• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

apr 01
live             live             live             live             live             live
 Bomben             EM 1-10             EM 11-20             EM 21-30             EM 31-40             EM 41-50
  
De nordbor som dyker upp i direktsändning i näst sista ronden i de 12 Individuella EM klockan 15.15 framgår av tabellen. Norrmannen GM Jon Ludvig Hammer som varit en trogen gäst bland spelare som visats direkt är på grund av sina förluster i rond 8 och 9 utanför denna. Han har också spolierats sin möjlighet att kvalificera sig för vidare spel i den kommande World Cup turneringen. Nils spelar vid bord 79 och det är endast 50 partier som visas. En spelare med svensk anknytning är GM Vasilios Kotronias från Grekland, som bor i Skara och spelar för Team Viking i elitserien. Han ligger på plats 51 med sex poäng och idag möter han tysken med det svenskklingande namnet GM Jan Gustafsson vid bord 25. 
 
8 GM Peter Heine Nielsen (6.5) 2670 ½-½ GM Ian Nepomniachtchi (6.5) 2729
41 GM Tomi Nybäck (5½) 2656 ½-½ GM Pavel Jaracz (5½) 2565
43 GM Ivan Sokolov  (5½) 2643 ½-½ GM Hannes Stefansson (5½) 2557
Ej i direktsändning.
79 IM Andreas Diermair (5.0) 2386 ½-½ GM Nils Grandelius, Lunds ASK (5.0) 2547
 
GM Peter Heine Nielsen från Danmark är den spelare som nordborna måsta sätta sin tillit till för en fortsättning i World Cup som börjar den 26 augusti i Ryssland. Det är som Schacksnack skrivit flera gånger tidigare 23 spelare som går vidare och efter gårdagens rond är Peter Heine på plats 26. Det behövs nog 1½ poäng ytterligare för att kvalificera sig. Det kan bli tufft! Av ovanstående spelschema framgår det att han i dag möter en 2700 spelare, turneringens näst högst rankade.
 
Bifogar en liten tabell över ”prispallen” och Nils placering inför rond tio. Fullständiga listor finns på Chess-Results.
 
1 GM Francisco Vallejo Pons   2707 7.0
2 GM Vladimir Potkin 2653 7.0
3 GM Markus Ragger 2614 7.0
157 GM Nils Grandelius, Lunds ASK   2547 5.0
 
 
 
Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.
  
  
Nils partier från rond 1-4 och 6-9.

 


mar 31
live
 
Schacksnack skrev för några dagar sedan om att idag kommer IM Axel Smith, Lunds ASK, att spela blindsimultan mot 11 spelare från Kristiansund Sjakklubb i Norge. Evenemanget börjar klockan 18.30 och klubben har lovat att ett eller ett par partier kommer att visas i direktsändning (länk överst).
 
live             live             live             live             live             live
 Bomben             EM 1-10             EM 11-20             EM 21-30             EM 31-40             EM 41-50
  
De nordbor som dyker upp i direktsändning i rond nio från de 12 Individuella EM klockan 15.15 framgår av tabellen. Det har dykt upp en ”gammal” bekant igen – Tomi Nybäck från Finland. Nils spelar vid bord 92 och det är endast 50 partier som visas.
 
19 GM Ernesto Inarkiev (5.5) 2674  1-0 GM Jon Ludvig Hammer (5.5) 2606
22 GM Boris Chatalbashev (5.5) 2602  0-1 GM Peter Heine Nielsen (5.5) 2670
36 GM Tomi Nybäck (5.0) 2656 ½-½ GM Robert Hovhannisyan (5.0) 2560
Ej i direktsändning.
92 GM Nils Grandelius, Lunds ASK (4.0) 2547  1-0 IM Yohan Benitah (4.0) 2401
 
Förlusten i går för GM Nils Grandelius, Lunds ASK, mot IM Sven Telljohann Tyskland innebär att hans möjlighet till en framskjuten placering är borta (partiet kommer senare i dag). Det var ingen lyckad dag för de nordiska deltagarna som var med i direktsändning från EM. Den ende som vann var Världsmästaren Vis. Anands sekundant vid senaste VM-matchen GM Peter Heine Nielsen från Danmark. Efter förlusten i går kan det bli tufft för norrmannen GM Jon Ludvig Hammer att kvalificera sig till den kommande World Cup turneringen, en plats som i flera ronder verkat klar. Det behövs nog ytterligare 2½ poäng för honom och Peter Heine för att det skall bli verklighet och det är inte säkert att det räcker eftersom det är prestationsratingen som är särskiljning för dem som hamnar på samma poäng. 
 
Bifogar en liten tabell över ”prispallen” och Nils placering inför rond nio. Fullständiga listor finns på Chess-Results.
 
1 GM Vladimir Potkin 2653 6.5
2 GM Markus Ragger 2614 6.5
3 GM Viorel Iordachescu 2626 6.5
192 GM Nils Grandelius, Lunds ASK   2547 4.0
 
 
 
Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.
  
  
Nils partier från rond 1-4 och 6-8.mar 29

Nu börjar storheterna i de 12 Individuella EM, som spelas i Aix-Les Bains i Frankrike, att samlas i toppen på ”prislistan”. Den är i och för sig intressant för titelns skull men de flesta sneglar nog i stället på hur de är placerade på den stora listan och möjligheten att komma bland de 23 som blir kvalificerade för att deltaga i FIDE World Cup, som spelas till hösten och är nästa steg i VM-cykeln. En som ännu inte är bland de 23 är flerfaldige ryske mästaren GM Peter Svidler. Schacksnack skulle bli mycket överraskad om han inte lyckas skaffa sig en biljett till Khanty Mansiysk i Ryssland (26/8-21/9) i slutet på augusti. Det skall bli intressant att följa norrmannen GM Jon Ludvig Hammer som inför de avslutande fyra ronderna ligger på en 18:e plats (delad andra plats) med 5½ poäng. I morgon möter han GM Rauf Mamedov, AZE (2667).

GM Nils Grandelius vann (partiet publiceras senare under dagen) i går mot FM Robin-Alexandru Dragomirescu (2385) från Rumänien och klättrade därmed en del placeringar till en delad 108-177 plats. I dag är det spelledigt i Frankrike och när spelet återupptas i morgon möter Nils som svart IM Sven Telljohann (2415) från Tyskland.

Bifogar en liten tabell över ”prispallen” och Nils placering. Fullständiga listor finns på Chess-Results.

1 GM Vladimir Potkin 2653 6.0
2 GM Francisco Vallejo Pons 2707 5.5
3 GM Liviu-Dieter Nisipeanu 2673 5.5
138 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2547 4.0
Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.
Nils partier från rond 1-4 och 6-7.mar 18

Intervju med Pia Cramling av Miso Cebalo. Det har ännu inte kommit någon video efter hennes seger i Individuella-EM. Om det kommer någon under dagen kommer den att läggas in på Schacksnack.