• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

mar 14
Slutställning Elitserien 2009-10.
Plac. Lag S V O F M Pp.
1 Team Viking Sollentuna/Täby 11 10 1 0 21 65.5
2 Lunds ASK 11 7 3 1 17 55.0
3 SK Rockaden, Stockholm 11 8 1 2 17 53.0
4 Limhamns SK 11 7 1 3 15 48.0
5 Eksjö-Aneby Alliansen 11 5 2 4 12 42.0
6 SS Manhem, Göteborg 11 5 1 5 11 45.0
7 Upsala ASS 11 4 1 6 9.0 41.5
8 Västerås SK 11 4 1 6 9.0 40.0
9 SK Kamraterna, Göteborg 11 3 2 6 8.0 42.0
10 Farsta SK 11 2 3 6 7.0 33.5
11 SK Rockaden, Umeå 11 1 2 8 4.0 31.5
12 Wasa SK, Stockholm 11 0 2 9 2.0 31.0

 

Efter dagens rond, den sista i Elitserien 2009-10, är bemanningen på prispallen klar. Efter suveräna Team Viking, Sollentuna/Täby tog Lunds ASK silver och SK Rockaden, Stockholm brons.

Spelschema: rond 9, 10 och 11. Bordsresultat rond 910 och 11.

Farsta SK 3½-4½ SK Kamrater.   Team Viking 6½-1½ Limhamns SK   SK Rockaden S 2½-5½ Team Viking
Västerås SK 5-3 SS Manhem   Eksjö-Aneby 4½-3½ Upsala ASS   Västerås SK 3½-4½ Lunds ASK
Eksjö-Aneby 5½-2½ SK Rockaden U   Wasa SK 4-4 Farsta SK   Upsala ASS 4½-3½ SS Manhem
Upsala ASS 6-2 Wasa SK   SK Kamrater. 2½-5½ Västerås SK   SK Rockaden U 4-4 SK Kamrater.
Lunds ASK 4-4 Team Viking   SS Manhem 5-3 SK Rockaden U   Wasa SK 3½-4½ Eksjö-Aneby
Limhamns SK 1-7 SK Rockaden S   Lunds ASK 4-4 SK Rockaden S   Limhamns SK 5½-2½ Farsta SK
 
 
Partierna som visats i direktsändning, från rond 9-11, för genomspelning.
mar 13

I avsaknad av sina flyktade stormästare – Pia Cramling och Pontus Carlsson – i det hittills suveräna Team Viking  tog Lunds ASK sista chansen, utan GM Tiger Hillarp-Persson, att blanda sig i spelet om titeln. Efter en  dramatisk match, som gick att följa via direktsändning, slutade det 4-4.

Ovanstående resultatet hjälpte SK Rockaden, Stockholm att knapra in på det hittills suveräna Team Viking. Rockaden mötte Limhamns SK, som ställde upp utan sina stjärnor GM Jonny Hector, GM Stellan Brynell och IM Björn Ahlander, och krossade dem med 7-1.

I botten på tabellen ser det svårt ut för SK Rockaden, Umeå och Wasa SK. Om något av dessa skall hänga kvar krävs det ett under… 

Genom att Scandinavian Chess tournament (SCT) generöst satsat en stor summa pengar, det talas om strax under 100 000 kronor, kommer schacksverige att även i dag kunna följa spelet i Täby. Det blir direktsändning av tio partier. En hel match kommer att sändas plus ytterligare två partier. Dessutom kommer det för första gången från ett schackevenemang i Sverige att bli direktstreaming från spellokalen.

Bifogar inte någon tabell eftersom Sveriges SF och Schacksnack inte är överens om slutresultatet i Eksjö-Aneby alliansens match.

Bifogar länken till direktsändningen.  Spelplats är Täby Park hotell, Kemistvägen 30, och spelet försiggår ytterligare två dagar.  

live

Spelschema: rond 10 lördag kl. 13.00 och 11 söndag kl. 10.00
Bordsresultat rond 910 och 11.

Farsta SK 3½-4½ SK Kamrater.   Team Viking 6½-1½ Limhamns SK   SK Rockaden S Team Viking
Västerås SK 5-3 SS Manhem   Eksjö-Aneby 4½-3½ Upsala ASS   Västerås SK Lunds ASK
Eksjö-Aneby 5½-2½ SK Rockaden U   Wasa SK 4-4 Farsta SK   Upsala ASS SS Manhem
Upsala ASS 6-2 Wasa SK   SK Kamrater. 2½-5½ Västerås SK   SK Rockaden U SK Kamrater.
Lunds ASK 4-4 Team Viking   SS Manhem 5-3 SK Rockaden U   Wasa SK Eksjö-Aneby
Limhamns SK 1-7 SK Rockaden S   Lunds ASK 4-4 SK Rockaden S   Limhamns SK Farsta SK


mar 12

I dag klockan 18.00 börjar upplösningen av Lag-SM. Spelschema för rond 9-11, tider och aktuell tabell för Elitserien bifogas. I rond nio och tio möts de fyra stora och efter detta kommer det antagligen ha klarnat betydligt vilka lag som kommer att få stiga  upp på prispallen på söndag även om matchen Team Viking-SK Rockaden. Stockholm spelas i sista ronden. Nästan lika spännande som i toppen är det i botten av tabellen. Det gäller vilka två lag som måste lämna det fina sällskapet (det som skrevs tidigare var fel, det är två lag och inget annat säsongen 2009-10). 

Samtidigt som kampen om SM-tecknet avgörs spelas de sista ronderna i Superettan och i denna är det ännu ovisst vilka lag som kommer att ersätta lagen som flyttas ner från Elitserien. Det är Örgryte SK, Solna SS och SA Mark som gör upp om nästa säsongs platser i Elitserien. I dag i rond 7 möts Solna SS-SA Mark och vinnaren i den matchen har ett bra utgångsläge inför fortsättningen. Bordsresultat Superettan.

Genom att Scandinavian Chess tournament (SCT) generöst satsat en stor summa pengar kommer det att bli direktsändning av tio partier. En hel match kommer att sändas plus ytterligare två partier. Dessutom kommer det för första gången från ett schackevenemang i Sverige att bli direktstreaming från spellokalen.

Bifogar länken till direktsändningen. Återkommer med länk till streamingen. Samtliga partier, från rond 1-8, finns för genomspelning överst på denna sida under fliken ”Elitseriepartier”. Spelplats är Täby Park hotell, Kemistvägen 30, och spelet försiggår under dagarna tre.

live

Spelschema: rond 9 fredag kl.18.00, 10 lördag kl. 13.00 och 11 söndag kl. 10.00
Bordsresultat rond 9, 10 och 11.

Farsta SK SK Kamrater.   Team Viking Limhamns SK   SK Rockaden S Team Viking
Västerås SK SS Manhem   Eksjö-Aneby Upsala ASS   Västerås SK Lunds ASK
Eksjö-Aneby SK Rockaden U   Wasa SK Farsta SK   Upsala ASS SS Manhem
Upsala ASS Wasa SK   SK Kamrater. Västerås SK   SK Rockaden U SK Kamrater.
Lunds ASK Team Viking   SS Manhem SK Rockaden U   Wasa SK Eksjö-Aneby
Limhamns SK SK Rockaden S   Lunds ASK SK Rockaden S   Limhamns SK Farsta SK
 

Aktuell tabell.        

Plac. Lag S V O F M Pp.
1 Team Viking Sollentuna/Täby 8 8 0 0 16 49.5
2 SK Rockaden, Stockholm 8 7 0 1 14 39.5
3 Lunds ASK 8 6 1 1 13 42.5
4 Limhamns SK 8 6 1 1 13 40.0
5 SS Manhem, Göteborg 8 4 1 3 9 33.5
6 Eksjö-Aneby alliansen 8 2 2 4 6 27.5
7 Farsta SK 8 2 2 4 6 23.5
8 SK Kamraterna, Göteborg 8 2 1 5 5 31.0
9 Upsala ASS 8 2 1 5 5 27.5
10 Västerås SK 8 2 1 5 5 26.0
11 SK Rockaden, Umeå 8 1 1 6 3 22.0
12 Wasa SK, Stockholm 8 0 1 7 1 21.5


feb 28

I och med att matchen SK Rockaden-Västerås SK blev färdigspelad är också rond åtta i Elitserien komplett. Team Viking vann mot Farsta SK med meximal 8-0 och utökade därmed  sin ledning i partipoäng till de närmaste konkurrenterna. Detta innebär i praktiken att spänningen är borta från var guldmedaljerna skall hamna. Det enda som kan förändra den bilden är om Team Viking, som i tur och ordning möter Lunds ASK, Limhamns SK och SK Rockaden, Stockholm vid sammandraget i Täby den 12-14 mars,  inte kan samla sina bästa spelare.

Då är det intressantare satt vända blicken mot botternstriden. Vem som skall följa Wasa SK ner i Superettan kommer antagligen inte att avgörs förrän i sista ronden.

Resultat rond 8.
Team Viking 8-0 Farsta SK
Eksjö-Aneby alliansen 6-2 SK Kamraterna, Göteborg
Upsala ASS 3½-4½ SK Rockaden, Stockholm
SK Rockaden, Umeå 3½-4½ Västerås SK
Wasa SK, Stockholm 2-6 Limhamns SK
Lunds ASK 5-3 SS Manhem, Göteborg
 

 

 Länk till bordsresultaten.

Plac. Lag S V O F M Pp.
1 Team Viking Sollentuna/Täby 8 8 0 0 16 49.5
2 SK Rockaden, Stockholm 8 7 0 1 14 39.5
3 Lunds ASK 8 6 1 1 13 42.5
4 Limhamns SK 8 6 1 1 13 40.0
5 SS Manhem, Göteborg 8 4 1 3 9 33.5
6 Eksjö-Aneby alliansen 8 2 2 4 6 27.5
7 Farsta SK 8 2 2 4 6 23.5
8 SK Kamraterna, Göteborg 8 2 1 5 5 31.0
9 Upsala ASS 8 2 1 5 5 27.5
10 Västerås SK 8 2 1 5 5 26.0
11 SK Rockaden, Umeå 8 1 1 6 3 22.0
12 Wasa SK, Stockholm 8 0 1 7 1 21.5


feb 27

Rond 8 i Elitserien avslutas i morgon med matchen SK Rockaden Umeå-Västerås SK. Resultaten för de hittills färdigspelade matcherna, som spelades i dag, finns i tabellen. Länk till bordsresultaten. Det är trevligt att kunna glädja initiativtagaren till direktsändningen, från de två matcherna i Stockholm, att den följdes även i Kina.

Resultat rond 8.
Team Viking 8-0 Farsta SK  
Eksjö-Aneby alliansen 6-2 SK Kamraterna, Göteborg  
Upsala ASS 3½-4½ SK Rockaden, Stockholm  
SK Rockaden, Umeå Västerås SK Söndag. Schacksalongerna Stockholm klockan 13.00.
Wasa SK, Stockholm 2-6 Limhamns SK  
Lunds ASK 5-3 SS Manhem, Göteborg  


feb 05

Spelarna och lagledarna för serieledarna i Elitserien – Team Viking – kan bekvämt sitta hemma i morgon och invänta resultaten från rond sju eftersom de redan spelat sin match i denna rond. Det enda lag som kan komma upp på samma matchpoäng som Team Viking är SK Rockaden från Stockholm men då måste de vinna den svåra bortamatchen mot SS Manhem, Göteborg. Lunds ASK har en svår bortamatch mot SK Kamraterna, Göteborg, som det gäller att vinna för att inte tappa ytterligare mark i jakten på lagguldet. Limhamns SK besegrade i förra ronden Lunds ASK (5-3) och reparerade därmed till en viss del förlusten (3-5) mot SS Manhem i rond fem. Utgången i deras hemmamatch mot Eksjö-Aneby-alliansen är mycket beroende vilka motståndare gästerna ställer upp med. I hemmamatchen mot Team Viking (½-7½) saknades några av deras mer framträdande spelare – GM Slavko Cicak, GM Jacek Gdanski (figurerar i dagens partislut) och Harry Schüssler –  vilket förklarar den stora förlusten. 

Partierna från tidigare matcher finns för genomspelning under fliken ”Elitseriepartier” överst på sidan..

Spelschema rond 7.
Team Viking 5½-2½ SK Rockaden, Umeå  Matchen spelades den 6 december 2009
Limhamns SK 4-4 Eksjö-Aneby-alliansen Starttid klockan 11.30
Farsta SK 4-4- Upsala ASS  
Västerås SK 5½-2½ Wasa SK, Stockholm  
SK Kamraterna, Göteborg 4-4 Lunds ASK Starttid klockan 13.00
SS Manhem, Göteborg 5½-2½ SK Rockaden, Stockholm  
  

Här följer tabellen för Elitserien efter rond 6. Notera att Team Viking och SK Rockaden, Umeå spelat en match mer än övriga.

Plac. Lag S V O F M Pp.
1 Team Viking Sollentuna/Täby 7 7 0 0 14 41.5
2 SK Rockaden, Stockholm 6 6 0 0 12 32.5
3 Lunds ASK 6 5 0 1 10 33.5
4 Limhamns SK 6 5 0 1 10 30.0
5 SS Manhem, Göteborg 6 3 1 2 7 25.0
6 Farsta SK 6 2 1 3 5 19.5
7 SK Kamraterna, Göteborg 6 2 0 4 4 25.0
8 Upsala ASS 6 2 0 4 4 20.0
9 SK Rockaden, Umeå 7 1 1 5 3 18.5
10 Eksjö-Aneby alliansen 6 1 1 4 3 17.5
11 Wasa SK, Stockholm 6 0 1 5 1 17.0
12 Västerås SK 6 0 1 5 1 16.0


jan 22

Partierna från Elitserien rond 6, som spelades den 16 januari, bifogas för genomspelning. Partierna från tidigare matcher finns under fliken ”Elitseriepartier” överst på sidan. 

Resultat rond 6
SK Rockaden, Stockholm 5-3 Wasa SK, Stockholm
Eksjö-Aneby alliansen ½-7½ Team Viking, Täby SK/Sollentuna SK
Upsala ASS 5½-2½ Västerås SK
SK Rockaden, Umeå 4-4 Farsta SK
SS Manhem, Göteborg 6-2 SK Kamraterna, Göteborg
Limhamns SK 5-3 Lunds ASK

jan 16

Resultaten från dagens matcher i Elitserien. Från matchen Limhamns SK-Lunds ASK (5-3) finns ett partiet mellan GM Jonny Hector och IM Axel Smith för genomspelning under tabellen. Partierna från tidigare matcher finns under fliken ”Elitseriepartier”.

Slutresultat i rond 6.
SK Rockaden, Stockholm 5-3 Wasa SK, Stockholm  
Eksjö-Aneby alliansen ½-7½ Team Viking, Täby SK/Sollentuna SK Team Viking har en match mer spelad än övriga lag 
Upsala ASS 5½-2½ Västerås SK  
SK Rockaden, Umeå 4-4 Farsta SK Startade klockan 14.00. Direktsändning 1 bord.
SS Manhem, Göteborg 6-2 SK Kamraterna, Göteborg  
Limhamns SK 5-3 Lunds ASK Startade klockan 11.00
  

Här följer tabellen för Elitserien efter rond 6. Notera att Team Viking och SK Rockaden, Umeå spelat en match mer än övriga.

Plac. Lag S V O F M Pp.
1 Team Viking Sollentuna/Täby 7 7 0 0 14 41.5
2 SK Rockaden, Stockholm 6 6 0 0 12 32.5
3 Lunds ASK 6 5 0 1 10 33.5
4 Limhamns SK 6 5 0 1 10 30.0
5 SS Manhem, Göteborg 6 3 1 2 7 25.0
6 Farsta SK 6 2 1 3 5 19.5
7 SK Kamraterna, Göteborg 6 2 0 4 4 25.0
8 Upsala ASS 6 2 0 4 4 20.0
9 SK Rockaden, Umeå 7 1 1 5 3 18.5
10 Eksjö-Aneby alliansen 6 1 1 4 3 17.5
11 Wasa SK, Stockholm 6 0 1 5 1 17.0
12 Västerås SK 5 0 1 5 1 16.0

 

GM Jonny Hector-IM Axel Smith