Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

maj 25

I det sista långpartiet, som också blev det bästa, avgjordes kandidatfinalen. GM Boris Gelfand (född 1968) besegrade GM Alexander Grischuk vilket innebär att han någon gång under första halvåret 2012 kommer att utmana Världsmästaren GM Vis. Anand (född 1968) om titeln. Schacksnack kan inte komma i håg när en VM-match avgjordes senast mellan två spelare över 40 år. Någon som vet? Men denna gång blir det.

Kandidatfinal.
Namn Land Elo 1 2 3 4 5 6 Sa
GM Alexander Grischuk 2747 ½ ½ ½ ½ ½ 0 2.5
GM Boris Gelfand 2733 ½ ½ ½ ½ ½ 1 3.5


Tabell och partier från rond I-VI.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
maj 24

Näst sista långpartiet mellan GM Alexander Grischuk och GM Boris Gelfand i kandidatfinalen slutade med remi. Enligt expertisen stod Grischuk bra när han tillät Gelfand att spela 22…e5.

Tabell och partier från rond I-V.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
maj 23

Inte kan man påstå att de inte försöker och försöker… Detta skrev Schacksnack för några dagar sedan. I dag går det att parodiera på detta och skriva – de försöker inte, de försöker inte… Förra partiet mellan GM Alexander Grischuk och GM Boris Gelfand i kandidatfinalen slutade med remi efter 14 och dagens efter 18 drag. I morgon klockan 13.00 börjar femte partiet med Grischuk som vit, han har ännu inte vunnit något långparti. Hans rad är : 0 vinster, 12 remier och 0 förluster, kanske är det tid att radera nollan i vinstkolumnen…

Tabell och partier från rond I-IV.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
maj 20

Inte kan man påstå att det inte försöker och försöker… I dag spelades andra partiet i kandidatfinalen och än en gång visade GM Boris Gelfand upp sin eminenta slutspelsteknik, som till slut kröntes med en ny remi.

Men min kompis Fritz 11 menade dock att Boris levde farligt eftersom GM Alexander Grischuk hade vinst genom att spela till exempel: 48… Sf5+ 49. Kf3 Sxh6 50. Txh6 a3 51. Ta6 a2 52. Ta4… i stället för det han spelade – 48… Te2+? och så försvann helpoängen all världens väg. Inte förstår Schacksnack vad kompisen menade. Är detta riktigt skall det kanske skyllas den kroniska tidsnöden, som gör sig påmind i varje parti oberoende om det är lång-, snabb- eller blixtpartier, att han inte spelade så.

Tabell och partier från rond I-III.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
maj 19

 

Ja, man kunde väl knappast vänta sig något annat än remi… Det har inte blivit något avgörande i långpartierna sedan rond 2 (Kamsky) och rond 3 (Gelfand) i kvartsfinalerna. I dag i första partiet i finalen mellan GM Alexander Grischuk och GM Boris Gelfand var det mest spännande att följa Grischuks kamp med sekunderna på klockan. Skulle han hinna göra 40 drag innan ”kläppen” föll och inte spoliera ställningen? Han lyckades och så spelade herrarna några drag till innan de tände fredspipan.

Partiet för genomspelning.maj 16

Även i semifinalen blev det ett spännande tiebreak. Det behövdes, som framgår av tabellen, fyra snabb- och två blixpartier innan det var klart vem som skall spela finalen. Segraren i finalen kommer att få utmana Världsmästaren GM Vis. Anand om titeln i början på nästa år. De som skall göra upp om detta är GM Alexander Grischuk från Ryssland och GM Boris Gelfand Israel.

Grischuk, kom in i kandidatmatcherna som reserv för GM Magnus Carlsen, har i kvartsfinalen slagit ut storfavoriten GM Levon Aronian och i semifinalen den tidigare Världsmästaren GM Vladimir Kramnik, så nog är han en värdig finaldeltagare. I denna får han får möta Gelfand och den börjar spelas på torsdag. Den kommer att avgöras i bäst av sex långpartier och vid oavgjort följer i vanlig ordning tiebreak.

Semifinalerna
Namn Land Elo L1 L2 L3 L4 Sa S1 S2 S3 S4 Sa B1 B2 Sa
GM Gata Kamsky 2732 ½ ½ ½ ½ 2.0 ½ ½ 1 0 4.0 0 0 4.0
GM Boris Gelfand 2733 ½ ½ ½ ½ 2.0 ½ ½ 0 1 4.0 1 1 6.0
GM Alexander Grischuk 2747 ½ ½ ½ ½ 2.0 ½ ½ ½ ½ 4.0 1 ½ 5.5
GM Vladimir Kramnik 2785 ½ ½ ½ ½ 2.0 ½ ½ ½ ½ 4.0 0 ½ 4.5

 

Partierna från tiebreak. De åtta första är snabbschack.maj 16

Det blev fyra ronder remi i kandidatsemifinalerna. Detta gör att i dag klockan 13.00 spelas det spännande tiebreak. som börjar med fyra snabbschackpartier. Kommentatorerna är fulla av beundran på sättet som GM Alexander Grischuk lyckades vända den hotande förlusten mot GM Vladimir Kramnik till delad pott i dag. De skriver bland annat:

Amazing! What a game! Sasha keeps on saving lost postitions, huge fighting spirit and portion of luck.
Ifhe continues like that nothing can stop him.

 

Partierna från rond I-IV.maj 14

De fyra semifinalisterna – GM Boris Gelfand, GM Gata Kamsky, GM Vladimir Kramnik och GM Alexander Grischuk – har svårt att sära på sig. Det återstår ett långparti i semifinalerna att spela. Det sker i morgon och skulle det vara fortsatt oavgjort blir det tiebreak på måndag.

Det första partiet som var färdigt var Grischuk mot Kramnik. Den förstnämnde började med att för första gången i Kazan, under kandidatmatcherna, med att flytta e-bonden två steg. Sedan blev det Petroff och det kom nog inte som någon överraskning för någon. Det var nog ingen överaskning heller att partiet blev remi. Även partiet mellan Kamsky och Gelfand slutade med delad pott.

Semifinalerna
Namn Land Elo L1 L2 L3 L4 Sa S1 S2 S3 S4 B1 B2 B3 B4 A1 Sa
GM Gata Kamsky 2732 ½ ½ ½
GM Boris Gelfand 2733 ½ ½ ½
GM Alexander Grischuk 2747 ½ ½ ½
GM Vladimir Kramnik 2785 ½ ½ ½

 

Partierna från rond I-III.maj 13

I dag fortsatte semifinalerna i kandidatmatcherna och det blev kamp från första draget! Men nog lämnade vitspelarna – GM Vladimir Kramnik och GM Boris Gelfand – borden besvikna, men samtidigt måste de ge sina motståndare en honnör på sättet de skötte försvaret på. Reserven GM Alexander Grischuk var det inte många som trodde på före turneringen. Kvartsfinalen mot GM Levon Aronian skulle enligt experterna bli hans enda framträdande i Kazan. Men ack vad de bedrog sig. Nu spelar han semifinal mot tidigare Världsmästaren Kramnik och den kan nog sluta hur som helst.

Den andra matchen mellan GM Gata Kamsky och GM Boris Gelfand är också en öppen historia.

Semifinalerna
Namn Land Elo L1 L2 L3 L4 Sa S1 S2 S3 S4 B1 B2 B3 B4 A1 Sa
GM Gata Kamsky 2732  ½  ½                           
GM Boris Gelfand 2733  ½   ½                           
 
GM Alexander Grischuk 2747 ½  ½                           
GM Vladimir Kramnik 2785 ½  ½                           

 

Partierna från rond 1-2.maj 12

De första semifinalerna i kandidatmatcherna avslutades för en stund sedan. Ytterligare två remier kunde läggas till de tidigare 12 från kvartsfinalspelet. Först färdiga var GM Alexander Grischuk och GM Vladimir Kramnik. Det rökte fredspipa redan efter 16 drag.

Partiet mellan GM Gata Kamsky och GM Boris Gelfand var mer kamp. Gata började få ont om tid när kombattanterna passerat 30 drag. Han hade då cirka fyra minuter medan däremot hans motståndare hade drygt en timme kvar. I 36:e draget enades de om remi. Andra ronden börjar i morgon klockan 13.00 och på måndag spelas tiebreak…

Semifinalerna
Namn Land Elo L1 L2 L3 L4 Sa S1 S2 S3 S4 B1 B2 B3 B4 A1 Sa
GM Gata Kamsky 2732  ½  ½                           
GM Boris Gelfand 2733  ½   ½                           
 
GM Alexander Grischuk 2747 ½  ½                           
GM Vladimir Kramnik 2785 ½  ½                           

 

Partierna från rond 1.

Tidigare artiklar