• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

sep 21


Pristagarna Kanarek – Grandelius – Moiseenko. Foto Jessica Bengtsson

Laget + Grigori Weinman. Foto Elise Forsaa.sep 21


Fotografen Björn Andersson har lyckats samla hela gänget.

Då var det över för denna gång European Youth Chess Championship 2011 som spelats i Albena i Bulgarien. På flyget hem får de övriga svenskarna frottera sig med en nybliven Europamästare GM Nils Grandelius från Lunds ASK. Schacksnack gratulerade till titeln går kväll och i det inlägget finns också en länk till en telefonintervju med den nykorade mästaren som hans klubbkamrat Axel Smith gjort.

Hur gick det då för de övriga svenskarna? I B16 spelade Linus Johansson från Limhamns SK och han kom på en 48:e plats med 4½ poäng. Tre flickor försvarade de svenska färgerna och bäst av dessa blev Jessica Bengtsson från SS Manhem i Göteborg som spelade i G16. Hon var endast 1½ poäng efter segraren och detta räckte till en fin 18:e plats bland 75 deltagare! I högsta gruppen G18 fanns Angelina Fransson från Växjö SK och hon spelade ihop 4.0 poäng vilket räckte till en 38 plats. Rina Weinman hade det tungt i G14 och hon slutade i botten på tabellen med endast 2½ inspelade poäng.

Detaljer om turneringarna finns utmärkt redovisat på Chess-Results.

 

Svenskpartier rond 1-8.
Rond 9 saknas ännu.Jessica Bengtsson

Rina Weinman

Linus Johanssonsep 19

Nu är det nära i European Youth Chess Championship 2011 i Albena i Bulgarien för GM Nils Grandelius, Lunds ASK. Han leder i ensamt majestät när det återstår två ronder att spela. I dag möter han, som svart, IM Marcel Kanarek från Polen. Första draget görs klockan 14.00 och partiet går att följa i direktsändning.

Detaljer om turneringarna finns utmärkt redovisat på Chess-Results.

B18 (81 deltagare)
1. Nils Grandelius, Lunds ASK 2536 6.0
2. FM Angel Arribas Lopez 2440 5.5
B16 (94 deltagare)
1. FM David Anton Guijarro 2462 6.0
36. Linus Johansson, Limhamns SK 2195 4.0
G18 (62 deltagare)
1. FM Diana Baciu 2166 6.0
42. Angelina Fransson, Växjö SK 1943 3.0
G16 (75 deltagare)
1. Marja Tantsiura 2138 6.5
25. Jessica Bengtsson, SS Manhem Göteborg 1824 4.0
G14 (79 deltagare)
1. WFM Cecile Hauserrnot 2089 6.5
73. Rina Weinman, Sollentuna SK 1466 2.0

 

Svenskpartier rond 1-7.sep 16


Vi handlar hos Ari i Svenska Schackbutiken… Se annons i högerspalten. Foto officiella hemsidan.

I dag är det spelledigt i European Youth Chess Championship 2011 i Albena i Bulgarien och det behövs nog för svenskarna. En poäng av fem möjliga blev gårdagens skörd och det är inte mycket att yvas över. Rina Weinman i G14 kunde bokföra sin första poäng i går efter att ha spelat remi. Detaljer om turneringarna finns utmärkt redovisat på Chess-Results.

B18 (81 deltagare)
1. Zurab Javakhadze 2363 4.5
2. GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2536 4.5
B16 (94 deltagare)
1. Gleb Apryshko 2255 4.5
49. Linus Johansson, Limhamns SK 2195 2.5
G18 (62 deltagare)
1. FM Daria Pustovoitova 2315 4.5
38. Angelina Fransson, Växjö SK 1943 2.0
G16 (75 deltagare)
1. Marja Tantsiura 2138 5.0
46. Jessica Bengtsson, SS Manhem Göteborg 1824 2.0
G14 (79 deltagare)
1. WFM Irene Nicolas Zapata 2112 4.5
77. Rina Weinman, Sollentuna SK 1466 0.5

 

Ytterligare några svenskpartier är publicerade, gäller rond 5.sep 15

Gårdagens rond i European Youth Chess Championship 2011 i Albena i Bulgarien blev bra för svenskarna. 3½ poäng av fem möjliga är mer än godkänt. Bifogar hur de ligger till efter rond fyra i de olika grupperna. Anmärkningsvärt är att i samtliga grupper (12) är den endast i B12, som den som leder inte har maximal poängutdelning. Detaljer om turneringarna finns utmärkt redovisat på Chess-Results.

B18 (81 deltagare)
1. GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2536 4.0
2. Zurab Javakhadze 2363 4.0
B16 (94 deltagare)
1. Gleb Apryshko 2255 4.0
31. Linus Johansson, Limhamns SK 2195 2.5
G18 (62 deltagare)
1. FM Daria Pustovoitova 2315 4.0
30. Angelina Fransson, Växjö SK 1943 2.0
G16 (75 deltagare)
1. WFM Aleksandra Lach 2177 4.0
31. Jessica Bengtsson, SS Manhem Göteborg 1824 2.0
G14 (79 deltagare)
1. WFM Aleksandra Goryachkina 2248 4.0
78. Rina Weinman, Sollentuna SK 1466 0.0

 

Ytterligare några svenskpartier är publicerade, gäller rond 4.sep 14

I European Youth Chess Championship 2011 i Albena i Bulgarien fortsätter GM Nils Grandelius, Lund ASK, att övertyga. Tre poäng på lika många möjliga i högsta gruppen talar sitt tydliga språk och bör glädja lagledaren GM Stellan Brynell, Limhamns SK. Sämre går det för hans klubbkamrat från Linus Johansson som har hälften så många poäng  i klassen U16.

Av flickorna Angelina Fransson, Växjö SK, Jessica Bengtsson, SS Manhem Göteborg, och Rina Weinman, Sollentuna SK, vann endast Angelina i går och hon har därmed 1½ poäng vilket räcker till en 34:e plats i klassen U18. Jessica och Rina tappade placeringar efter sina förluster i U16 och U14.

Detaljer om turneringarna finns utmärkt redovisat på Chess-Results.

Svenska partier från rond 1 – 3. Linus Johanssons alster från rond två har plötsligt dykt upp och finns också för genomspelning.sep 13

Tyvärr har inte arrangören publicerat några partier ännu från rond två i European Youth Chess Championship 2011 i Albena i Bulgarien, som spelades i går. Bifogar därför endast de som fanns efter rond ett. När det kommer fler partier, förhoppningsvis under dagen läggs dessa till.

GM Nils Grandelius, Lunds ASK, vann i går och står därmed på två poäng tillsammans med 11 andra bland 81 deltagare i gruppen U18. Svensken i U16 Linus Johansson från Limhamns SK vann också och har därmed samlat på sig 1½ poäng vilket räcker till en delad 16-20 plats bland 94 deltagare.

Flickorna lyckades inte så bra i andra ronden. Angelina Fransson, Växjö SK i U18, Jessica Bengtsson, SS Manhem i U16, och Rina Weinman, Sollentuna SK i U14, förlorade samtliga och tappade placeringar.

Detaljer om turneringarna finns utmärkt redovisat på Chess-Results.

Sex svenska partier från rond 1 och 2.sep 12

I går startade European Youth Chess Championship 2011 i Albena i Bulgarien med fem svenskar bland deltagarna. GM Nils Grandelius, Lunds ASK (rankad som nr. 2 i U18), Linus Johansson, Limhamns SK (U16), Angelina Fransson, Växjö SK (U18), Jessica Bengtsson, SS Manhem Göteborg (U16), och Rina Weinman, Sollentuna SK (U14).

Nils vann enkelt i första ronden. Linus och Angelina spelade remi. Men den starkaste insatsen gjorde Jessica som vann mot en ryska med ratingtalet 2187 och partiet finns för genomspelning. Rina förlorade. Sammantaget blev det en bra rond för svenskarna.

Tre svenska partier från rond 1.