• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jun 13


GM Hans Tikkanen. Foto Calle Erlandsson.

Nedanstående tabell är trevlig svensk läsning. GM Hans Tikkanen, Lunds ASK, slutade på tredje plats i 1st Golden Sands, som spelats i Bulgarien. Det är länge sedan en svensk spelare gjorde något liknande i en så pass stark turnering, med bland annat 38 deltagare över 2500 i rating. Några namnkunniga spelare som Hans lämnade bakom sig:  (12) GM Tigran Petrosian (2657), (14) GM Kiril Georgiev (2689), (25) GM Vladimir Akopian (2697) och (71) GM Ivan Cheparinov (2673).

Vem som belade de fyra första platserna (sex med 7.0 poäng) och svenskarnas placeringar framgår av bifogad minitabell (svenska partier nederst i inlägget).

Prislista –  223 deltagare
1 GM Shanglei Lu 2522 7.5
2 GM Levente Vajda 2600 7.0
3 GM GM Hans Tikkanen, Lunds ASK 2566 7.0
4 GM Zahar Efimenko 2689 7.0
50 GM Pontus Carlsson, SK Team Viking 2531 5.5
70 IM Eric Blomqvist, SK Rockaden Stockholm 2454 5.0
114 Erik Vaarala, Horndals SK 2249 4.5
222 Hans-Eric Vaarala, Horndals SK 1.0

 

Svenska partier rond 1-8 (om arrangören publicerar partier från sista ronden läggs de till senare).jun 12

De som bänkade sig framför datorn för att följa partiet mellan GM Shanglei Lu och GM Hans Tikkanen, Lunds ASK, kunde snabbt ägna sig åt något annat för det blev remi efter 3 drag. I dag spelas sista ronden i 1st Golden Sands, som spelas i Bulgarien, och inför denna är Tikkanen på ”silverplats”.

Sista ronden spelas för fullt och i denna har Tikkanen vit mot GM Alexander Ipatov, TUR (2561), och partiet går att följa i direktsändning.

Hur toppen på ”prispallen” ser ut efter åtta ronder och svenskarnas placeringar framgår av bifogad minitabell (svenska partier underst i inlägget).

Inför sista ronden (9) – 223 deltagare
1 GM Levente  Vajda 2600 6.5
2 GM Hans Tikkanen, Lunds ASK 2566 6.5
3 GM Zahar Efimenko 2689 6.5
4 GM Alexander Ipatov 2561 6.5
53 SK GM Pontus Carlsson, SK Team Viking 2531 5.0
57 IM Eric Blomqvist, SK Rockaden Stockholm 2454 5.0
84 Erik Vaarala, Horndals SK 2249 4.5
222 Hans-Eric Vaarala, Horndals SK 1.0

 

Betänketiden är 90 minuter för partiet + tillägg av 30 sekunder per drag från det första.

live
Hemsida

 

Svenska partier rond 1-8.jun 11

GM Hans Tikkanen, Lunds ASK, går från klarhet till klarhet i 1st Golden Sands, som spelas i Bulgarien. Efter vinsten i går mot IM Karen Grigoryan (2517) från Armenien är han med på ”prispallen” när det återstår två ronder att spela. I direktsändningen från rond 8, som startar klockan 14.00, har GM Hans Tikkanen svart mot kinesen GM Shanglei Lu (se minitabell) vid bord 2. Vinst för Hans, vilket inte bör vara omöjligt i den form han befinner sig i bäddar han för en toppplacering när slutsummering skall göras i morgon.

Hur toppen på ”prispallen” ser ut efter sju ronder och svenskarnas placeringar framgår av bifogad minitabell (svenska partier underst i inlägget). Lite märkligt är det att inte någon av: (12) GM Tigran Petrosian (2657), (19) GM Kiril Georgiev (2689), (23) GM Vladimir Akopian (2697) och (72) GM Ivan Cheparinov (2673) är med i toppen på tabellen och spelar om första priset som är 6.000 €.

Efter rond 7 – 223 deltagare
1 GM Levente  Vajda 2600 6.0
2 GM Shanglei Lu 2522 6.0
3 GM Hans Tikkanen, Lunds ASK 2566 6.0
4 GM Shilong Li 2553 6.0
77 IM Eric Blomqvist, SK Rockaden Stockholm 2454 4.0
79 SK GM Pontus Carlsson, SK Team Viking 2531 4.0
109 Erik Vaarala, Horndals SK 2249 3.5
220 Hans-Eric Vaarala, Horndals SK 1.0

 

Betänketiden är 90 minuter för partiet + tillägg av 30 sekunder per drag från det första.

live
Hemsida

 

Svenska partier rond 1-7 (rond 7 kommer senare).jun 10

GM Hans Tikkanen, Lunds ASK, är med i den absoluta toppen i 1st Golden Sands, som spelas i Bulgarien. Han är endast en halv poäng efter ledaren när det återstår tre ronder att spela. Hur toppen på ”prispallen” ser ut efter sex ronder och svenskarnas placeringar framgår av bifogad minitabell (svenska partier underst i inlägget).

Efter rond 6 – 223 deltagare
1 GM Shanglei Lu 2522 5.5
2 GM Levente  Vajda 2600 5.0
3 GM Erwin L´ami 2605 5.0
9 GM Hans Tikkanen, Lunds ASK 2566 5.0
47 GM Pontus Carlsson, SK Team Viking 2531 4.0
75 Erik Vaarala, Horndals SK 2249 3.5
78 IM Eric Blomqvist, SK Rockaden Stockholm 2454 3.5
219 Hans-Eric Vaarala, Horndals SK 1.0

 

I direktsändningen från rond 7, som startar klockan 14.00, har GM Hans Tikkanen vit vid bord 4 mot IM Karen Grigoryan (2517) från Armenien. Betänketiden är 90 minuter för partiet + tillägg av 30 sekunder per drag från det första.

live
Hemsida

 

Svenska partier rond 1-6 (rond 6 kommer senare).jun 09

Det är GM Hans Tikkanen, Lunds ASK, som lyckas bäst av svenskarna i 1st Golden Sands, som spelas i Bulgarien. Han är endast en halv poäng efter kvartetten i toppen på tabellen. Han är på 16 plats men trots detta kommer han av någon anledning inte i direktsändning trots att det går astt följa 22 spelare…

Hur toppen på ”prispallen” ser ut efter fem ronder och svenskarnas placeringar framgår av bifogad minitabell (svenska partier underst i inlägget).

Efter rond 5 – 223 deltagare
1 GM Tigran Petrosian 2657 4.5
2 GM Shanglei Lu 2522 4.5
3 GM Gennady  Tunik 2429 4.5
16 GM Hans Tikkanen, Lunds ASK 2566 4.0
38 GM Pontus Carlsson, SK Team Viking 2531 3.5
69 Erik Vaarala, Horndals SK 2249 3.0
78 IM Eric Blomqvist, SK Rockaden Stockholm 2454 3.0
218 Hans-Eric Vaarala, Horndals SK 1.0

 

Direktsändningen från rond 6 startar klockan 14.00. Betänketiden är 90 minuter för partiet + tillägg av 30 sekunder per drag från det första.

live
Hemsida

 

Svenska partier rond 1-5 (rond 5 kommer senare).jun 08

Det är väldigt jämnt bland svenskarna, undantaget Hans-Eric Vaarala, i 1st Golden Sands, som spelas i Bulgarien. Men däremot Eric Vaarala tog en rejäl skalp i går. Hur toppen på tabellen ser ut efter fyra ronder och svenskarnas placeringar framgår av bifogad minitabell (svenska partier underst i inlägget).

Efter rond 4 – 223 deltagare
1 GM Tigran Petrosian 2657 4.0
2 GM Levante Vajda 2600 3.5
3 IM Dhopade  Swapnil 2445 3.5
20 GM Hans Tikkanen, Lunds ASK 2566 3.0
38 Eric Vaarala, Horndals SK 2249 3.0
46 IM Eric Blomqvist, SK Rockaden Stockholm 2454 3.0
49 GM Pontus Carlsson, SK Team Viking 2531 3.0
220 Hans-Eric Vaarala, Horndals SK 0.0

 

Svenskarnas poängskörd räcker inte till för att få figurera i dagens direktsändning från rond 5, som startar klockan 14.00. Betänketiden är 90 minuter för partiet + tillägg av 30 sekunder per drag från det första.

live
Hemsida

 

Svenska partier rond 1-4 (rond 4 publiceras senare) .jun 07

Tyvärr kommer hans GM Hans Tikkanen, Lunds ASK, precis utanför direktsändningen i dag från 1st Golden Sands, som spelas i Bulgarien, beroende på att han släppte en halva i från sig mot GM Gennady Tunik från Ryssland i rond 3. Hur toppen på tabellen ser ut efter tre ronder och svenskarnas placeringar framgår av bifogad minitabell (svenska partier underst i inlägget).

Efter rond 3 – 223 deltagare
1 GM Tigran Petrosian 2657 3.0
2 GM Shanglei Lu 2522 3.0
3 GM Levente Vajda 2600 3.0
20 GM Hans Tikkanen, Lunds ASK 2566 2.5
59 IM Erik Blomqvist, SK Rockaden Stockholm 2454 2.0
65 GM Pontus Carlsson, SK Team Viking 2531 2.0
94 Eric Vaarala, Horndals SK 2249 2.0
223 Hans-Eric Vaarala, Horndals SK 0.0

 

Det blir inget svenskt deltagande i direktsändningen från rond 4, klockan 14.00 (svensk tid). Betänketiden är 90 minuter för partiet + tillägg av 30 sekunder per drag från det första.

live
Hemsida

 

Svenska partier rond 1-3.jun 05

GM Hans Tikkanen, Lunds ASK, kommer att figurera i direktsändning i morgon eftersom han har avancerat till nionde plats 1st Golden Sands, som spelas i Bulgarien, i kraft av sina vinster i de inledande ronderna. GM Pontus Carlsson, SK Team Viking, IM Erik Blomqvist, SK Rockaden Stockholm, och Eric och Hans-Erik Vaarala, Horndals SK, har samtliga tappat poäng. Ännu har det inte dykt upp några partier så därför få läsarna vänta till torsdag med de godbitarna då Schacksnack tar ledigt från publicering på nationaldagen.

Det blir svenskt deltagande i direktsändningen från rond 3, klockan 14.00 (svensk tid), då arrangören tillhandahåller 11 partier och bäste svensk GM Hans Tikkanen är bland de 22 i toppen på prislistan. Betänketiden är 90 minuter för partiet + tillägg av 30 sekunder per drag från det första.

live
Hemsida


jun 05

GM Hans Tikkanen, Lunds ASK, GM Pontus Carlsson, SK Team Viking, och IM Erik Blomqvist, SK Rockaden Stockholm, vann i första ronden medan Eric och Hans-Erik Vaarala, Horndals SK, förlorade i 1st Golden Sands som spelas i Bulgarien. Att Eric fick skriva in en nolla i protokollet, kunde alla som följde direktsändningen konstatera, var inte så överraskande eftersom regerande Svenske juniormästaren mötte en av världens starkaste spelare GM Ivan Cheparinov.

Schacksnack kommer att följa turneringen och om möjligt lägga in svenskarnas partier senare i dag om de dyker upp. Håll utkik!

Det blir inget svenskt deltagande i direktsändningen från rond 2, klockan 14.00 (svensk tid), då arrangören tillhandahåller 11 partier och bäste svensk GM Hans Tikkanen spelar vid bord 17. Betänketiden är 90 minuter för partiet + tillägg av 30 sekunder per drag från det första.

live
Hemsida

 jun 04


Svenske Juniormästaren 2011 Eric Vaarala

GM Hans Tikkanen och GM Pontus Carlsson plus tillresta IM Erik Blomqvist, SK Rockaden Stockholm, och 2x Vaarala Eric och Hans-Erik, Horndals SK, kommer att i dag börja spela i 1st Golden Sands, som är ännu starkare än Albena med 12 deltagare med 2600 eller mer i rating. Antagligen är det den mycket generösa prispotten som drar, de 226 deltagarna spelar 0m 95 priser på totalt €50 000 och av dessa går €6 000 till första priset!

Det blir direktsändning dagligen klockan 15.00 utom sista ronden (9) som startar sex (!) timmar tidigare. I första ronden går det att följa Eric Vaarala mot världsstjärnan GM Ivan Cheparinov, BUL (2673). Betänketiden är 90 minuter för partiet + tillägg av 30 sekunder per drag från det första.

live
Hemsida