jun 01
SCT hälsar välkommen till Internationell Veteranturnering 2011 i Stockholm/Täby! Välkommen till Stockholm ELO Challenge 2011!

I dag startar två turneringar i stockholmsområdet – Internationell Veteranturnering i Täby och Stockholm ELO Challenge på Schacksalongerna. De konkurrerar inte riktigt med varandra. I Täby måste man vara född 1951 om man är man och 1961 om man är dam för att få deltaga, i den andra turneringen är det fritt fram.

Det kommer att bli direktsändning från bägge platserna t.o.m. den 6/6. Dessa börjar i dag klockan 16.30 i Täby och klockan 19.00 i Stockholm. Lägger även till en länk till Fynsmesterskabet 2011 där bland annat GM Hans Tikkanen och IM Axel Smith från Lunds ASK deltager, direktsändningen startar klockan 19.00 och övriga dagar t.o.m. söndag klockan 09.00 och 15.30.

live     live     live
  Veteran             ELO                Fyn

Veteranturneringen står schackentusiasten Peter Hlawatch och därmed Scandinavian Chess Tournament (SCT) bakom. Det är 100 procentig satsning som gäller. På hemsidan går det att ta del av inbjudan på fem språk, välkomstfolder, turneringsbok på 32 sidor och affisch. För ett par dagar sedan kom det en pressmeddelande och genom att läsa detta får man en bra uppfattning om satsningen:

Pressrelease

Nu startar SCTs Internationella Veteranturnering i Täby Park Hotel i Täby. Detta är ännu en i den serie stora turneringar som SCT med grundaren Peter Hlawatsch i spetsen startade 1994. Utöver flera stormästarturneringar och andra öppna elitturneringar har temat också varit att erbjuda olika kategorier inom schacksporten tillfälle att delta i en stor ”egen” turnering. Under senare år har SCT anordnat bl annat Folkschackfestival, Landskamp mot Kina, (i Kina!), Ladies Open, VM för synskadade och snabbschackturnering för lag.

Nu har turen kommit till den äldsta kategorin, seniorerna, i Sverige oftast benämnda veteraner. Tävlingen spelas i sju ronder under sex dagar den 1 – 6 juni. Sex bord kommer att direktsändas på internet. Antalet startande närmar sig 70 spelare i åldrar från 50 för kvinnor, respektive 60 för män. Äldst är klubbkamraterna från Sollentuna SK, Lennart Brorson, 82 och Lennart Levin, 81 samt den estniske nestorn Iivo Nei, 80, internationell mästare. Sju damer är anmälda, vilket är bra för öppen tävling. Högst rankad är internationella mästarinnan Tatyana Fomina, Estland, som är nr 11 på startlistan. Nästan hälften av deltagarna kommer från den mycket livaktiga seniorverksamheten inom Stockholm.

Tävlingen är internationell och spelare från sju nationer är anmälda, däribland två stormästare och tre internationella mästare. Högst rankad är IM Igor Blechzin, Ryssland, tätt följd av stormästarna Victor Kupreichik, Vitryssland och Juan Bellon, Spanien. Den senare är bland de yngsta i startfältet och kan också tänkas ha en viss träningsfavör genom att han kan analysera hemma vid köksbordet med sin hustru Pia Cramling, dubbel Europamästarinna! I svenska elitserien spelar båda för Team Viking/Sollentuna SK.

Det blir alltså hårt motstånd för de svenska spelarna. Högst rankade är landslagsspelarna Magnus Wahlbom, Rödeby SK och Nils-Åke Malmdin, Sundsvall SS. Bland hemmaspelarna finns t ex Stockholms Veteran-mästare Roman Agrest, Sollentuna SK, Stockholms Schackförbunds ordförande Sven-Gunnar Samuelsson, Stockholms Schacksällskap och Felix Nordström och Ralph Halleröd, Wasa SK.

Peter Hlawatsch ser alltid till att alla deltagare är nöjda med belöningen för sina insatser. Det gäller i högsta grad SCT Veteranturnering. Alla får sakpriser till ett värde av minst startavgiften 350 kr. De 8 toppriserna är rekordstora för en svensk schacktävling. De s k ratingpriserna är minst lika intressanta. I tävlingen används ett lottningssystem som baseras på deltagarnas startranking. De som tagit lika många poäng efter en viss rond lottas mot varann i nästa rond. Det innebär att efterhand som ronderna avverkas kommer det att bildas grupper som utkämpar en egen ”tävling i tävlingen”. Inom varje grupp med ungefär samma ratingnivå utdelas penningpriser som även de är mycket väl tilltagna.

Ett uppskattat inslag vid SCTs turneringar är sidoaktiviteter. I Täby planeras båtutflykter, bl a med vikingaskepp, studiebesök i Täby mycket gamla kyrka, sightseeing till Skansen och Drottningholm, gemensamma middagar och en extra blixtturnering.

Tävlingarna får också en speciell inramning. Vid invigningen blir det flaggparad, nationalsång av operasångare Roger Andersson och pianomusik av Staffan Scheja. Den välkända schackfamiljen Agrest från Åkersberga och Sollentuna Schackklubb är engagerad för olika uppgifter. Farmor Ida är tävlingsläkare, storasyster Inna (internationell mästarinna) översätter invigningstalet, mellanbror Anton är roomboy och lillebror Simon startar turneringen genom att göra första draget mot sin klubbledare Lennart Brorson, som är äldste deltagare.

Allt detta sker med utgångspunkt från komfortabla Täby Park Hotel. Lokalerna är som alltid vid Peters tävlingar högklassiga. Bl a sker eftersnacket, som i schacksammanhang benämns analys, högst upp i hotellet med en vid utsikt över norra Storstockholm.

Lämna en kommentar