• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

aug 08

I den ryska superfinalen (Ryska Mästerskapet för damer och herrar) är GM Evgeny Alekseev i ensam ledning efter att ha besegrat GM Sanan Sjugirov i femte ronden. I de senaste ronderna har ett parti gått till avgörande och resten slutat med delad pott. Så även i går. Storfavoriterna – GM Peter Svidler, GM Alexander Grischuk och Sergey Karjakin – är tillsammans med GM Daniil Dubov turneringens remikungar och det kommer de att vara åtminstone till i morgon eftersom det är spelledigt i dag.

Förra året gick det så här.

Det blir direktsändning och sjätte ronden börjar i morgon klockan 13.00. Spelschemat: Svidler – Potkin, Vitiugov – Oaks, Jakovenko – Karjakin, Alekseev – Grischuk och Andreikin – Sjugirov

Tabell och partier rond 1-5.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 06

I den ryska superfinalen (Ryska Mästerskapet för damer och herrar) slutade samtliga partier i rond tre med remi. Det innebär att i ledning är fortfarande Dmitry Andreikin och Evgeny Alekseev en halv poäng före sex spelare där de stora favoriterna till slutsegern GM Peter Svidler, GM Alexander Grischuk GM Sergey Karjakin och GM Dmitry Jakovenko finns med och de har samtliga spelat tre remier.

Förra året gick det så här.

Det blir direktsändning och fjärde ronden börjar i dag klockan 13.00. Spelschemat: Svidler – Oaks, Potkin – Karjakin, Vitiugov – Grischuk, Jakovenko – Sjugirov och Alekseev – Andreikin.

Tabell och partier rond 1-3.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 04

Det var flera intressanta partier i första ronden i den ryska superfinalen (Ryska Mästerskapet för damer och herrar). De stora favoriterna GM Peter Svidler, GM Alexander Grischuk GM Sergey Karjakin och GM Dmitry Jakovenko möttes inbördes och partierna slutade remi efter stor kamp. Men ett par av remipartierna kunde utan tvekan fått en annan utgång, det kommer ni att märka vid genomspelning. Två partier gick till avgörande och det var GM Evgeny Alekseev vinst mot GM Nikita Vitiugov och GM Dmitry Andreikin som vann mot GM Vladimir Potkin.

Förra året gick det så här.

Det blir direktsändning och andra ronden börjar i dag klockan 13.00. Spelschemat: Svidler – Karjakin, Dubov – Grischuk, Potkin – Sjugirov, Vitiugov – Andreikin, Jakovenko – Alekseev.

Tabell och partier rond 1.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
okt 15

I Governor´s Cup ångar GM Alexander Morozevich på i stor stil. Han vann i dag mot den obesegrade GM Evgeny Alekseev. Eftersom övriga partier slutade remi utökade han sin ledning till ointagliga (?) två poäng när det återstår fyra ronder att spela.

Rond åtta startar klockan 13.00 den 16:e (söndag).
live

Tabell och partier efter rond 1-7.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
okt 10

Tydligen går det att vinna trots att motståndaren använder ”remiöppningen” berlinerförsvaret i Spanskt. Detta fick den högst rankade i Governor´s Cup i Ryssland – GM Ruslan Ponomariov – erfara i partiet mot GM Evegeny Alekseev i går. Ytterligare två partier gick till avgörande och det var de två Alexander – Morozevich och Moiseenko – som vann mot GM Nikita Vitiugov respektive GM Hua Ni.

Tabell och partier efter rond 1-2.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
maj 18

Schackromantikens vindar gick säkert att känna i spellokalen i fjärde ronden i 3rd Internationl Grandmasters´Tournament som spelas i Polen när partiet mellan GM Alexei Shirov och GM Evgeny Alekseev började. Alexei valde att spela Kungsgambit och efter det blev det en holmgång, där bägge kungarna stundtals levde ett farligt liv, som Shirov till slut stod som segrare i. Han har dragit ifrån det övriga fältet med en poäng när det återstår tre ronder att spela.

Lublin 2010 och Lublin 2009 med tabeller och partier för genomspelning.

Tabell och partier från rond I-IV.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
feb 03

Moskva Open 2011 pågår för fullt och avslutas den 7:e. Det är förturneringar inför Aeroflot Open som börjar dagen efter. Schacksnack kommer att följa ”Young Masters Tournament” till slutet, två ronder återstår. I dag presenteras tabell och partier från de första sju ronderna. Högst rankad är Ryske mästaren 2006 GM Evgeny Alekseev (2701) som är född 1985. Det har inte gått så bra hittills vilket gör att han kan skrinlägga planerna på turneringsvinst.

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 14

Capablanca Memorial 2010 

 GM Vassily Ivanchuk håller fortfarande undan i Capablanca Memorial. GM Nigel Short vaknade till liv i fjärde ronden och besegrade GM Evgeny Alekseev inte bara det utan han överlämnade också sista platsen till honom.

Tabell och partier rond 1-4.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
maj 18

FIDE Grand Prix i Astrakhan har fått en ny spelare i toppen på tabellen och det är GM Pavel Eljanov från Ukraina. Han leder med en halva före ett koppel på fem efter att ha besegrat tidigare ledaren GM Ernesto Inarkiev, som svart,  i ett Caro Kan parti. Det andra partiet som gick till avgörande var mötet mellan GM Evgeny Alekseev, av många tippad  som en trolig turneringssegrare, och GM Vladimir Akopian. Det blev Spanskt och det var tydligen känd teori till det 20:e draget. GM Vassily Ivanchuk spelade remi mot GM Peter Leko i ett Spanskt parti och kunde efter visst besvär nå fram till ett tornslutspel med 3 bönder mot 2 som Leko inte kunde vinna.

Direktsändningen från rond 8 startar klockan 13.00.

live

Tabell och partier rond 1-7.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
maj 12

astrakhan 2010 

Även om VM-matchen är över finns det annat att följa. FIDE Grand Prix i Astrakhan har en deltagarelista som inte skäms för sig med ett ratingsnitt på 2729. De är 14 spelare och efter två ronder är det ingen som har vunnit bägge partierna. På den officiella hemsidan och på andra sidor noteras med överraskning att för första gången under sin karriärförlorade GM Evgeny Alekseev på tid… Mer överraskande var för Schacksnack att flerfaldige ryske mästaren GM Peter Svidler, som vit, drabbades av schackblindhet i 24:e draget och gav upp ett drag senare mot GM Ruslan Ponomariov.

Direktsändningen från rond 3 startar klockan 13.00.

live

Tabell och partier rond 1-2.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.