Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

aug 16


GM Nils Grandelius, Lunds ASK. Foto från ett tidigare tillfälle.

GM Nils Grandelius från Lunds ASK gjorde en strålande insats i Junior-VM i Aten som avslutades i går. Efter särskiljning med den högst rankade i turneringen GM Ding Liren från Kina placerades Nils på fjärde plats bland 130 deltagare. Nils förlorade endast ett parti och det kom mot den blivande Världsmästaren GM Alexander Ipatov frpån Turkiet i sjätte ronden. På Chess-Results finns allt om VM.

Det har också spelats en flickklass och i denna segrade kinesiskan WGM Qi Guo, på 9½ poäng, efter särskiljning. De andra platserna på prispallen tog WGM Nastassia Ziaziulkina från Vitryssland och ryskan IM Anastasia Bodnaruk.

Prispallen och de nordiska deltagarnas placeringar följer.

Prislistan – 130 deltagare.
1 GM Alexander Ipatov 2577 10.0
2 GM Richard Rapport 2605 10.0
3 GM Liren Ding 2695 9.5
4 GM Nils Grandelius, Lunds ASK, prestatinsrating 2645, Elo +15. 2562 9.5
15 IM Mads Andersen 2464 8.5
34 IM Frode Urkedal 2473 7.5
57 Benjamin Arvola 2300 7.0
101 Henri Torkkola 2123 5.5
103 Jon Kristian Haarr 2245 5.5

Nils partier från rond 1-13.aug 14

Det är knappast troligt att webmasters nerver pallar för ytterligare ett lika spännande parti som det GM Richard Rapport och GM Nils Grandelius bjöd på i går i Junior-VM i Aten. Mitt humör pendlade mellan hopp och förtvivlan. Trodde länge att Nils skulle förlora men mirakulöst nog lyckades han vända det hotande nederlaget till remi med mersmak. Detta innebär att Nils fortfarande är med i diskussionen om placeringarna på prispallen.

I dag väntar en av Kinas bästa spelare GM Yangyi Yu på Grandelius och det har alla förutsättningar att bli en kamp. Resultatet är i hög grad avgörande för vilket sammanfattande omdöme turneringen kommer att få för dagens kombattanter. Vinna eller ”försvinna” är dagens sentens.

Rond 12 (näst sista) klockan 16.00
GM Yangyi Yu 2635 ½-½ GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2562

 

Prispallen och de nordiska deltagarnas framfart följer. Det går utmärkt att också följa turneringen på Chess-Results.

Efter rond 11 – 130 deltagare.
1 GM Richard Rapport 2605 9.0
2 GM Alexander Ipatov 2577 9.0
3 GM Samvel Ter-Sahakyan 2567 8.5
8 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2562 8.0
19 IM Frode Urkedal 2473 7.0
36 IM Mads Andersen 2464 6.5
55 Benjamin Arvola 2300 6.0
106 Henri Torkkola 2123 4.5
113 Jon Kristian Haarr 2245 4.0

 

Det blir direktsändning och den startar klockan 16.00. Betänketiden är: 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunders tillägg från drag 1. Det går utmärkt att också följa turneringen på Chess-Results.

live live
Hemsida Bomben

 

Nils partier från rond 1-11.


Samtliga partier från rond 11.aug 13

Nu är det spännande i Junior-VM i Aten. I dag, i tredje ronden från slutet, har GM Nils Grandelius tagit sig upp till första bordet i hallen där han möter ledaren GM Richard Rapport. Det som hjälpt till är bland annat vinsten i det ”konstiga” partiet mot IM Antonios Pavlidis i går. Antonios trodde nog att det var den stora bytaredagen men till slut hade han bytt så mycket att Nils vann.

Rond 10 klockan 16.00
GM Richard Rapport 2577 ½-½ GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2562

 

Prispallen och de nordiska deltagarnas framfart följer. Det går utmärkt att också följa turneringen på Chess-Results.

Efter rond 10 – 130 deltagare.
1 GM Richard Rapport 2605 8.5
2 GM Alexander Ipatov 2577 8.0
3 GM Yangyi Yu 2635 7.5
6 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2562 7.5
28 IM Frode Urkedal 2473 6.0
36 IM Mads Andersen 2464 6.0
71 Benjamin Arvola 2300 5.0
107 Jon Kristian Haarr 2245 4.0
113 Henri Torkkola 2123 3.5

 

Det blir direktsändning och den startar klockan 16.00. Betänketiden är: 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunders tillägg från drag 1. Det går utmärkt att också följa turneringen på Chess-Results.

live live
Hemsida Bomben

 

Nils partier från rond 1-10.


Samtliga partier från rond 10.aug 12

I går kunde GM Nils Grandelius skriva in en etta i protokollet efter mötet mot IM Antonios Pavlidis i Junior-VM i Aten. Detta efter några mindre bra insatser i de närmast föregående ronderna. Formsvackan övervunnen? Svaret kommer i kväll när resultatet från dagens rond föreligger.

Rond 10 klockan 16.00
GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2562 1-0 FM Peter Schreiner 2444

 

Prispallen och de nordiska deltagarnas framfart följer. Det går utmärkt att också följa turneringen på Chess-Results.

Efter rond 9 – 130 deltagare.
1 GM Richard Rapport 2605 7.5
2 GM Alexander Ipatov 2577 7.0
3 GM Alexandr Shimanov 2596 7.0
9 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2562 6.5
22 IM Mads Andersen 2464 6.0
30 IM Frode Urkedal 2473 5.5
88 Benjamin Arvola 2300 4.0
92 Jon Kristian Haarr 2245 4.0
101 Henri Torkkola 2123 3.5

 

Det blir direktsändning och den startar klockan 16.00. Betänketiden är: 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunders tillägg från drag 1. Det går utmärkt att också följa turneringen på Chess-Results.

live live
Hemsida Bomben

 

Nils partier från rond 1-9.


Samtliga partier från rond 9.aug 11

Det måste ha varit svårt att somna för GM Nils Grandelius efter gårdagens remi mot GM Jorge CoriJunior-VM i Aten eftersom han hade flera chanser att avgöra partiet till sin fördel inte minst från drag 45 till det olyckliga 49. Kf3?, som kom som en skänk från ovan för Jorge, för i nästa drag fick Nils bita i det sura äpplet och gå tillbaka med kungen där den kom ifrån – g2 – men då hade svart hunnit konsolidera ställningen genom att slå på d4 och därefter förstärka försvaret av sin kung med 50… Dg7. Efter detta återstod det endast för kombattanterna, något drag senare, att röka fredspipa.

Rond 9 klockan 16.00
IM Antonios Pavlidis 2466 0-1 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2562

 

Prispallen och de nordiska deltagarnas framfart följer. Det går utmärkt att också följa turneringen på Chess-Results.

Efter rond 8 – 130 deltagare.
1 GM Alexander Ipatov 2577 6.5
2 GM Yu Yangyi 2635 6.5
3 GM Richard Rapport 2567 6.5
14 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2562 5.5
27 IM Frode Urkedal 2473 5.0
34 IM Mads Anderssen 2464 5.0
73 Benjamin Arvola 2300 4.0
91 Jon Kristian Haarr 2245 3.5
113 Henri Torkkola 2123 2.5

 

Det blir direktsändning och den startar klockan 16.00. Betänketiden är: 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunders tillägg från drag 1. Det går utmärkt att också följa turneringen på Chess-Results.

live live
Hemsida Bomben

 

Nils kommenterade partier från rond 1-8 (kommentarer IM Axel Smith Sveriges SF:s hemsida).


Samtliga partier från rond 8.aug 10


GM Nils Grandelius. Foto från EM 2012.

I dag fortsätter Junior-VM i Aten med rond åtta. Samma poängutdelning (5) i andra halvlek och det kommer att bli en strålande placering för GM Nils Grandelius, Lunds ASK, när slutsummering skall göras efter den trettonde ronden den 15:e.

Rond 8 klockan 16.00
GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2562 ½-½ GM Jorge Cori 2487

 

Det blir direktsändning och den startar klockan 16.00. Betänketiden är: 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunders tillägg från drag 1. Det går utmärkt att också följa turneringen på Chess-Results.

live live
Hemsida Bomben

 

Nils kommenterade partier från rond 1-7 (kommentarer IM Axel Smith Sveriges SF:s hemsida).


Samtliga partier från rond 7.aug 09

Det blev remi efter dragupprepning för GM Nils Grandelius mot GM Samvel Ter-Sahakyan från Armenien i  Junior-VM i Aten i går. I dag är det spelledigt och när spelet återupptas i morgon möter Nils GM Jorgi Cori, PER (2487). Men i dag spelas (6) Superfinalen i Ryssland och länkar finns längre ner på sidan.

En liten fundering. När man studerar listorna över vem som tidigare vunnit Junior-VM är det en kavalkad av kända spelare. För att nämna några: Boris Spassky, Anatoly Karpov, Garry Kasparov, Vis. Anand och dansken Curt Hansen. Men det verkar som att statusen på turneringen dalat betänkligt för vid en genomgång av de 23 (GM Nils Grandelius) högst rankade i världen är det endast åtta på plats i Aten i år. Var är till exempel GM Fabiano Caruana, GM Anish Giri och Wesley So? Dessa och flera andra skulle gjort kampen om första platsen i årets turnering högintressant. Därmed inte sagt att segraren i årets turnering inte kan bli lika känd som tidigare mästare.

Prispallen och de nordiska deltagarnas framfart följer. Det går utmärkt att också följa turneringen på Chess-Results.

Efter rond 7. 130 deltagare.
1 GM Alexander Ipatov 2577 6.0
2 GM Yu Yangyi 2635 5.5
3 GM Samvel Ter-Sahakyan 2567 5.5
13 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2562 5.0
36 IM Frode Urkedal 2473 4.0
51 IM Mads Anderssen 2464 4.0
87 Benjamin Arvola 2300 3.0
96 Jon Kristian Haarr 2245 3.0
104 Henri Torkkola 2123 2.5

 

Nils kommenterade partier från rond 1-7 (kommentarer IM Axel Smith Sveriges SF:s hemsida).


Samtliga partier från rond 7.aug 08

Glöm vad Schacksnack skrev igår om den spellediga dagen. Den infaller först i morgon (9/8).

Det blev en svår dag för GM Nils Grandelius i går i  Junior-VM i Aten mot GM Alexander Ipatov. Det började lovande men när de svarta bönderna i centrum avancerade framåt började man ana början till slutet för vit. Men innan dess hade mina hjälpredor mer eller mindre gett upp hoppet när Nils spelade 20.Td1(?) i stället för 20.Sb3(!). Det är det lilla som gör det!

Prispallen och de nordiska deltagarnas framfart följer.

Efter rond 6. 130 deltagare.
1 GM Alexander Ipatov 2577 5.5
2 GM Yu Yangyi 2635 5.0
3 GM Samvel Ter-Sahakyan 2567 5.0
11 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2562 4.5
29 IM Mads Andersen 2464 4.0
32 IM Frode Urkedal 2473 3.5
90 Henri Torkkola 2123 2.5
90 Benjamin Arvola 2300 2.0
114 Henri Torkkola Jon Kristian Haarr 2245 2.0

 

Motståndet stegras rond för rond för de i toppen på tabellen. Det går också att följa turneringen på Chess-Results.

Rond 7 klockan 16.00
GM Samvel Ter-Sahakyan 2567 ½-½ GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2562

 

Det blir direktsändning och den startar klockan 16.00. Betänketiden är: 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunders tillägg från drag 1.

live live
Hemsida Bomben

 

Nils kommenterade partier från rond 1-6 (kommentarer IM Axel Smith Sveriges SF:s hemsida).


Samtliga partier från rond 6.aug 07


GM Nils Grandelius, Lunds ASK. Foto från SM i Västerås.

Det är 30 spelare inom en poängs marginal i  Junior-VM i Aten som idag kommit fram till sjätte ronden och när den är färdigspelad blir det en ledig dag. I toppen finns en kvartett på 4½ poäng och i denna ingår GM Nils Grandelius från, Lunds ASK, som i går tog sin fjärde vinst. I går besegrade han IM Sahaj Grover från Indien på ett övertygande sätt som lovar gott inför vad som komma skall. Enligt Fritz spelade Nils mindre exakt vid ett par tillfälle (t.ex. 18. Se2 bättre 18. h5…). Men vem bryr sig om Fritz – han vann ju!

Prispallen och de nordiska deltagarnas framfart följer.

Efter rond 5. 130 deltagare.
1 GM Yu Yangyi 2635 4.5
2 GM Alexander Ipatov 2577 4.5
3 GM Samvel Ter-Sahakyan 2567 4.5
4 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2562 4.5
32 IM Frode Urkedal 2473 3.0
52 IM Mads Andersen 2464 3.0
89 Benjamin Arvola 2300 2.0
93 Henri Torkkola 2123 2.0
95 Henri Torkkola Jon Kristian Haarr 2245 2.0

 

Motståndet stegras rond för rond för de i toppen på tabellen. I dag är det en turk och Nils har vit, för andra partiet i rad, vilket bör ge honom en viss fördel… Det går också att följa turneringen på Chess-Results.

Rond 6 klockan 16.00
GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2562 0-1 GM Alexander Ipatov 2577

 

Det blir direktsändning och den startar klockan 16.00. Betänketiden är: 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunders tillägg från drag 1.

live live
Hemsida Bomben

 

Nils kommenterade partier från rond 1-5 (kommentarer IM Axel Smith Sveriges SF:s hemsida).


Samtliga partier från rond 5.aug 06

Det blev ytterligare en vinst för Nils i  Junior-VM i Aten. I går mötte han den titellöse Zvonimir Ivekovik och det verkade som att svensken tämjde motståndaren utan några större besvär. Fortfarande överraskar trefaldige kinesiske mästare GM Ding Liren negativt. Han fick släppa en halva ifrån sig igen och denna gång var det IM Mustafa Yilmaz från Turkiet som stod för ”bedriften”.

Prispallen och de nordiska deltagarnas framfart följer.

Efter rond 4. 130 deltagare.
1 GM Yu Yangyi 2635 4.0
2 GM Alexander Ipatov 2577 4.0
3 FM Wei Yi 2418 3.5
8 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2562 3.5
16 IM Frode Urkedal 2473 3.0
51 IM Mads Andersen 2464 2.5
76 Benjamin Arvola 2300 2.0
81 Jon Kristian Haarr 2245 2.0
110 Henri Torkkola 2123 1.0

 

Motståndet stegras rond för rond för de i toppen på tabellen. I dag är det en indier som står för motståndet och de brukar för de mesta vara tuffa motståndare. Men Nils har vit vilket bör ge honom en viss fördel… Det går också att följa turneringen på Chess-Results.

Rond 5 klockan 16.00
GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2562 1-0 IM Sahaj Grover 2516

 

Det blir direktsändning och den startar klockan 16.00. Betänketiden är: 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunders tillägg från drag 1.

live live
Hemsida Bomben

 

Nils kommenterade partier från rond 1-4 (kommentarer IM Axel Smith Sveriges SF:s hemsida).


Samtliga partier från rond 4.

Tidigare artiklar