Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

sep 19

Då kan allt återgå till det normala efter tre veckor med FIDE World Chess Cup 2011 som spelats i Ryssland. Det behövdes inget uppslitande särspel för att skilja kombattanterna åt för bägge långpartierna i dag slutade med remi vilket innebär att GM Peter Svidler vann hela ”turneringen”, hans motståndare i finalen GM Alexander Grischuk blev naturligtvis tvåa och GM Vassily Ivanchuk trea och inte nog med det han kvalificerade sig tillsammans med Peter och Alexander också till den kommande kandidatturneringen. Där kommer de bland annat kommer att få möta, om inget dramatiskt händer med ratingen, GM Magnus Carlsen och GM Levon Aronian. GM Ruslan Ponomariov fick nöja sig med fjärdeplatsen.

FINALEN
Prislista och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


TREDJE PLATS.
Prislista och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
sep 19

I dag kan det avgöras i det sista långpartiet. Det gäller för GM Peter Svidler och GM Vassily Ivanchuk att inte förlora i FIDE World Chess Cup 2011 för då väntar det ovissa särspelet i morgon. Vid minst remi för de två är Peter segrare i turneringen och han får sällskap av sin motståndare, vilket varit klart sedan tidigare, och Vassily till den kommande kandidatturneringen. Men det är nog klart att deras antagonister – GM Alexander Grischuk och GM Ruslan Ponomariov – kommer att sälja sig dyrt. Följ dramatiken i direktsändningen som startar klockan 11.00.

FINALEN
Tabell och parti från rond I-III.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


TREDJE PLATS.
Tabell och parti från rond I-III.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
sep 17

I finalen i FIDE World Chess Cup 2011 i Khanty Mansiysk Ryssland blev det i dag remi mellan GM Peter Svidler och GM Alexander Grischuk redan efter 16 drag och det kan inte vara mycket mer att skriva om detta, men man kan ju plagiera Sten Bromans referat i Sydsvenskan för många år sedan, efter en premiär på Stadsteatern i Malmö. Där sågade han uppsättningen totalt genom sin formulering: ”Det var en premiär på Stadsteatern i går. Nog om det.”

I matchen om tredjepriset mellan GM Ruslan Ponomariov och Vassily Ivanchuk var det mer ”go” i kombattanterna. Vassily vann efter det han lyckats manövrera in sina torn på andra raden och det brukar vara avgörande vilket det var denna gång också.

FINALEN
Tabell och parti från rond I-II.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


TREDJE PLATS.
Tabell och parti från rond I-II.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
sep 16

I dag började finalen och spelet om tredje platsen i FIDE World Chess Cup 2011 i Khanty Mansiysk Ryssland. Sexfaldige Ryske Mästaren GM Peter Svidler tog ledningen, som svart, med 1-0 i finalen, som spelas i bäst av fyra, mot GM Alexander Grischuk. Det blev ett Sicilianskt parti där Grischuk spelade sig fram till en bra ställning men som vanligt fick han problem med tiden och så var den dagen förstörd för honom.

Första partier i spelet om den viktiga tredjeplaceringen, som kvalificerar för kandidatturneringen, mellan GM Vassily Ivanchuk och GM Ruslan Pononmariov slutade remi.

FINALEN
Tabell och parti från rond I.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


TREDJE PLATS.
Tabell och parti från rond I.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
sep 14

Efter en lång dags färd… har finalisterna utkristalliserats av de 128 spelarna som startade i FIDE World Chess Cup 2011 i Khanty Mansiysk Ryssland för nästan tre veckor sedan. Redan i går kvalificerade sig GM Peter Svidler och i dag i särspelet vann GM Alexander Grischuk mot GM Vassily Ivanchuk och i och med detta blev det två ryssar i finalen. De kommer att mötas i bäst av fyra partier och räcker inte detta för att utse segraren blir det särspel. Innan detta tar sin början är det spelledigt i morgon torsdag

Finalen gäller äran och prispengarna. Intressantare är nästan spelet om tredje pris mellan GM Vassily Ivanchuk och GM Ruslan Ponomariov. Bronsmedaljören är kvalificerad för fortsatt spel om vem som kommer att få möta den regerande Världsmästaren om det då är GM Vis. Anand eller GM Boris Gelfand.

Please be informed that the Match for the 3rd place will be played at the same time with the Final match.
The rules and regulations for the 3rd place match are the same as for the Final.

De som är intresserad av partier från tidigare ronder har tre möjligheter:
1. I höger hörn överst på startsidan finns en sökfunktion. Skriv in FIDE World Chess Cup.
2. I högerspalten finns rubriken ”Teman”. Klicka på partier.
3. En av flikarna överst på startsidan är rubricerad ”Innehåll”. Klicka på denna och välj vilken sökning som passar. Partier eller FIDE World Chess Cup 2011.

Partierna från rond 6:1,6:2 och särspelet.sep 13

I dag var ett av paren – GM Peter Svidler och GM Ruslan Ponomariov i den ena semifinalen i FIDE World Chess Cup 2011 på spelhumör. Peter gick efter sammanlagd vinst i långpartierna mot Ruslan med 1½-½ vidare till final. Den börjar spelas på fredag och om Schacksnack förstått rätt startar också matchen om tredje pris då och i denna kommer Ruslan att vara en av deltagarna och vem han får möta avgörs i morgon efter särspelet mellan GM Vassily Ivanchuk och GM Alexander Grischuk. En konsekvens av detta blir naturligtvis att segraren i tiebreaket får möta Svidler i finalen och då i bäst av fyra partier och om nödvändigt särspel nästa tisdag.

Partierna från rond 6:1 och 6:2.sep 12

Inte var de fyra semifinalisterna – GM Vassily Ivanchuk, GM Ruslan Ponomariov, GM Peter Svidler och GM Alexander Grischuk – så intresserade av att spela schack i dag. Bägge partierna blev korta remipartier. Det kan ju vara ett försök av ukrainarna att vara taktiska eftersom det var ryssarna som bjöd. Nu har Ivanchuk och Ponomariov vit i morgon och det är en viss fördel.

Nu hänger Schacksnacks tips i går om att det skall bli de bägge ryssarna i final, på en skör tråd

Partierna rond 6:1.sep 11

Seminalisterna i FIDE World Chess Cup 2011 är klara. I går kvalificerade sig GM Peter Svidler och GM Ruslan Ponomariov. I dag, efter särspel, fick de sällskap av GM Alexander Grischuk och GM Vassily Ivanchuk. Det möts i morgon som de namngivits i föregående meningar och spelet startar precis som tidigare klockan 11.00 och inledningsvis är det bäst av två som gäller.

Eftersom webmaster tippade rätt på deltagarna i semifinalerna sticker jag ut hakan ännu en gång och påstår att finalen kommer att spelas mellan ryssarna…

Partierna från rond 5:1, 5:2 och särspelet.sep 10

GM Peter Svidler och GM Ruslan Ponomariov (bilderna) har en extra vilodag i morgon eftersom de kvalificerade sig till semifinalerna I FIDE World Chess Cup 2011 i dag. De behöver inte vänta på särspelet för att få reda på vem de skall möta eftersom de ställs mot varandra på måndag. Däremot måste GM Vassily Ivanchuk, GM Alexander Grischuk, GM David Navara och Teimour Radjabov genomlida det nervpirrande särspelet för att gå vidare. Grischuk kom i en sällan skådad tidsnöd mot Navara och fick för att inte riskera förlust spela ner till remi, det var nervigt. Ett schacksnacktips är att det blir två ryssar och lika många från Ukraina i semifinalerna…

Partierna från rond 5:1 och 5:2.sep 09

I FIDE World Chess Cup 2011 i Khanty Mansiysk Ryssland spelades i dag de första partierna i kvartsfinalerna. Två korta och ett lite längre remiparti började dagen med. GM Judit Polgar hade svart mot sexfaldige Ryske mästaren GM Peter Svidler och offrade i 14:e draget en löpare på g2 som Svidler ansåg att han måste ta och efter den följande damschacken på g4 blev det remi genom evig schack. GM Vassily Ivanchuk besegrade GM Teimour Radjabov i den sista kvartsfinalen som blev färdig och han har därmed ett strålande läge för att avancera till semifinal. Det behövs ”bara” remi i morgon så är saken klar.

Partierna från rond 5:1.

Tidigare artiklar