• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jun 01
SCT hälsar välkommen till Internationell Veteranturnering 2011 i Stockholm/Täby! Välkommen till Stockholm ELO Challenge 2011!

I dag startar två turneringar i stockholmsområdet – Internationell Veteranturnering i Täby och Stockholm ELO Challenge på Schacksalongerna. De konkurrerar inte riktigt med varandra. I Täby måste man vara född 1951 om man är man och 1961 om man är dam för att få deltaga, i den andra turneringen är det fritt fram.

Det kommer att bli direktsändning från bägge platserna t.o.m. den 6/6. Dessa börjar i dag klockan 16.30 i Täby och klockan 19.00 i Stockholm. Lägger även till en länk till Fynsmesterskabet 2011 där bland annat GM Hans Tikkanen och IM Axel Smith från Lunds ASK deltager, direktsändningen startar klockan 19.00 och övriga dagar t.o.m. söndag klockan 09.00 och 15.30.

live     live     live
  Veteran             ELO                Fyn

Veteranturneringen står schackentusiasten Peter Hlawatch och därmed Scandinavian Chess Tournament (SCT) bakom. Det är 100 procentig satsning som gäller. På hemsidan går det att ta del av inbjudan på fem språk, välkomstfolder, turneringsbok på 32 sidor och affisch. För ett par dagar sedan kom det en pressmeddelande och genom att läsa detta får man en bra uppfattning om satsningen:

Pressrelease

Nu startar SCTs Internationella Veteranturnering i Täby Park Hotel i Täby. Detta är ännu en i den serie stora turneringar som SCT med grundaren Peter Hlawatsch i spetsen startade 1994. Utöver flera stormästarturneringar och andra öppna elitturneringar har temat också varit att erbjuda olika kategorier inom schacksporten tillfälle att delta i en stor ”egen” turnering. Under senare år har SCT anordnat bl annat Folkschackfestival, Landskamp mot Kina, (i Kina!), Ladies Open, VM för synskadade och snabbschackturnering för lag.

Nu har turen kommit till den äldsta kategorin, seniorerna, i Sverige oftast benämnda veteraner. Tävlingen spelas i sju ronder under sex dagar den 1 – 6 juni. Sex bord kommer att direktsändas på internet. Antalet startande närmar sig 70 spelare i åldrar från 50 för kvinnor, respektive 60 för män. Äldst är klubbkamraterna från Sollentuna SK, Lennart Brorson, 82 och Lennart Levin, 81 samt den estniske nestorn Iivo Nei, 80, internationell mästare. Sju damer är anmälda, vilket är bra för öppen tävling. Högst rankad är internationella mästarinnan Tatyana Fomina, Estland, som är nr 11 på startlistan. Nästan hälften av deltagarna kommer från den mycket livaktiga seniorverksamheten inom Stockholm.

Tävlingen är internationell och spelare från sju nationer är anmälda, däribland två stormästare och tre internationella mästare. Högst rankad är IM Igor Blechzin, Ryssland, tätt följd av stormästarna Victor Kupreichik, Vitryssland och Juan Bellon, Spanien. Den senare är bland de yngsta i startfältet och kan också tänkas ha en viss träningsfavör genom att han kan analysera hemma vid köksbordet med sin hustru Pia Cramling, dubbel Europamästarinna! I svenska elitserien spelar båda för Team Viking/Sollentuna SK.

Det blir alltså hårt motstånd för de svenska spelarna. Högst rankade är landslagsspelarna Magnus Wahlbom, Rödeby SK och Nils-Åke Malmdin, Sundsvall SS. Bland hemmaspelarna finns t ex Stockholms Veteran-mästare Roman Agrest, Sollentuna SK, Stockholms Schackförbunds ordförande Sven-Gunnar Samuelsson, Stockholms Schacksällskap och Felix Nordström och Ralph Halleröd, Wasa SK.

Peter Hlawatsch ser alltid till att alla deltagare är nöjda med belöningen för sina insatser. Det gäller i högsta grad SCT Veteranturnering. Alla får sakpriser till ett värde av minst startavgiften 350 kr. De 8 toppriserna är rekordstora för en svensk schacktävling. De s k ratingpriserna är minst lika intressanta. I tävlingen används ett lottningssystem som baseras på deltagarnas startranking. De som tagit lika många poäng efter en viss rond lottas mot varann i nästa rond. Det innebär att efterhand som ronderna avverkas kommer det att bildas grupper som utkämpar en egen ”tävling i tävlingen”. Inom varje grupp med ungefär samma ratingnivå utdelas penningpriser som även de är mycket väl tilltagna.

Ett uppskattat inslag vid SCTs turneringar är sidoaktiviteter. I Täby planeras båtutflykter, bl a med vikingaskepp, studiebesök i Täby mycket gamla kyrka, sightseeing till Skansen och Drottningholm, gemensamma middagar och en extra blixtturnering.

Tävlingarna får också en speciell inramning. Vid invigningen blir det flaggparad, nationalsång av operasångare Roger Andersson och pianomusik av Staffan Scheja. Den välkända schackfamiljen Agrest från Åkersberga och Sollentuna Schackklubb är engagerad för olika uppgifter. Farmor Ida är tävlingsläkare, storasyster Inna (internationell mästarinna) översätter invigningstalet, mellanbror Anton är roomboy och lillebror Simon startar turneringen genom att göra första draget mot sin klubbledare Lennart Brorson, som är äldste deltagare.

Allt detta sker med utgångspunkt från komfortabla Täby Park Hotel. Lokalerna är som alltid vid Peters tävlingar högklassiga. Bl a sker eftersnacket, som i schacksammanhang benämns analys, högst upp i hotellet med en vid utsikt över norra Storstockholm.