• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jun 21

 

Det blev som de flesta tippade inför sista ronden GM Magnus Carlsen och GM Sergey Karjakin (bilderna: foto Chess-News.ru) spelade remi. I och med detta blev Magnus slutsegrare för andra gången i rad i den rumänska storturneringen King´s Tournament. Han hade samma poäng som Sergey men bättre särskiljning. GM Vassily Ivanchuk kom igen efter det katastrofala 17-minuters partiet i näst sista ronden och vann i dag mot den amerikanska storstjärnan GM Hikaru Nakamura.

Prislista och partier från rond I-X.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 21

Efter resultaten i näst sista ronden, som spelades i går, har arrangören fått ett rent finalparti i Kings Tournament 2011 mellan GM Magnus Carlsen och GM Sergey Karjakin (notera att ronden startar klockan 12.30). Det som banade väg för detta var att Karjakin enkelt (utspelad i 22 drag) besegrade GM Vassily Ivanchuk, som verkar helt ur form och som endast använde 17 minuter till partiet, samtidigt som Magnus fick nöja sig med remi mot GM Liviu-Dieter Nisipeanu.

Enligt uppgift räcker det med remi för Magnus mot Karjakin för att säkra segern i turneringen och vara nummer 1 i världen på nästa ratinglista från FIDE som kommer den 1 juli. Riktigheten i den senare uppgiften är Schacksnack tveksam till eftersom FIDE tidigare informerat om att turneringar som slutar senare än den 15:e i månaden före publicering, ej medräknas…   

Sista ronden. (kategori 21, ratingsnitt 2758).
GM Teimour Radjabov 2774 ½-½ GM Liviu-Dieter Nisipeanu 2662
GM Magnus Carlsen 2815 ½-½ GM Sergey Karjakin 2776
GM Vassily Ivanchuk 2776 1-0 GM Hikaru Nakamura 2774

 

Direktsändning klockan 12.30.

 live           live       
 Hemsidan     Chessbomben 

Time control: 120 minutes for the first forty moves, 60 minutes for the next twenty moves and then each player will be allotted 15 minutes until the end. Starting with move 61 each player will receive an increment of 30 seconds per move. 


Tabell och partier från rond I-IX.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 20

Schacksnack har haft minisemester, men är nu tillbaka i selen, och kommer under förmiddagen försöka komma i fas med vad som hänt … I Kings Tournament 2011 som spelas i Rumänien återstår det två ronder och som vanligt när GM Magnus Carlsen är en av deltagarna är han med i den absoluta toppen. Inför avslutningen leder han med en halva före GM Sergey Karjakin från Ryssland. Det möts i sista ronden, som spelas i morgon, och Magnus har vit.

I går i rond åtta höjde skribenterna partiet mellan GM Vassily Ivanchuk och GM Liviu-Dieter Nisipeanu till skyarna så det är kanske en bra idé att spela igenom det. När krutröken skingrats, efter 24 drag, visade det sig att de precis som i de övriga partierna delade på poängen.

Rond 9 (kategori 21, ratingsnitt 2758).
GM Hikaru Nakamura 2774 ½-½ GM Teimour Radjabov 2774
GM Sergey Karjakin 2776 1-0 GM Vassily Ivanchuk 2776
GM Liviu-Dieter Nisipeanu 2662 ½-½ GM Magnus Carlsen 2815

 

Direktsändning klockan 14.30.

 live           live       
 Hemsidan     Chessbomben 

Time control: 120 minutes for the first forty moves, 60 minutes for the next twenty moves and then each player will be allotted 15 minutes until the end. Starting with move 61 each player will receive an increment of 30 seconds per move. 


Tabell och partier från rond I-VIII.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 16

I rond 5 i Kings Tournament 2011 i Rumänien kan väl knappast någon, mer än förlorarna, klaga på underhållningen som GM Magnus Carlsen och GM Sergey Karjakin bjöd på. Magnus motståndare GM Liviu-Dieter Nisipeanu gav upp i drag 31 i en ohållbar ställning. GM Vassily Ivanchuk, som hade vit mot Sergey, öppnade med med 1.e4 e5 2.Sf3 Sc6 3.Lc4 och det föll inte väl ut.

Den norska Live Top list, som uppdateras frekvent när någon förändring sker bland spelare med mer än 2700 i rating, har åter Magnus på första plats efter vinsten i går. Han är några 10:e delar före Världsmästaren GM Vis. Anand. 2817.4 mot 2817 är siffrorna (noterbart är att GM Anish Giri som var med i Sigemans har klättrat över drömgränsen och är en av de 41 (!) med mer än 2700 i rating).

Rond 6 spelas i morgon (kategori 21, ratingsnitt 2758).
GM Teimour Radjabov 2744 vs GM Vassily Ivanchuk 2776
2 GM Hikaru Nakamura 2774 vs GM Magnus Carlsen 2815
3 GM Sergey Karjakin 2776 vs GM Liviu-Dieter Nisipeanu 2662


Tabell och partier från rond I-V.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 15

 

I rond 4 i Kings Tournament 2011 i Rumänien blev det enbart remier. GM Magnus Carlsen hade bonde mer i slutspelet mot Sergey Karjakin men det hjälpte inte i tornslutspelet denna gång. Bonde över hade också GM Hikaru Nakamura mot GM Vassily Ivanchuk men det hjälpte lika litet som i Magnus parti.

Tabellen är tät! Magnus leder på 2½ poäng inför femte ronden och inte mindre än fyra spelare följer en halva efter. 

Rond 5 ( kategori 21, ratingsnitt 2758).
1 GM Magnus Carlsen 2815 1-0 GM Liviu-Dieter Nisipeanu 2662
2 GM Vassily Ivanchuk 2776 0-1 GM Sergey Karjakin 2776
3 GM Teimour Radjabov 2744 ½-½ GM Hikaru Nakamura 2774

 

Direktsändning dagligen, undantaget den 16:e, klockan 14.30.

 live           live       
 Hemsidan     Chessbomben 

Time control: 120 minutes for the first forty moves, 60 minutes for the next twenty moves and then each player will be allotted 15 minutes until the end. Starting with move 61 each player will receive an increment of 30 seconds per move. 

Tabell och partier från rond I-IV.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 13

 

GM Vassily Ivanchuk och GM Magnus Carlsen delade broderligt på poängen i ett Spanskt parti i andra ronden av Kings Tournament 2011 i Rumänien. GM Hikaru Nakamura som förlorade mot Magnus i första ronden kom igen och i ett långt intressant parti och vann mot hemmasonen GM Liviu-Dieter Nisipeanu. Den senare spelade enligt kommentatorerna fel i tidsnöden i drag 60…f3? och efter det gick det inte att hålla partiet. Det tredje partiet slutade remi efter 90 drag. 

Rond 3 ( kategori 21, ratingsnitt 2758).
1 GM Magnus Carlsen 2815 ½-½ GM Teimour Radjabov 2744
2 GM Liviu-Dieter Nisipeanu 2662 1-0 GM Vassily Ivanchuk 2776
3 GM Sergey Karjakin 2776 ½-½ GM Hikaru Nakamura 2774

 

Tabell och partier från rond I-II.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 12
     
GM Vassily Ivanchuk       GM Magnus Carlsen

 

GM Magnus Carlsen mötte i första ronden i Kings Tournament 2011 i Rumänien GM Hikaru Nakamura och vann. Detta innebär att han åter är nummer 1 i världen i flytande rating. Nästa elolista presenteras från FIDE den 1 juli men resultaten från Rumänien kommer inte med på denna eftersom streck dras den 16:e i månaden före det att listorna publiceras.

Det blev en fin start på turneringen två partier som gick till avgörande! Både Magnus och GM Vassily Ivanchuks, som vann mot GM Teimour Radjabov, spel fick beröm i pressen. Tydligen kom Vassily med en nyhet (9. Lf3) i Kungsindiskt som totalt överraskade hans motståndare. Det framgår av bifogat spelschema att de två vinnarna från första ronden möts i dag. Klockan 14.30 börjar det! 

Rond 2 ( kategori 21, ratingsnitt 2758).
1 GM Teimour Radjabov 2744 ½-½ GM Sergey Karjakin 2776
2 GM Hikaru Nakamura 2774 1-0 GM Liviu-Dieter Nisipeanu 2662
3 GM Vassily Ivanchuk 2776 ½-½ GM Magnus Carlsen 2815

 

Tabell och partier från rond I.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 11


GM Magnus Carlsen mot GM Hikaru Nakamura

Förra gången GM Magnus Carlsen och GM Hikaru Nakamura möttes var i Tata Steel Tournament (bilden) i januari och då vann Magnus mot turneringssegraren Hikaru vilket var hans enda förlust. I dag möts de igen i första ronden i den dubbelrondiga kategori 21 (ratingsnitt 2758) turneringen Kings Tournament 2011 i Rumänien som pågår till den 22:e.

I norska Nettavisen finns en intervju med Magnus inför turneringen. 

Rond 1.
1 GM Vassily Ivanchuk 2776 1-0 GM Teimour Radjabov 2744
2 GM Magnus Carlsen 2815 1-0 GM Hikaru Nakamura 2774
3 GM Liviu-Dieter Nisipeanu 2662 ½-½ GM Sergey Karjakin 2776

 

Direktsändning dagligen, undantaget den 16:e, klockan 14.30.

 live           live       
 Hemsidan     Chessbomben 

Time control: 120 minutes for the first forty moves, 60 minutes for the next twenty moves and then each player will be allotted 15 minutes until the end. Starting with move 61 each player will receive an increment of 30 seconds per move.