maj 12

astrakhan 2010 

Även om VM-matchen är över finns det annat att följa. FIDE Grand Prix i Astrakhan har en deltagarelista som inte skäms för sig med ett ratingsnitt på 2729. De är 14 spelare och efter två ronder är det ingen som har vunnit bägge partierna. På den officiella hemsidan och på andra sidor noteras med överraskning att för första gången under sin karriärförlorade GM Evgeny Alekseev på tid… Mer överraskande var för Schacksnack att flerfaldige ryske mästaren GM Peter Svidler, som vit, drabbades av schackblindhet i 24:e draget och gav upp ett drag senare mot GM Ruslan Ponomariov.

Direktsändningen från rond 3 startar klockan 13.00.

live

Tabell och partier rond 1-2.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


 

 

Läs de 3 kommentarerna till “Rond 2 i FIDE GP i Astrakhan (direktsändning)…”

 1. Stefan Zenker säger:

  Varför gav Svidler upp så brådstörtat mot Ponomariev i andra ronden? Antagligen trodde han att hans torn skulle bli instängt efter Td1xd8, Tg8xd8, b3xa4, Td8-d2, Lb2-c3, Td2xe2, Kg3-f3, men min Rybka säger att han trasslar sig ur efter Te2-c2 och c7-c6 (med följande b6-b5). Kanske Svidler sett djupare, men någon ”schackblindhet” rör det sig nog inte om?

 2. Jörgen Nilsson säger:

  Jag är inte riktigt säker på den här kommentaren Stefan, men till att börja med.
  Svidler var väl vitspelare i det här partiet?
  /Jörgen

 3. Stefan Zenker säger:

  Oj då, jag lät mig lura av att Svidlers namn stod överst, vid de svarta pjäserna. Vitspelaren Svidler insåg alltså att han kommit i underläge, och att det svarta tornet inte skulle låta sig fångas efter bonderovet 24. – Lxa4. Men jag tycker att det är högst överdrivet att kalla det ”schackblindhet”. Det uttrycket förknippar åtminstone jag med en grov bortsättning. Här krävs en hel del räknande för att se att det är ”kört” för vit.

Lämna en kommentar