.

live