aug 09

Det blev remi efter dragupprepning för GM Nils Grandelius mot GM Samvel Ter-Sahakyan från Armenien i  Junior-VM i Aten i går. I dag är det spelledigt och när spelet återupptas i morgon möter Nils GM Jorgi Cori, PER (2487). Men i dag spelas (6) Superfinalen i Ryssland och länkar finns längre ner på sidan.

En liten fundering. När man studerar listorna över vem som tidigare vunnit Junior-VM är det en kavalkad av kända spelare. För att nämna några: Boris Spassky, Anatoly Karpov, Garry Kasparov, Vis. Anand och dansken Curt Hansen. Men det verkar som att statusen på turneringen dalat betänkligt för vid en genomgång av de 23 (GM Nils Grandelius) högst rankade i världen är det endast åtta på plats i Aten i år. Var är till exempel GM Fabiano Caruana, GM Anish Giri och Wesley So? Dessa och flera andra skulle gjort kampen om första platsen i årets turnering högintressant. Därmed inte sagt att segraren i årets turnering inte kan bli lika känd som tidigare mästare.

Prispallen och de nordiska deltagarnas framfart följer. Det går utmärkt att också följa turneringen på Chess-Results.

Efter rond 7. 130 deltagare.
1 GM Alexander Ipatov 2577 6.0
2 GM Yu Yangyi 2635 5.5
3 GM Samvel Ter-Sahakyan 2567 5.5
13 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2562 5.0
36 IM Frode Urkedal 2473 4.0
51 IM Mads Anderssen 2464 4.0
87 Benjamin Arvola 2300 3.0
96 Jon Kristian Haarr 2245 3.0
104 Henri Torkkola 2123 2.5

 

Nils kommenterade partier från rond 1-7 (kommentarer IM Axel Smith Sveriges SF:s hemsida).


Samtliga partier från rond 7.

Läs de 8 kommentarerna till “Remi för Nils (partier)…”

 1. Håkan Winfridsson säger:

  Skulle nog vilja påstå att det som framförallt har dalat är åldern på spelarna i världseliten, det är inte längre ovanligt med juniorer som tillhör topp 10 i världen.

  Lite samma känsla i SM att de bästa juniorerna tycker det är viktigare att möta bra motstånd än att vinna en titel.

 2. Knallen säger:

  Ja du, det är ju klart att man inte vill möta dåligt motstånd. Idag är det vettigare att inte spela än att spela. Ja Winfredson och SSF vill ju int ens skicka iväg spelare som ”är för dåliga” och med de attityden blir det svårt.

  Fast det är klart det finns ju alltid den fina titeln Schack-fyran-mästare vilketju garanterar en hel artikel i den lokala tidningen! Vilken otrolig Popularitetsfaktor! Hela en miljondel av vad ett statusupdatering på Facebook garanterar!

  Lite samma känsla i SM att avgifterna till SSF ökat och att priserna minskat om de inte tagits bort helt. Och nu ska Juniormästaren heller inte kunna kvalificera sig till SM-gruppen. En form av garanti från SSF att man ”inte får möta starkt motstånd” och visar också vilken syn SSF har påsina adepter.

 3. Stefan Bryntze säger:

  JR-vinnarna har blivit slaktade i stort sett, så tror de ser det som en garant för att spelarna i SM-gruppen får möta bra motstånd i varje parti.

  Ungdomens framfart är stark och viktig så håller annars med att det är dåligt.
  Såg ett förslag jag tyckte var ganska bra.

  Att man som redan gjorts tar bort automatisk SM-grupp kvalificering, men ger dem 100-200 extra rating i sökandet till nästa års SM-grupp.
  D.v.s att om detta årets JR-SM vinnare hade exempelvis 2275 i ELO så skulle denne få spela nästa års SM-grupp om inte det fanns 10 spelare med minst 2375 i ELO.

 4. Sune Larsson säger:

  Tycker det räcker med kvalificering till Mästare-elit för Juniormästaren. Nåt liknande var det förr. Minns ex Jaan Eslon – som vann alla partier i JSM – och sedan fick gå via Mästarklass till Sverigemästargruppen. Även så var stegen stora och första prov bland eliten gick inte alls så bra (regn och tält också)

  Så får vi ngn riktig juniortalang gör det nog inte så mycket för utvecklingen om vederbörande får ”offra” ett spelår genom att först pulvrisera motståndet i Mästar-elit…

 5. Håkan Winfridsson säger:

  Knallen: Du har dålig koll, startavgifterna i SM går till den lokala arrangören. Inte en krona av dessa går till SSF.

  Så du menar att vi ska skicka spelare bara för att vi kan? Det är ju inte gratis att skicka iväg dem. Ex till UVM kostar varje gratis plats ca 4500 kr.

 6. August på Ekhemmet säger:

  Dä laute fa hondan sum ett bellet pris.Um nauet au mia maunga banban sulle va sau dokti i schack,sau sulle August mä glädje hosta upp 4500 reksdaler.En finge väl gau haut aut säk själv au inskränka den goa kaffihalvan.

 7. August på Ekhemmet säger:

  Uschäkta,ja mente föstauss banbansban.Dä annra stau ja fö,inklusive kaffihalvan.

 8. Håkan Winfridsson säger:

  Skolle dö lauta dina banbansban auka ensamme ti ett land med ett ticket däringa flygplan? Även smauttingarna?

Lämna en kommentar