• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

sep 11


Regerande mästaren GM Heikkie Westerinen Finland. Fotograf okänd.

I går började ”Nordic Senior Championship 2011″ i Reykjavik och turneringen avslutas den 18:e. Det är nio svenskar på plats som skall tampas med tre stormästare om titeln och där en av dessa – Heikki Westerinen – är regerande mästare. Den mest kände i startfältet är en av schackvärldens mest kända personer under andra halvan av 1900-talet nämligen GM Fridrik Olafsson och vem det är framgår av Wikipedia.

Tabell och partier från rond I.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
maj 20

I den hårda turneringen Copenhagen Chess Challenge 2011 har det spelats tre ronder till och med i går och sista ronden spelas på söndag eftermiddag. I rond fyra som börjar spelas klockan 10.00 blir det möte mellan IM Axel Smith, Lunds ASK, och GM Stellan Brynell. Limhamns SK.

Conny Holsts, ungdomsansvarig i Limhamns SK, adepter – Linus Johansson och Philip Lindgren – mötte i går samma stormästare – Heikki Westerinen från Finland – Linus vann medan däremot Philip förlorade. På eftermiddagen fick Linus möta ytterligare en stormästare och det var klubbkamraten och turneringens högst rankade Jonny Hector och då var poängutdelningen från GM:s över.

Bifogar även partierna från förmiddagesn rond (4) i dag.

Svenskarnas partier rond I-IV.nov 06

 Senior-VM 2010

FM Bengt Hammar spelade övertygande i går och vann mot stormästaren Evgenij Ermenko från Palestina. I och med att Magnus Wahlbom delade poängen med IM Georg Danner har Sverige två veteraner endast en poäng efter toppen på tabellen i Senior-VM 2010 som spelas  i Italien. Det som återstår är bland annat att bestämma vem som skall bli bäste veteran i landet. Det finns också möjlighet att bli bäst i Norden. Striden om vem som är den bästa senioren utkämpar de med GM Heikki Westerinen från Finland, danskarna Bo Jacobsen och FM Jorn Sloth.

 live

Direktsändningen startar klockan 14.00 enligt inbjudan, notera att Chessresult uppger klockslaget 11.00, och Magnus och Bengt möter sydamerikaner. Magnus Wahlbom möter, som svart, brasilianaren IM Herman van Riemsdijk (2390) och Bengt Hammar tar sig an IM Raimundo Garcia (2331) från Argentina.  

1 GM Jansa, Vlastimil Tjeckien 2499 8.0
2 GM Dydyshko, Viacheslav Vitryssland 2547 8.0
3 GM Shvedchikov, Anatoli Ryssland 2421 8.0
14 Wahlbom, Magnus Sverige  2282 7.0
21 FM Hammar, Bengt Sverige  2240 7.0
65 Malmdin, Nils-Åke Sverige  2300 5.5
88 Carlsten, Peter Sverige  2097 5.5
104 FM Nordström, Felix Sverige  2184 5.0
124 Andersson, Kaj Sverige  2093 5.0

 

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.

 Arrangören har inte publicerat några partier efter rond 6.
Några av svenskarnas partier från rond 1-6 för genomspelning.
nov 04

 Senior-VM 2010

Det känns meningsfullare i dag att rapportera utförligare från Senior-VM 2010 som spelas i Italien fram till den 6. Detta eftersom arrangören långt om länge börjat publicera partier i pgn-format så Schacksnack kan presentera dem för genomspelning. Bifogad tabell är efter det att rond åtta spelades i går. Av denna framgår att Magnus Wahlbom och FM Bengt Hammar är hack i häl på de som för tillfället bemannar prispallen.

 live

Direktsändningen startar glockan 15.00 och svenskarna Magnus, Bengt går att följa mot stormästarna Algimanats Butnorius, LTU (2439), Heikki Westerinen, FIN (2365), och Nils-Åke tar sig an den titellöse ryssen Viacheslav Radomsky (2166). 

1 GM Vaisser, Anatoly Frankrike 2507 6,5
2 GM Rajkovic, Dusan Serbien 2443 6,5
3 GM Jansa, Vlastimil Tjeckien 2499 6,5
20 Wahlbom, Magnus Sverige  2282 5,5
30 FM Hammar, Bengt Sverige  2240 5,5
42 Malmdin, Nils-Åke Sverige  2300 5,0
63 Carlsten, Peter Sverige  2097 5,0
82 FM Nordström, Felix Sverige  2184 4,5
127 Andersson, Kaj Sverige  2093 4,0

 

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.

 Några av svenskarnas partier från rond 1-6 för genomspelning.

 aug 31

Dubbelt svenkt i toppen på  Agriculture Cup 2010 i Litauen inför sista ronden. Inte nog med detta IM Hans Tikkanen har skaffat sig ytterligare en GM-inteckning. Frågan är om inte även IM Daniel Semcesen har skaffat sig en inteckning. Deras prestationsrating inför sista ronden skäms inte för sig! Eller vad sägs om Tikkanen 2665 och Semcesen 2602?

I sista ronden har Hans svart mot GM Heikki Westerinen och Daniel vit mot IM Kestutis Kaunas.

Efter rond 9.
1 IM Hans Tikkanen, Lunds ASK Sverige 2469 7.5
2 IM Daniel Semcesen, Lunds ASK Sverige 2420 7.0
3 GM Normunds Miezis Lettland 2518 6.5
4 GM Sarunas Sulskis Litauen 2554 6.5
5 IM Mikael Agopov Finland 2436 5.0
6 FM Mikhail Tokmachev Ryssland 2361 4.0
7 GM Algimantas Butnorios Litauen 2442 4.0
8 Tomas Laurusas Litauen 2233 3.5
9 IM Kestutis Kaunas Litauen 2253 3.5
10 Oskar von Bahr Sverige 2303 3.5
11 GM Heikki Westerinen Finland 2347 3.5
12 IM Aidas Labuckas Litauen 2329 3.0
13 James Coleman England 2124 3.0
14 FM Andreas Skytte Hagen Danmark 2311 2.5

Tider för direktsändningen: Tisdag kl. 09.00.

livejun 21

tiger 2010

I Sveins minnesturnering som pågår för fullt i Oslo finns GM Tiger Hillarp Persson, Lund ASK, med för att försvara de svenska färgerna. Han delar andra till femte plats inför sjätte ronden. Läs mer om vad som pågår under ”Korta nyheter” överst på sidan. Bifogar Tigers partier undantaget mötet i rond 4 mot den finske stormästaren Heikki Westerinen som arrangören inte publicerat. Schacksnack kommer att fylla på från de återstående fyra ronderna så håll utkik. 

feb 27

Reyjkavik Open 2010

I tredje ronden i Reykjavik Open 2010 blev GM Tiger Hillarp Persson för svår för veteranen från Finland GM Heikki Westerinen. Vinsten innebär att Tiger har 2½ poäng och han kommer i dag att figurera i direktsändning mot islänningen GM Henrik Danielsen. De möttes i Köpenhamnsmästerskapet för några dagar sedan och då blev det remi. WIM Christin Andersson var också på vinsthumör och besegrade Pall Andrason (1587) från Island. De andra svenskarna IM Nils Grandelius och Eric Vaarala nöjde sig med att dela poängen med sina motståndare.   

Det blir som tidigare nämnts endast GM Tiger Hillarp Persson av svenskarna i direktsändning i dag (kl. 10). GM Heikki Westerinen, som mötte Tiger i går, får ta sig an ännu en svensk i dag nämligen WIM Christin Andersson.

Rond fyra och fem spelas i dag med start klockan 10.00 och 16.30.

Ställningen efter rond 3 (104 deltagare)
1 GM Vladimir Baklan Ukraina 2654 3.0
2 IM Dronavalli Harika Indien  2471 3.0
3 GM Ivan Sokolov BIH  2649 3.0
12 GM Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK Sverige 2581 2.5
21 IM Nils Grandelius, Lunds ASK Sverige 2515 2.0
52 WIM Christin Andersson, SK Bara Bönder Sverige 2135 1.5
55 Eric Vaarala, Horndals SK Sverige 2032 1.5

 

Svenskarnas partier från rond 1-3.
feb 26

Reyjkavik Open 2010

I andra ronden i Reykjavik Open 2010 möttes IM Nils Grandelius och WIM Christin Andersson och det blev en lätt vinst för Nils som efter att ha rivit upp svarts bönder framför kungen avgjorde med ett kungsangrepp. GM Tiger Hillarp Persson ställdes mot en indier IM Sachdev Tania och partiet utmynnade i ett L/S slutspel som togs remi när det var remi. Eriv Vaarala hade det lättast av svenskarna han mötte en islänning med endast 1485 i rating.

Det blir inga svenskar i direktsändning i dag eftersom arrangören visar åtta partier och vid genomgång av spelschemat noterades att Tiger möter veteranen från Finland GM Heikki Westerinen vid bord nio.

Ställningen efter rond 2 (104 deltagare)
1 GM Vladimir Baklan Ukraina 2654 2.0
2 GM Yuriy Kuzubov Ukraina 2634 2.0
3 GM Yuri Shulman USA 2624 2.0
17 GM Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK Sverige 2581 1.5
25 IM Nils Grandelius, Lunds ASK Sverige 2515 1.5
69 Eric Vaarala, Hornsdals SK Sverige 2032 1.0
72 WIM Christin Andersson, SK Bara Bönder Sverige 2135 1.0

 

Svenskarnas partier från rond 1-2.