• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

okt 22


IM Frode Urkedal Norgemästare 2012. Foto Bjørn Berg Johansen

På ”Bergens Schakklubbs hjemmesida” går det att läsa följande angående särspelet om Norgemästerskapet 2012 som spelades i helgen.

IM Espen Lie (28) fra Porsgrunn og IM Frode Urkedal (19) fra SK 1911 spiller stikkamp om kongepokalen som årets Norgesmester i sjakk.  Disse to delte seieren i Eliteklassen i Landsturneringen i Sandefjord.

IM Frode Urkedal er årets norgesmester etter seier mot IM Espen Lie i stikkampen. Lørdagens parti endte remis og stillingen ble dermed 1½-½. Urkedal, som nå spiller sjakk på heltid, tok med dette sin første kongepokal i en alder av 19 år. Lie måtte ha seier i det siste partiet og var nær ved å utligne da han vant en bonde i sluttspillet. Urkedal viste sin klasse da han ikke gikk på  defensiven, men ofret en bonde til for aktivt motspill. På slutten var det tårnsluttspill med tre mot en bonde for Lie, men Urkedals farlige fribonde viste seg tilstrekkelig til å berge det avgjørende halvpoenget.

Partierna från särspelet.okt 19


Kristiansund I (IM Axel Smith fjärde från vänster). Foto hemsidan.

IM Axel Smith, tidigare ordförande i Lunds ASK, bor numera i Norge. Hans klubb – Kristiansund – blev under helgen norgemästare för klubblag. Fullständiga resultatlistor bifogas. Axel spelade sex partier (+4 =1 -1) och förlusten kom efter en bortsättning mot IM Frode Urkedal i sista ronden.

Axels partier för genomspelning.aug 03

I går startade Junior-VM i Indien. Sverige har två spelare där och det är GM Nils Grandelius, Lunds ASK, och WIM Inna Agrest från Sollentuna SK.

I övrigt är det klent med deltagare från de nordiska länderna det är endast Norge som är representerade och de har i ”Öppen klass” IM Frode Urkedal (2448) och FM Nicolai Getz (2385) och Erle Hansen (1770) i flickklassen. I ”Öppen klass” är det GM Maxim Matlakov, RUS (2632), GM Sanan Sjugirov, RUS (2629) och GM Ivan Salgado Lopez, ESP (2626) som är favoriter. Bland flickorna skall det mycket till om inte WGM Nazi Paikidze, GEO (2416), åker hem med titeln.

Det har gått bra för svenskarna i de inledande två ronderna. Nils har maximal poängutdelning medan däremot Inna tappat en halva i första ronden.

I går var det mycket strul med direktsändningen och resultatservicen men i dag verkar det att fungera bra. Schacksnack kommer att om möjligt publicera svenskarnas partier för genomspelning.

Svenskarnas partier.
Nils vinstparti från rond 1 saknas ännu.
okt 18

Kjetil A Lie 2009

Sedan i torsdags har det dubbelrondiga särspelet om Norska Mästerskapet pågått i Stavanger. I sommarens NM kom fyra spelare på samma poäng och det var dessa som skulle göra upp om kongepokalen. Högst rankad och favorit var GM Kjetil A. Lie (bilden från förra året). Han infriade förväntningarna och blev för andra året i rad Norgemästare. Silvermedaljör blev FM Joachim Thomassen. De andra två var FM Frode Urkedal och IM Espen Lie.

Tyvärr har inte Schacksnack funnit några partier (pgn-format) från turneringen. Trots detta bifogas tabellen från mästerskapet, för dyker partierna upp kommer den att kompletteras med dessa och det går att få en bra överblick över turneringen. jul 12

Norska mästerskapet 2010

Norska Mästerskapet 2010 är precis som det svenska avslutat. I Norge har ingen blivit korad eftersom det vid lika poängantal blir särspel om titeln. I år kom fyra spelare på samma poäng. Bröderna GM Kjetil A. Lie och IM Espen Lie skall tillsammans med årets överraskningar 17-årige FM Frode Urkedal och FM Joachim Thomassen senare i höst spela om Mästerskapet.

Prislista och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 08

Norska mästerskapet 2010

Då och då tittar Schacksnack till det Norska Mästerskapet 2010. De har spelat sex ronder och hur ”prislistan” ser ut framgår av bifogad tabell som även innehåller samtliga spelade partier. Det framgår av denna att när det återstår tre ronder att spela leder fortfarande 17-årige FM Frode Urkedal i ensamt majestät. Han känner säkert flåset i nacken för inte mindre än fyra spelare är honom hack i häl. Skall han hålla ?


Tabell och partier rond 1-6
.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.