• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

apr 19


GM Henrik Danielsen. Foto den officiella hemsidan.

Mästerskapet för Island har kommit halvvägs och trots två remier i de senaste ronderna leder fortfarande GM Henrik Danielsen med den halv poäng som han skaffat sig efter rond fyra, vilket framgår av nedanstående tabell. Före turneringen startade var Henrik och GM Hannes Stefansson favoriter till titeln men att den senare skall bli en allvarlig konkurrent denna gång är mindre troligt eftersom han är två poäng efter när det återstår fem ronder att spela. De möts i näst sista ronden med Hannes som vit.

live
Hemsidan

 

Spelschemat m.m. finns på Chess-Results. Direktsändningen startar dagligen klockan 17.00. Betänketiden är 40 drag på 90 minuter + 30 minuter + 30 sekunder per drag

Tabell och partier rond 1-6.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
apr 17

Schacksnack brukar rapportera om de nationella mästerskapen i Norden. Denna gång är turen kommen till Island. Mästerskapet började spelas den 13:e och avslutas den 23 april då elva ronder har spelats. Inför femte ronden som spelas i dag leder GM Henrik Danielsen med en halv poäng vilket framgår av nedanstående tabell.

live
Hemsidan

 

Spelschemat m.m. finns på Chess-Results. Direktsändningen startar dagligen klockan 17.00. Betänketiden är 40 drag på 90 minuter + 30 minuter + 30 sekunder per drag

Tabell och partier rond 1-4.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 10

  
      GM Anish Giri                   GM Nils Grandelius

Schacksnack är fortfarande djupt imponerad av hur arrangören av Sigemans som spelas i Spegelsalen på Hipp i centrala Malmö månar om åskådarna. Tekniken har gjort sitt intåg på bred front. Var du än befinner dig i lokalerna kan du följa partierna  på stora skärmar. Sigemans har satt nivån, nu är det bara för de stora turneringsarrangörerna i Sverige att följa efter.

Det är nog som GM Stellan Brynell svarade i går på en fråga om varför inte sofiareglerna används i turneringen: ”bjuder man in rätt spelare behövs inte dessa”. Partierna i första ronden bär syn för sägen. För de som vill tränga djupare in i spelet, än vad en summarisk genomspelning ger, kan Schacksnack hänvisa till kommentarerna av GM Henrik Danielsen på Chessdoms videoservice. Där får man till exempel reda på att GM Nils Grandelius borde spelat 16… a5 i stället för Dc6 i förlustpartiet mot klubbkamraten GM Hans Tikkanen. Klicka på videoknappen längre ner på sidan så dyker de upp. 

Spelschemat för rond rond 2 gör att man om några timmar, med stora förväntningar, ger sig i väg till Hipp för att vara på plats när spelet börjar. So-Shirov, Hector-Tikkanen och Giri-Grandelius. Mums!

Rond 2.
GM Wesley So 2667  1-0 GM Alexei Shirov 2709
GM Jonny Hector, Limhamns SK 2585 ½-½ GM Hans Tikkanen, Lunds ASK 2560
GM Anish Giri 2687  1-0 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2541

 

Naturligtvis blir det direktsändning, som startar klockan 14.00 (sista ronden på måndag klockan 12.00). Det intressanta startfältet gör att även Chessbomben sänder från Malmö och inte nog med detta utan det blir video med analyser av partierna. Betänketiden är 2 timmar/40 drag + 1 timme/20 drag + 30 minuter.

live           live       
Hemsidan     Chessbomben

Tabell och partier från rond I.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
apr 25

Även på Island har det korats en mästare. Det blev GM Hedinn Steingrimsson som gick obesegrad genom turneringen. Mästerskapet avgjordes i sista ronden då han besegrade GM Henrik Danielsen. Segern innebär att han är garanterad plats i det isländska landslaget och han får representera Island vid nästa EM. Detta går att läsa på den officiella hemsidan.

Prislista och partier.
9 ronder.
Klicka på resultatet för partiet.

Håll markören stilla över resultatet för information.
okt 23

Skanderborg Skakklub 

stormästareturneringen i Skanderborg i Danmark har IM Axel Smith, Lunds ASK, fått skrinlägga planerna på en GM-norm. Detta efter förlusten i går mot GM Henrik Danielsen. Hur det än går i dag mot IM Sabino Brunello (2497/svart) kommer det att fattas minst en halv poäng. Leder turneringen gör fortfarande den högst rankade GM Kamil Miton och sannolikt säkrar han turneringssegern genom att ta behövliga poäng mot den näst sist placerade Jackie Andersen.

live

Det är direktsändning och tiden är klockan 10.00. Betänketiden är 40 drag på 100 minuter + 30 minuter för resten + 30 sekunder från drag 1.

Tabell och partier.
Rond I-VII.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.okt 22

Skanderborg Skakklub 

stormästareturneringen i Skanderborg i Danmark har IM Axel Smith, Lunds ASK, ”endast” 1½ poäng till en GM-norm. Det återstår två ronder att spela och i dessa möter han i tur och ordning GM Henrik Danielsen (2529/vit) och IM Sabino Brunello (2497/svart). Leder turneringen gör fortfarande den högst rankade GM Kamil Miton.

live

Det är direktsändning och tiderna är: Rond 9 klockan 10.00 och övriga ronder klockan 14.00. Betänketiden är 40 drag på 100 minuter + 30 minuter för resten + 30 sekunder från drag 1.

Tabell och partier.
Rond I-VII.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.feb 27

Reyjkavik Open 2010

I tredje ronden i Reykjavik Open 2010 blev GM Tiger Hillarp Persson för svår för veteranen från Finland GM Heikki Westerinen. Vinsten innebär att Tiger har 2½ poäng och han kommer i dag att figurera i direktsändning mot islänningen GM Henrik Danielsen. De möttes i Köpenhamnsmästerskapet för några dagar sedan och då blev det remi. WIM Christin Andersson var också på vinsthumör och besegrade Pall Andrason (1587) från Island. De andra svenskarna IM Nils Grandelius och Eric Vaarala nöjde sig med att dela poängen med sina motståndare.   

Det blir som tidigare nämnts endast GM Tiger Hillarp Persson av svenskarna i direktsändning i dag (kl. 10). GM Heikki Westerinen, som mötte Tiger i går, får ta sig an ännu en svensk i dag nämligen WIM Christin Andersson.

Rond fyra och fem spelas i dag med start klockan 10.00 och 16.30.

Ställningen efter rond 3 (104 deltagare)
1 GM Vladimir Baklan Ukraina 2654 3.0
2 IM Dronavalli Harika Indien  2471 3.0
3 GM Ivan Sokolov BIH  2649 3.0
12 GM Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK Sverige 2581 2.5
21 IM Nils Grandelius, Lunds ASK Sverige 2515 2.0
52 WIM Christin Andersson, SK Bara Bönder Sverige 2135 1.5
55 Eric Vaarala, Horndals SK Sverige 2032 1.5

 

Svenskarnas partier från rond 1-3.