jul 12

Norska mästerskapet 2010

Norska Mästerskapet 2010 är precis som det svenska avslutat. I Norge har ingen blivit korad eftersom det vid lika poängantal blir särspel om titeln. I år kom fyra spelare på samma poäng. Bröderna GM Kjetil A. Lie och IM Espen Lie skall tillsammans med årets överraskningar 17-årige FM Frode Urkedal och FM Joachim Thomassen senare i höst spela om Mästerskapet.

Prislista och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Läs de 2 kommentarerna till “Särspel om Norska Mästerskapet 2010 (prislista/partier)…”

 1. Bo Berg säger:

  Norge är på väg att gå om Sverige på FIDEratingen över de 10 högst rankade spelarna. Det fattas nu 3 poäng i snitt det ger c:a 30 elopoäng.

  Nu kommer ytterligare en junior från 1990 Joachim Thomassen samt den nämnde talangen Urkedal. Det ser ut som en total föryngring av Norges landslag om få år. Dessa 2 och Carlsen, Hammer kan göra att Norge även får ett lag i Världsklass.

  Förutom dessa nämnda från 1990-talet, dvs. fortfarande juniorer, så har Norge ytterligare 7 juiorer på sin 100-lista medan Sverige just nu bara har Grandelius och Erik Blomqvist. Detta är ett fattigdomsbevis.

  Sveriges 80-talister börjar nå sin sina toppar och de äldsta tycks inte komma längre än lågt över 2600. Hammer för utom Carlsen har passerat detta.

  Schack4aneleverna fyller 12 år läsåert efter det att de börjat spela schack. Andra nationers juniorer i den åldern ligger 1000 elo högre och 5 – 6 år före i sin utveckling och det är mycket svårt att ta ikapp.

  Utöver Schack4an så behövs det även parralellt en satsning på yngre talanger.

  90-talet är ett förlorat årtionde för Svenskt schack. Det är nu hög tid att satsa på 2000-talets talanger.

  Förslagsvis så börjar Sverige nu att se framåt och tar ut deltagare födda 2000 och senare till internationella schackfestivaler. Systematisk träning via internet och kurser och läger som lär ut hur man gör för att träna med hjälp av datorn..

 2. Stefan Bryntze säger:

  Rent spontant känns det som att barnet/barnen måste ha förälder/föräldrar som gillar schack väldigt mycket
  men det kanske är nått sånt Jesper Hall jobbar emot

Lämna en kommentar