Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

mar 19
GM Emanuel Berg Sollentuna SK     pia-cramling-20093     Pontus Carlsson 2009

GM Emanuel Berg

   

GM Pia Cramling

   

GM Pontus Carlsson

De 11:e Individuella-EM  har speladests i Rijeka i Kroatien mellan den 5 och 19 mars 2010. Turneringen var lyckosam för Sverige vilket framgår av bifogad tabell. Under tabellen finns de svenska deltagarnas  partier från rond 1-10 (11 ännu inte publicerad) för genomspelning. 

Prispallen och svenskarnas placering (408 herrar och 158 damer).
Plac. Namn Nat. Elo Poäng Prest. Rp.
1 GM Ian  Nepomniachtchi Ryssland 2656 9.0 2868 27.7
2 GM Baadur Jobava Georgien 2695 8.5 2839 20.0
3 GM Artyom Timofeev Ryssland 2655 8.5 2801 20.5
49 GM Emanuel Berg, Burgsviks SK Sverige 2594 7.0 2650 8.9
199 GM Pontus Carlsson, Team Viking Sollentuna SK Sverige 2478 5.5 2362 -4.5
Damer
1 GM Pia Cramling, Team Viking Sollentuna SK Sverige  2523 9.0 2677 19.4
2 IM Viktorija Cmilyte Litauen 2485 8.5 2622 19.4
3 GM Monika Socko Polen 2465 8.0 2595 18.4

 

Svenskarnas partier rond 1-10.


 

 

 mar 17

Ett stort grattis till GM Pia Cramling som i dag korades till Europamästare för damer i de 11:e Individuella-EM som har spelats i Rijeke i Kroatien. Det var andra gången i karriären. Första gången var år 2003. I sista ronden behövde hon vinna mot IM Viktorija Cmilyte från Litauen och det gjorde hon!

GM Ian  Nepomniachtchi från Ryssland blv Europamästare i herrklassen med nio poäng av elva möjliga!

GM Emanuel Berg blev först färdig av svenskarna. Han förlorade ett mycket händelserikt parti efter det att hans motståndare funnit en mattvariant efter långt funderande. Det är ännu för tidigt att definitivt avgöra om Emanuel kommer att få spela tie-break om en plats till det kommande World-Cup. Blir det många remier bland sjupoängarna blir det svårt att nå dit och det har börjat oroväckande.

live live
Herrar Damer

 

Herrar
38 GM Arman Pashikian Armenien 2652 1-0 97 GM Emanuel Berg Sverige 2594
108 GM Aleksandr Rakhmanov Ryssland 2584 1-0 204 GM Pontus Carlsson Sverige 2478
Damer
5 GM Pia Cramling Sverige 2523 1-0 13 IM Viktorija Cmilyte Litauen 2485


mar 17
GM Pia Cramling Sollentuna SK     emanuel-berg-20087
GM Pia Cramling     GM Emanuel Berg

Stora framgångar för svenskarna i de 11:e Individuella-EM som spelas i Rijeka i Kroatien. GM Pia Cramling spelar om EM-titeln i sista ronden. Det behövs vinst mot IM Viktorija Cmilyte för att hon för andra gången i sin karriär skall få titulera sig Europamästare! GM Emanuel Berg spelar för för en plats i nästa World Cup. Remi mot GM Arman Pashikian bör räcka för att han åtminstone skall få spela tie-break i morgon (klockan 10.00) om en plats bland de 22 som är kvalificerade.  

Bifogar länkarna till direktsändningarna, som startar klockan 15.30.

live     live

Herrar

   

Damer

  Resultat rond 10
Herrar
97 GM Emanuel Berg Sverige 2594 1-0 40 GM Boris Savchenko Ryssland 2652
204 GM Pontus Carlsson Sverige 2478 ½-½ 116 GM Vasily Yemelin Ryssland 2576
Damer
5 GM Pia Cramling Sverige 2523 1-0 1 GM Antoaneta Stefanova Bulgarien 2555
   Spelschema rond 11 (sista).

Herrar
38 GM Arman Pashikian Armenien 2652 97 GM Emanuel Berg Sverige 2594
108 GM Aleksandr Rakhmanov Ryssland 2584 204 GM Pontus Carlsson Sverige 2478
Damer
5 GM Pia Cramling Sverige 2523 13 IM Viktorija Cmilyte Litauen 2485

 

 Nedanstående tabell visar vem som är på prispallen inför sista ronden och svenskarnas resultat och placering.  

Ställning och resultat efter rond 10 (408 herrar och 158 damer).
Plac. Namn Nat. Elo 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Poäng
1 GM Ian  Nepomniachtchi Ryssland 2656   8
2 GM Zahar Efmenko Ukraina 2640
3 GM Baadur Jobava Georgien 2695
20 GM Emanuel Berg, Burgsviks SK Sverige 2594 ½ 1 ½ 1 1 ½ ½ 0 1 1  0  7
168 GM Pontus Carlsson, Team Viking Sollentuna SK Sverige 2478 0 1 1 ½ 0 0 1 1 ½ ½  0 
Damer
1 IM Viktorija Cmilyte Litauen  2485  
2 GM Pia Cramling Sverige 2523 8
3 GM Monika Socko Polen 2465
2 GM Pia Cramling, Team Viking Sollentuna SK Sverige 2523 1 ½ 1 1 0 1 1 ½ 1 1  1  9

 
Rond 10 ännu inte publicerad.
Svenskarnas partier rond 1-9.

mar 16

Näst sista ronden i de 11:e Individuella-EM och GM Pia Cramling spelar om EM-titeln. I dag möter hon turneringens högst rankade – GM Antoaneta Stefanova – som vit.

Bifogar länkarna till direktsändningarna, som startar klockan 15.30, där både GM Emanuel Berg och Pia kommer att dyka upp.

live live
Herrar Damer
Resultat rond 10
Herrar
97 GM Emanuel Berg Sverige 2594 1-0 40 GM Boris Savchenko Ryssland 2652
204 GM Pontus Carlsson Sverige 2478 ½-½ 116 GM Vasily Yemelin Ryssland 2576
Damer
5 GM Pia Cramling Sverige 2523 1-0 1 GM Antoaneta Stefanova Bulgarien 2555

 

Nedanstående tabell visar rond för rond vem som är på prispallen och svenskarnas resultat och placering.

Ställning och resultat efter rond 9 (408 herrar och 158 damer).
Plac. Namn Nat. Elo 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Poäng
1 GM Ian  Nepomniachtchi Ryssland 2656
2 GM Zahar Efmenko Ukraina 2640 7
3 GM Baadur Jobava Georgien 2695 7
49 GM Emanuel Berg, Burgsviks SK Sverige 2594 ½ 1 ½ 1 1 ½ ½ 0 1 6
170 GM Pontus Carlsson, Team Viking Sollentuna SK Sverige 2478 0 1 1 ½ 0 0 1 1 ½ 5
Damer
1 IM Viktorija Cmilyte Litauen 2485
2 IM Anna Muzychuk Slovenien 2533 7
3 GM Antoaneta Stefanova Bulgarien 2555 7
4 GM Pia Cramling, Team Viking Sollentuna SK Sverige 2523 1 ½ 1 1 0 1 1 ½ 1 7

Svenskarnas partier rond 1-9.
mar 15

EM 2010
Klicka på bilden och följ ronden via webbkamera.

Svenskarnas resultat i nionde ronden i de 11:e Individuella-EM finns i tabellen.

Bifogar länkarna till direktsändningarna.

live     live

Herrar

   

Damer

  Resultat rond 9
Herrar
217 GM Goran Todorovic Serbien 2453 0-1 97 GM Emanuel Berg Sverige 2594
112 GM Dusko Pavasovic Slovenien 2579 ½-½ 204 GM Pontus Carlsson Sverige 2478
Damer
28 IM Nino Khurtsidze Georgien 2434 0-1 5 GM Pia Cramling Sverige 2523


mar 15

EM 2010
Klicka på bilden och följ ronden via webbkamera.

Redovisning efter rond 8 och spelschemat rond 9 från de 11:e Individuella-EM som spelas i Rijeka i Kroatien.

Bifogar länkarna till direktsändningarna, som startar klockan 15.30, från Kroatien.

live     live

Herrar

   

Damer

  Spelschema rond 9
Herrar
217 GM Goran Todorovic Serbien 2453 97 GM Emanuel Berg Sverige 2594
112 GM Dusko Pavasovic Slovenien 2579 204 GM Pontus Carlsson Sverige 2478
Damer
28 IM Nino Khurtsidze Georgien 2434 5 GM Pia Cramling Sverige 2523

 

 

 Nedanstående tabell visar rond för rond vem som är på prispallen och svenskarnas resultat och placering.  

Ställning och resultat efter rond 8 (408 herrar och 158 damer).
Plac. Namn Nat. Elo 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Poäng
1 GM Baadur Jobava Georgien 2695   7
2 GM Zahar Efmenko Ukraina 2640
3 GM Ivan Sokolov BIH 2638
76 GM Emanuel Berg, Burgsviks SK Sverige 2594 ½ 1 ½ 1 1 ½ ½ 0       5
173 GM Pontus Carlsson, Team Viking Sollentuna SK Sverige 2478 0 1 1 ½ 0 0 1 1      
Damer
1 GM Monika Socko Polen  2465  
2 IM Viktorija Cmilyte Litauen 2485
3 GM Antoaneta Stefanova Bulgarien 2555 6
8 GM Pia Cramling, Team Viking Sollentuna SK Sverige 2523 1 ½ 1 1 0 1 1 ½       6

 
mar 14

EM 2010
Klicka på bilden och följ ronden via webbkamera.

De 11:e Individuella-EM är igång igen efter den spellediga dagen. Svenskarnas partier är slut och resultaten framgår av tabellen.

Bifogar länkarna till direktsändningarna från Kroatien.

live     live

Herrar

   

Damer

Resultat rond 8.
Herrar
97 GM Emanuel Berg Sverige 2594 0-1 30 GM Ferenc Berkes Ungern 2659
204 GM Pontus Carlsson Sverige 2478 1-0 402 Gani Hamiti EUR 0000
Damer
17 GM Monika Socko Polen 2465 ½-½ 5 GM Pia Cramling Sverige 2523


mar 13

EM 2010
Klicka på bilden och följ ronden via webbkamera.

Då är de svenska deltagarna  tilbaka till det positiva 2½ poäng per rond i de 11:e Individuella-EM som resultatet blev i går. I dag är det spelledigt i Kroatiien och rond 8 spelas i morgon med start klockan 15.30. GM Pia Cramling är  med i kampen om EM-titeln! Vinst i morgon mot Monika Socko, som vann Artic Chess i Tromsö för inte så länge sedan före bland annat GM Emanuel Berg, är första steget att ta. Skulle detta ske är det nästan så det är tid att ladda fyrverkeriet precis som Schackforum gjorde 2003 när Pia vann titeln.

Funktionärerna som hittills med sällan sviktande precision lagt in partierna från föregående rond på nätterna har även de tagit ledigt. Ni får nöja er med rond 1-6. När rond sju publiceras kommer de naturligtvis här.

Om någon anser att det blir för litet schack med endast direktsändningen från Lag-SM, som startar klockan 13.00, går det utmärkt att följa de ”19th Amber Blindfold and Rapid Tournament” från klockan 14.30, med några av världens starkaste spelare bland deltagarna. För att nämna några bland de tolv inbjudna: Magnus Carlsen, Vladimir Kramnik, Levon Aronian, Peter Svidler och Vassily Ivanchuk.

Bifogar länkarna till direktsändningarna från Kroatien.

live     live

Herrar

   

Damer

  Spelschema rond 8 (spelas den 14 mars)

Herrar
97 GM Emanuel Berg Sverige 2594 30 GM Ferenc Berkes Ungern 2659
204 GM Pontus Carlsson Sverige 2478 402 Gani Hamiti EUR 0000
Damer
17 GM Monika Socko Polen 2465 5 GM Pia Cramling Sverige 2523

 

 Nedanstående tabell visar rond för rond vem som är på prispallen och svenskarnas resultat och placering.  

Ställning och resultat efter rond 7 (408 herrar och 158 damer).
Plac. Namn Nat. Elo 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Poäng
1 GM Baadur Jobava Georgien 2695   6
2 GM Zahar Efmenko Ukraina 2640 6
3 GM Ian Nepomniachtchi Ryssland 2656
42 GM Emanuel Berg, Burgsviks SK Sverige 2594 ½ 1 ½ 1 1 ½ ½         5
225 GM Pontus Carlsson, Team Viking Sollentuna SK Sverige 2478 0 1 1 ½ 0 0 1        
Damer
1 GM Monika Socko Polen  2465   6.0
2 GM Antoaneta Stefanova Bulgarien 2555
3 GM Ketevan Arakhamia-Grant Skottland 2447
6 GM Pia Cramling, Team Viking Sollentuna SK Sverige 2523 1 ½ 1 1 0 1 1        

 
mar 12

EM 2010
Klicka på bilden och följ ronden via webbkamera.

GM Pia Cramling fortsätter att skörda. Det blev ännu en vinst i dag i rond 7 i de 11:e Individuella-EM.  Hon är därmed med i den absoluta toppen med sina 5½ poäng vilket ingen annan kan straffa efter dagens rond. GM Emanuel Berg spelade remi och är därmed fortfarande obesegrad! GM Pontus Carlsson bröt den negativa trenden han haft de senaste ronderna och kunde bokföra en välbehövlig etta.

Bifogar länkarna till dagens direktsändningar från Kroatien.

live     live

Herrar

   

Damer

Resultat rond 7.
Herrar
20 GM Kiril Georgiev Bulgarien 2669 ½-½ 97 GM Emanuel Berg Sverige 2594
313 FM Gabriel Voiteanu Rumänien 2254 0-1 204 GM Pontus Carlsson Sverige 2478
Damer
5 GM Pia Cramling Sverige 2523 1-0 26 IM Ekaterina Kovalevskaya Ryssland 2438


mar 12

EM 2010
Klicka på bilden och följ ronden via webbkamera.

I dag blir det mycket att följa för de schackintresserade. I de 11:e Individuella-EM kommer GM Emanuel Berg och GM Pia Cramling att dyka upp i direktsändning klockan 15.30 och vem de möter framgår av tabellen ”Spelschema rond 7” . Klockan 18.00 startar SM-slutspelet i Täby och från detta visas tio partier.

Bifogar länkarna till dagens direktsändningar från Kroatien.

live     live

Herrar

   

Damer

Spelschema rond 7.
Herrar
20 GM Kiril Georgiev Bulgarien 2669 97 GM Emanuel Berg Sverige 2594
313 FM Gabriel Voiteanu Rumänien 2254 204 GM Pontus Carlsson Sverige 2478
Damer
5 GM Pia Cramling Sverige 2523 26 IM Ekaterina Kovalevskaya Ryssland 2438

 

GM Pia Cramling kom tillbaka rejält och lämnade snabbt förlusten i rond fem bakom sig och är åter med i toppen på ”prislistan”. Nedanstående tabell visar rond för rond vem som är på prispallen och svenskarnas resultat och placering. 

Ställning och resultat efter rond 6 (408 herrar och 158 damer).
Plac. Namn Nat. Elo 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Poäng
1 GM Zahar Efmenko Ukraina 2640  
2 GM Baadur Jobava Georgien 2695
3 GM Ian Nepomniachtchi Ryssland 2656 5
35 GM Emanuel Berg, Burgsviks SK Sverige 2594 ½ 1 ½ 1 1 ½          
268 GM Pontus Carlsson, Team Viking Sollentuna SK Sverige 2478 0 1 1 ½ 0 0          
Damer
1 GM Monika Socko Polen  2465  
2 GM Antoaneta Stefanova Bulgarien 2555 5
3 IM Viktorija Cmilyte Litauen 2485 5
13 GM Pia Cramling, Team Viking Sollentuna SK Sverige 2523 1 ½ 1 1 0 1          

 


Tidigare artiklar