Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

dec 01


Bland de bästa som finns.

I dag klockan 15.00 tar ovanstående avbildade världsstjärnor scenen i bessittning i Olympia Conference Centre för att deltaga i London Chess Classic 2012. Det blir något att se fram mot och en undring är om GM Magnus Carlsen skall lyckas passera GM Garry Kasparovs ”all high time” i rating. Gör Magnus en bra turnering bör det vara möjligt för det saknas endast tre poäng.

Kommer ni i håg vem som vann förra året? Han är med i år också! Om inte, slå upp det på Schacksnack för där finns naturligtvis prislista och samtliga partier för genomspelning.

Rond 1 klockan 15.00. Ratingsnitt 2751 per den 1/11.
GM Luke McShane 2713 0-1 GM Magnus Carlsen 2848
GM Levon Aronian 2815 0-1 GM Hikaru Nakamura 2755
GM Vladimir Kramnik 2795 1-0 GM Judit Polgar 2705
GM Gawin Jones 2644 0-1 GM Mickey Adams 2710
GM Vis. Anand (2775) har frirond och blir bisittare till kommentatorerna


nov 05

Då var vänskapsmatchen, som spelats i Moskva, mellan GM Dmitry Andreikin och GM Ian Nepomniachtchi avslutad. Andreikin vann första partiet av sex och sedan slutade de övriga fem med delad pott. Detta innebär att de matematiskt begåvade snabbt räknar ut att han vann med 3½-2½.

Tabell och partier rond 1-6.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
nov 01

Om man inte kan finna någon annan orsak att spela går det naturligtvis att ordna en vänskapsmatch. Detta är gjort i Ryssland och kombatantterna är de Ryska mästarna 2012 0ch 2010 GM Dmitry Andreikin och GM Ian Nepomniachtchi, som möts i en sex partiers match. Den startade den 30 oktober och i dag spelades tredje ronden. Allt skall vara klart den 5 november.

Andreikin leder med 2-1 efter seger i det första partiet. I morgon är det spelledigt.

Tabell och partier rond 1-3.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
maj 15

GM Vassily Ivanchuk blev för sjätte gången turneringssegrare i Capablanca memorial som spelats i Havanna för 47:e gången och avslutades i natt. Det räckte med remi i sista ronden för att segern skulle vara ett faktum och det blev det också även om han segrat även vid en förlust eftersom han närmaste konkurrent GM Ian Nepomniachtchi förlorade mot hemmasonen GM Leinier Dominguez Perez.


Prislista och partier rond 1-10.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
maj 14

Då är Capablanca memorial som spelas i Havanna framme vid sista ronden. Femfaldige vinnaren GM Vassily Ivanchuk har kopplat greppet för att triumfera ytterligare en gång. Finalpartiet i går mot GM Ian Nepomniachtchi slutade remi och det är endast han som kan hota Vassily. Men det verkar som att ukrainaren har en lättare motståndare kvar nämligen jumbon GM Viktor Laznicka (2693) medan däremot Ian har att ta sig an 2725-spelaren GM Leinier Dominguez Perez. Omkring midnatt vet vi svaret.

Naturligtvis är det direktsändning och den sker på Chessbomben från klockan 21.00 vår tid.


Tabell och partier rond 1-9.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
maj 12

Efter det att partierna i sjunde ronden var klara kan man konstatera att GM Vassily Ivanchuk kopplat ett litet grepp om turneringssegern i Capablanca Memorial 2012. Han leder med en poäng före GM Ian Nepomniachtchi och de två möts i näst sista ronden och då är det troligt att det hela avgörs. Naturligtvis är det direktsändning och den sker på Chessbomben från klockan 21.00 vår tid.


Tabell och partier rond 1-7.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
nov 25

GM Levon Aronian från Armenien har ryckt till sig en halv poängs ledning inför sista ronden i Tal Memorial. Partiet som bäddade för detta spelades mot GM Peter Svidler i dag. Det blev en uppvisning i den högre skolan och som kronan på verket ett springareoffer i drag 42. Flera experter har utnämt det till turneringens bästa parti om det inte händer något exceptionellt i sista ronden i morgon. Övriga partier slutade remi.

Läs vad Magnus Carlsen skriver om sitt parti mot GM Ian Nepomniachtchi.

Bifogar spelschemat för rond 9 och längre ner i inlägget finns partierna från rond 1-8 för genomspelning.

GM Hikaru Nakamura 2758 0-1 GM Magnus Carlsen 2826
GM Boris Gelfand 2744 ½-½ GM Vis. Anand 2811
GM Sergey Karjakin 2763 ½-½ GM Vassily Ivanchuk 2775
GM Peter Svidler 2755 1-0 GM Vladimir Kramnik 2800
GM Ian Nepomniachtchi 2730 ½-½ GM Levon Aronian 2802

 

Direktsändningen (skärm 1 Chessbomben) startar klockan 10.00. Det finns också webbkamera (skärm 2) där utsändningen är förstklassig.

live
live

Time control: 100 minutes  for the first 40 moves, 50 minutes for the next 20 moves, and 15 minutes for the rest of the game, with an increment of 30 seconds per move starting from move one. Tiebreak systems: most blacks, head-to-head, Coya, S-B, number of wins – in that order.

Tabell och partier från rond 1-8.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.nov 23

Det dröjde 15 remipartier i rad i Tal Memorial innan staketet bröts av GM Vassily Ivanchuk, som vann mot GM Hikaru Nakamura i sjunde ronden. Ivanchuk delar därmed ledningen med GM Levon Aronian, GM Ian Nepomniachtchi, Magnus Carlsen och Sergey Karjakin på fyra poäng när det återstår två ronder att spela i Moskva.

Men åter till partiet Nakamura-Ivanchuk: Det blev ett komplicerat parti där svart fick ett kraftigt övertag på damflygeln som till slut resulterade i ett drag som utan tvekan passat in bland Schacksnacks partislut. Det är tydligt att Nakamura är ljusår från den form han hade när han vann senaste Wijk aan Zee tidigare i år. Inte nog med att han delar sista platsen med VM-utmanaren GM Boris Gelfand på 2½ poäng efter fem remier, han verkar inte ha några idéer vilke är så viktigt i schack.

Läs mer i norska ”Nettavisen” och på Magnus blogg.

Tabell och partier från rond 1-7.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.nov 23

I Tal Memorial spelas i dag sjunde ronden (samma rond i VM-matchen för damer. Direkt kl. 15.00). En fråga som dykt upp är om storfavoriten till slutsegern world no. 1 GM Magnus Carlsen skall ro hem turneringen. Många tror att han försatte sina chanser med remi igår mot GM Peter Svidler och orsaken skulle vara att det endast återstår tre ronder och i dessa har han två svarta mot GM Vis. Anand och GM Hikaru Nakamura och där i mellan vit mot överraskningen, som är en av de fyra i toppen obesegrad på 3½ poäng, GM Ian Nepomniachtchi.

Läs mer i norska ”Nettavisen” och på Magnus blogg.

Bifogar spelschemat för rond 7 och längre ner i inlägget finns partierna från rond 1-6 för genomspelning.

GM Vis. Anand 2811 ½-½ GM Magnus Carlsen 2826
GM Peter Svidler 2755 ½-½ GM Ian Nepomniachtchi 2730
GM Hikaru Nakamura 2758 0-1 GM Vassily Ivanchuk 2775
GM Boris Gelfand 2744 ½-½ GM Vladimir Kramnik 2800
GM Sergey Karjakin 2763 ½-½ GM Levon Aronian 2802

 

Direktsändningen (skärm 1 Chessbomben) startar klockan 12.00. Det finns också webbkamera (skärm 2) där utsändningen är förstklassig.

live
live

Time control: 100 minutes  for the first 40 moves, 50 minutes for the next 20 moves, and 15 minutes for the rest of the game, with an increment of 30 seconds per move starting from move one.

Tabell och partier från rond 1-6.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.nov 20

I Tal Memorial slutade samtliga partier remi i rond fyra. Världsmästaren GM Vis. Anand verkar vara helt ur form i går spelade han sin fjärde remi i rad. Denna gång var det GM Levon Aronian som stod för motståndet och han skaffade sig fördel men efter exakt försvar lyckades Anand glida ur greppet. Det är också en styrka.

Men ännu mer ur form är VM-utmanaren GM Boris Gelfand som verkar väldigt frustrerad under partierna. Det har nog inte blivit riktigt som han tänkt sig.

Den som verkade vara närmast vinst i går var Garry Kasparovs adept GM Hikaru Nakamura men av någon anledning kunde han inte sätta in den avgörande stöten mot GM GM Ian Nepomniachtchi.

Var kan man läsa mest initierat om partiet mellan GM Magnus Carlsen och GM Sergey Karjakin? Naturligtvis på huvudpersonens egen blogg. Läs också i norska ”Nettavisen” – ”Magnus Carlsen i maratonduell.”

Bifogar spelschemat för rond 5 och längre ner i inlägget finns partierna från rond 1-4 för genomspelning.

GM Sergey Karjakin 2763 ½-½ GM Peter Svidler 2755
GM Boris Gelfand 2744 ½-½ GM Ian Nepomniachtchi 2730
GM Hikaru Nakamura 2758 ½-½ GM Levon Aronian 2802
GM Vis. Anand 2811 ½-½ GM Vladimir Kramnik 2800
GM Vassily Ivanchuk 2775 ½-½ GM Magnus Carlsen 2826

 

Direktsändningen (skärm 1 Chessbomben) startar klockan 12.00. Det finns också webbkamera (skärm 2) där utsändningen är förstklassig.

live
live

Time control: 100 minutes  for the first 40 moves, 50 minutes for the next 20 moves, and 15 minutes for the rest of the game, with an increment of 30 seconds per move starting from move one.

Tabell och partier från rond 1-4.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.

Tidigare artiklar