Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

aug 29

 

Barcelona Chess Open de Sants 2011 avslutades i går. När 10:e och sista ronden spelats gick det att konstatera att GM Matthew Sadler, ENG (2625) vunnit turneringen, i ensamt majestät på 8½ poäng, genom att besegra den högst rankade GM Jan Smeets, NED (2628).

På plats i Barcelona fanns sju svenskar och bäst av dessa placerade sig GM Lars Karlsson, SK Rockaden Stockholm, på en 32:e plats med sju poäng. Övriga resultat och placeringar finns på Chess-Results.maj 07

I dag är det spelledigt i Bosna Open 2011 så IM Jasmin Bejtovic får tid att suga på karamellen från i går. Han spelade då mot GM Jan Smeets från Holland, som har 234 poäng mer i rating, och han vann ett fint parti som går att spela igenom längst ner i inlägget. Även den andra laskaren GM Nils Grandelius gick från bordet som en vinnare, men han hade en betydligt enklare resa mot Muris Konjicanin.

Bifogar en liten tabell med prispallen och placeringarna för spelarna från Lunds ASK.

1 GM Ivan Saric 2637 12.0
2 GM Hrant Melkumyan 2580 12.0
3 GM Arkadij Naiditsch 2716 10.0
11 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2541 9.0
19 IM Jasmin Bejtovic, Lunds ASK 2413 9.0

 

Det framgår av tabellen vem laskarna skall möta när spelet återupptas i morgon klockan 14.30. Spelschemat finns i sin helhet på Chess-Results.

GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2541 0-1 GM Mohammed Al-Sayed 2485
GM Danilo Milanovic 2494 1-0 IM Jasmin Bejtovic, Lunds ASK 2413

 

Partier från Sarajevo.maj 06

 

GM Nils Grandelius, Lunds ASK, förlorade i går mot GM Ivan Saric från Kroatien i Bosna Open 2011. Nils partier finns för genomspelning längst ner i inlägget. Efter tre ronder bifogar Schacksnack ställningen på prispallen och om hur Nils och den andre spelaren från Lund – IM Jasmin Bejtovic – som representerar BIH lyckats. Notera att det utdelas tre poäng för partivinst.

1 GM Luka Lenic 2637 9.0
2 GM Ivan Saric 2637 9.0
3 GM Hrant Melkumyan 2580 9.0
22 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2541 6.0
30 IM Jasmin Bejtovic, Lunds ASK 2413 6.0

 

Schacksnack har valt att ta bort direktsändningen från inläggen när det finns många intressanta att erbjuda. De kommer att samlas överts på startsidan för att det skall bli så bekvämt som möjligt för läsarna. I dag går det att följa tre laskare i direktsändning. Nils har fått lättare motstånd än i går, medan däremot Jamin fått tufft motstånd i form av ”klubbkamraten” GM Jan Smeets. De kommer att kunna följas direkt. Spelschemat finns i sin helhet på Chess-Results.

Muris Konjicanin 2261 0-1 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2541
IM Jasmin Bejtovic, Lunds ASK 2413 1-0 GM Jan Smeets, ”Lunds ASK” 2647
 
 
Nils partier från rond 1-3.jan 26

”Landskampen” mellan Ryssland och Holland som utspelade sig i går i 73 Tata Steel Chess Tournament 2011 slutade salomoniskt oavgjort efter det att GM Jan Smeets som svart vunnit över regerande ryske mästaren GM Ian Nepomniachtch, giganten och tidigare världsmästaren GM Vladimir Kramnik besegrade GM Erwin l’Ami och eftersom övriga partier gick hans väg är han med i ledningen av tabellen. Senaste sigemanssegraren GM Anish Giri delade poängen med världsmästarekandidaten GM Alexander Grischuk.

Tyvärr hade Schacksnack andra uppdrag i går kväll och kunde inte följa ronden. Av rapporterna att döma var det en högintressant rond. Tydligen spelade GM Hikaru Nakamura och Världsmästarten GM Vis. Anand ett spännande parti där Anand kom bäst ut ur öppningen men inte kunde omsätta fördelen till mer än delad poäng. Det andra för utgången av turneringen viktiga partiet spelades mellan GM Magnus Carlsen och GM Maxime Vachier-Lagrave och slutade även det remi.

Studera tabellen närmare och avge sedan ett tips om vem som kommer att vinna GM-A….? I högerspalten finns en expressomröstning.

Spelschemat för dagens rond (10) uppvisar bland annat: Carlsen – Nepomniachtchi och Nakamura – Vachier-Lagrave. Det är något att se fram emot! Klockan 13.30 startar dramatiken. I morgon är det spelledigt i Wijk aan Zee så då går det att ängna sig åt Gibraltar Chess Festival med all kraft.  

26/1. Rond 10 GM-A (25/1. Live Top List)
GM Viswanathan Anand 2810 vs. GM Alexei Shirov 2722
GM Anish Giri  2686 vs. GM Levon Aronian 2805
GM Ruslan Ponomariov 2744 vs. GM Alexander Grischuk 2773
GM Erwin l’Ami  2624 vs. GM Wang Hao  2731
GM Jan Smeets  2662 vs. GM Vladimir Kramnik 2784
GM Magnus Carlsen 2814 vs. GM Ian Nepomniachtchi 2733
GM Hikaru Nakamura 2751 vs. GM Maxime Vachier-Lagrave 2715

 

Direktsändningen startar klockan 13.30. Genom att använda skärmarna  går det utmärkt att följa sändningarna från de olika grupperna. Skärm 2-4 är länkade till den omtyckta Chessbomben och där kan man också kan följa åskådarnas kommentarer.

live               live      
Hemsidan           GM-A, B och C.

live        live        live
    GM-A                 GM-B                 GM-C

GM-A.
Tabell och partier.
Rond I-IX.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jan 22

 

Amerikan – GM Hikaru Nakamura – är i ensam ledning i 73 Tata Steel Chess Tournament 2011. Nakamura vann i dag mot GM Jan Smeets och det var en trevlig avslutning på partiet där svart hade torn mot tre bönder men trots detta var fullständigt hjälplös. I morgon möter Hikaru GM Magnus Carlsen och i den form han är kan det bli ett sevärt parti där utgången är högst oviss.

Magnus mötte Världsmästaren GM Vis. Anand och det partiet var inte mycket att skriva hem om, remi efter 18 drag. Antagligen var bägge nöjda med poängfördelningen för det är knappast detta partiet som kommer att avgöra vem som skall komma högst upp i prislistan. Det återstår sex ronder att spela.

Den tredje 2800-spelaren – GM Levon Aronian – bör genom sin vinst mot GM Alexander Grischuk, som har 4 remier och tre förluster, spolierat den senares möjlighet att blanda sig i toppstriden. Tidigare Världsmästaren GM Vladimir Kramnik har kommit i gång rejält. I dag tog hans sin andra vinst i rad och den som fick släppa ifrån sig poängen var Carlsenbesegraren från rond tre – GM Anish Giri

Övriga partier slutade med delad pott.

I morgon spelas åttonde ronden, sedan kommer den andra spellediga dagen, och i denna får vi se det tidigare nämnda mötet mellan Carlsen och Nakamura. Världsmästaren Anand möter Aronian och hur poängen kommer att fördelas efter det partiet går det knappast att sia om.

23/1. Rond 8 GM-A (22/1. Live Top List)
GM Viswanathan Anand 2810 vs. GM Levon Aronian 2805
GM Alexei Shirov 2722 vs. GM Alexander Grischuk 2773
GM Anish Giri  2686 vs. GM Wang Hao  2731
GM Ruslan Ponomariov 2744 vs. GM Vladimir Kramnik 2784
GM Erwin l’Ami  2624 vs. GM Ian Nepomniachtchi 2733
GM Jan Smeets  2662 vs. GM Maxime Vachier-Lagrave 2715
GM Magnus Carlsen 2814 vs. GM Hikaru Nakamura 2751

 

Direktsändningen startar klockan 13.30. Genom att använda skärmarna  går det utmärkt att följa sändningarna från de olika grupperna. Skärm 2-4 är länkade till den omtyckta Chessbomben och där kan man också kan följa åskådarnas kommentarer.

live               live      
Hemsidan           GM-A, B och C.

live        live        live
    GM-A                 GM-B                 GM-C

GM-A.
Tabell och partier.
Rond I-VII.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jan 21

På bilden (den officiella hemsidan) analyserar GM Alexander Grischuk och GM Vis. Anand efter sin snabba remi (23 drag). Då är 73 Tata Steel Chess Tournament 2011 halvvägs och det börjar antagligen se ut i tabellen som de flesta förväntat sig. Fyra partier gick till avgörande i dag och vilka som gick hem med en helpoäng i fickan framgår av bifogad tabell.

Världsmästaren Anad och GM Hikaru Nakamura är i ledning på 4½ poäng vilket är helpoäng före en kvintett och i denna finns GM Magnus Carlsen med. Han har efter sina vinster i rond 5 och 6 visat att han vill vara med när prispallen skall bemannas. Kommentatorerna var lyriska när de skulle bedöma hans spel mot dagens motståndare GM Jan Smeets.  Men hur bra hans form är kommer att avslöjas nästa två ronder då han i tur och ordning möter giganterna Anand och Nakamura. Mot bägge har han vit vilket naturligtvis är en fördel.

GM-A.
Tabell och partier.
Rond I-VI.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jan 20

Det verkar som den spellediga dagen gjorde stormästarna Magnus Carlsen och Jon Ludvig Hammer från Norge gott. De vann bägge i femte ronden och tog därmed sina första helpoäng  i 73 Tata Steel Chess Tournament 2011! Magnus visade upp en strålande teknik när han förde Torn/Springare mot Torn till vinst. Detta inte minst i beaktande av att ibland hade han endast sekunder kvar på klockan. Så spelar en världsstjärna!

Världsmästaren GM Vis. Anand mötte också hårt motstånd i dag i form av holländaren GM Jan Smeets men han kunde till slut avgöra det långa spännande partiet till sin fördel. Kinesen GM Wang Hao vann mot GM Alexander Grischuk i ett Kungsindiskt parti och tog därmed sin första vinst vilket inte hans motståndare lyckats med ännu. Övriga slutade remi. Detta innebar att partiet, som säkert många sett fram emot,  mellan giganterna GM Vladimir Kramnik och GM Levon Aronian inte blev den höjdpunkt som förväntats. Lite snöpligt för åskådarna kom kombattanterna överens om att röka fredspipa redan efter 26 drag, när det började hetta till.

GM-A.
Tabell och partier.
Rond I-V
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jan 17

Först grillar GM Magnus Carlsen motståndarna i 73 Tata Steel Chess Tournament 2011 och i ronden efter får GM Hikaru Nakamura från USA ta sig an den får man förutsätta möra motståndaren… Så enkelt är det kanske inte men det hjälper kanske till för att Hikaru skall göra sin livs turnering. Senaste ryske mästaren GM Ian Nepomniachtchi (bilden från den officiella hemsidan) var den ende som lyckades vinna  i går och det skedde mot kinesen Wang Hao i ett parti som kommentatorerna ansåg var remi om Hao spelat rätt. Schacksnack valde att följa uppgörelsen mellan holländarna GM Anish Giri och ”laskaren” GM Jan Smeets som var något extra.

Nu är Världsmästaren Vis. Anand åter nummer ett på den flytande världsrankingen enligt den norska Live Top list som uppdateras dagligen när de stora gossarna visar upp sig på scenen.

Rond 3 GM-A (ratingsnitt 2740)
GM Erwin l’Ami 2624 vs. GM Viswanathan Anand 2810
GM Jan Smeets 2662 vs. GM Ruslan Ponomariov 2744
GM Magnus Carlsen 2814 vs. GM Anish Giri 2686
GM Hikaru Nakamura 2751 vs. GM Alexei Shirov 2722
GM Maxime Vachier-Lagrave 2715 vs. GM Levon Aronian 2805
GM Ian Nepomniachtchi 2733 vs. GM Alexander Grischuk 2773
GM Vladimir Kramnik 2784 vs. GM Wang Hao 2731

 

Direktsändningen startar klockan 13.30. Genom att använda skärmarna  går det utmärkt att följa sändningarna från de olika grupperna. Skärm 2-4 är länkade till den omtyckta Chessbomben och där kan man också kan följa åskådarnas kommentarer.

live live
Hemsidan           GM-A, B och C.

live live live
GM-A                 GM-B                 GM-C

GM-A.
Tabell och partier.
Rond I-II.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 21

GM Hao Wang som var högst rankad i 1st Danzhou tournament har den senaste tiden haft stora frsmgångar. Men denna gång, bland Kinas bästa spelare, fick han nöja sig med en fjärdeplats en halv poäng efter segraren GM Xiangzhi Bu (bilden). Det var i stort sett endast GM Yue Wang som saknades och han befinner sig som bekant i Rumänien och tampas med bland annat world no. 1 GM Magnus Cralsen.

Prislista och partier från rond 1-9.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Säkert kommer de schackintresserade ihåg att GM Anish Giri för inte så länge sedan vann Sigemans som spelades i Malmö. I Holländska Mästerskapet som gick av stapeln i Eindhoven var han inte lika framgångsrik. Holländsk mästare 2010 blev GM Jan Smeets (bilden), som obesegrad, en halv poäng före Giri.

Prislista och partier rond 1-9.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 07

För några dagar sedan charmade GM Anish Giri från Holland den svenska schackpubliken när han var i Malmö och vann Sigemans överlägst. Hans +rating från Malmö gjorde att han är högst rankad i Holland, i flytande rating, före stormästarna Jan Smeets och Loek van Wely.

Ingen rast och ingen ro för världsstjärnorna. I helgen har Giri spelat i det franska lagmästerskapet och Schacksnack har samlat några av hans partier för genomspelning från detta evenemang. Spela gärna genom partiet mot GM Peter Svidler och se hur den flefaldige ryske mästaren vinner. En demonstration i effektivt schack och ett bevis på att devisen ”Håll kungen kvar i centrum” gäller.Tidigare artiklar