• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

maj 24

Sista ronden och det bör vara klart att GM Pavel Eljanov kommer att stå som segrare  i FIDE Grand Prix i Astrakhan. Han leder med en poäng och behöver ”bara” remi mot GM Boris Gelfand som svart för att han skall stå som ensam segrare. Dåremot kommer kampen om de övriga platserna på prispallen att bli intensiv för en sextett delar 2-7 plats på 6½ poäng.

Direktsändningen från rond sista ronden (13) startar klockan 11.30.

live

Tabell och partier rond 1-12.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
maj 22

Två ronder återstår att spela i FIDE Grand Prix i Astrakhan och GM Pavel Eljanov har utökat sin ledning till en helpoäng före en kvartett på sex poäng vilket gör att han är nära den turneringsseger som många tippat att han skulle ta. Pavel har kvar att möta GM Dmitry Jakovenko och GM Boris Gelfand. Nyckelpartiet är mötet mot Jakovenko som är en av de som har sex poäng (1 vinst och 10 remier).

Direktsändningen från rond 12 startar i morgon klockan 13.00.

live

Tabell och partier rond 1-11.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
maj 21

Då är storspelarna åter igång i FIDE Grand Prix i Astrakhan efter en dags ledighet. Efter denna rond har det blivit lite större spridning bland spelarna i toppen på tabellen. GM Pavel Eljanov är i ensam ledning en halv poäng före GM Vugar Gashimov. De två har redan mötts och det var i fjärde ronden med remi som resultat. Pavels tabellrad är intressant med 5 vinster 3 remier och 2 förluster. I dagens rond, den tionde, vann Eljanov utan någon större dramatik mot GM Peter Leko medan däremot Gasimov fick kämpa längre mot GM Ernesto Inarkiev, som tog ut en hämndschack, innan han kastade in handduken.

Direktsändningen från rond 11 startar i morgon klockan 13.00. Då möts GM Vassily Ivanchuk-Eljanov och GM Ruslan Ponomariov-Gashimov.

live

Tabell och partier rond 1-10.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


 maj 20

Fotot är GM Vassily Ivanchuk från rond nio i FIDE Grand Prix i Astrakhan. Efter denna rond återtog GM Pavel Eljanov ensam ledningen i turneringen. Han var den ende som vann sitt parti av kvartteten, som var i toppen av tabellen efter rond åtta. I dag är det spelledigt i Ryssland. 10:e ronden startar i morgon klockan 13.00

Tabell och partier rond 1-9.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
maj 19

I FIDE Grand Prix i Astrakhan var en av favoriterna till turneringssegern GM Pavel Eljanov från Ukraina i ledning efter rond sju. Men säg den lycka som är beständig? Han förlorade i går mot GM Ruslan Ponomariov och så var han upphunnen av tre andra – GM Dimitry Jakovenko, GM Peter Leko och GM Vugar Gashimov.

Direktsändningen från rond 9 startar klockan 13.00.

live

Tabell och partier rond 1-8.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
maj 17

 astrakhan 2010

I FIDE Grand Prix i Astrakhan återupptogs spelet efter den spellediga dagen. Det är ett imponerande startfält som verkligen kämpar om poängen men så står det mycket på spel. Segraren i turneringen kommer att tillsammans med den redan klare GM Levon Aronian få fortsätta spelet om att utmana Världsmästaren Vis. Anand så småningom. 

Direktsändningen från rond 7 startar klockan 13.00.

live

Tabell och partier rond 1-6.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
maj 13

I FIDE Grand Prix i Astrakhan slutade samtliga partier i tredje ronden remi.  Alla tar poäng av varandra! Turneringen har i och med detta alla möjligheter att bli intressant och dramatisk eftersom deltagarna spelar om den lediga platsen i den kommande kandidaturneringen. GM Levon Aronian från Armenien är redan kvalificerad genom sina resultat i de tidigare GP-turneringarna och det är enligt uttalande från honom själv orsaken till att han inte ställer upp denna gång.

Direktsändningen från rond 4 startar klockan 13.00.

live

Tabell och partier rond 1-3.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
maj 12

astrakhan 2010 

Även om VM-matchen är över finns det annat att följa. FIDE Grand Prix i Astrakhan har en deltagarelista som inte skäms för sig med ett ratingsnitt på 2729. De är 14 spelare och efter två ronder är det ingen som har vunnit bägge partierna. På den officiella hemsidan och på andra sidor noteras med överraskning att för första gången under sin karriärförlorade GM Evgeny Alekseev på tid… Mer överraskande var för Schacksnack att flerfaldige ryske mästaren GM Peter Svidler, som vit, drabbades av schackblindhet i 24:e draget och gav upp ett drag senare mot GM Ruslan Ponomariov.

Direktsändningen från rond 3 startar klockan 13.00.

live

Tabell och partier rond 1-2.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


 

 maj 11

astrakhan 2010 

Klockan 13.00 i dag startar direktsändningen från andra ronden i FIDE Grand Prix i Astrakhan.

live

Tabell och partier rond 1.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
maj 10

astrakhan 2010 

Klockan 13.00 i dag startade FIDE Grand Prix i Astrakhan. Den ende som förde sitt parti till avgörande var GM Vugar Gashimov som mötte GM Vassily Ivanchuk. Skrev om turneringen tidigare i dag så denna gång bifogas endast partierna från rond 1 för genomspelning.

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.