Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jul 20

I går spelades tredje ronden i Women GP i Jermuk i Armenien och GM Humpy Koneru från Indien fick lämna ifrån sig första platsen efter det att hon förlorat mot GM Elina Danielian. Men det återstår åtta ronder att spela så det finns möjligheter att reparera skadan för Schacksnack tror fortfarande att kampen om första platsen kommer att stå mellan Koneru och Världsmästaren GM Hou Yifan. En fingervisning kommer redan i eftermiddag för då möts de två.

Direktsändningen startar klockan 13.00.

live live
Hemsida Bomben

 

Tabell och partier rond 1-3.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.jun 20

I ”FIDE Women Grand Prix 2012″ har det blivit tätt i toppen på tabellen. I ett par ronder har GM Elina Danielian varit i ensam ledning men efter dagens rond (9) är det en trio som kämpar om första platsen när det återstår två ronder att spela. Världsmästaren GM Hou Yifan var nästan uträknad för ett par dagar sedan men två vinster i följd har gjort att hon endast är en halva efter de tre med sina 5½ poäng. Hon har kvar att möta två av damerna på sex poäng – GM Anna Muzychuk och Danielian – så mycket kan ännu hända.

Det är direktsändning och den startar i morgon klockan 13.00. När sista ronden börjar på fredag är ännu inte angivet.

Tabell och partier rond 1-9.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.jun 18

I ”FIDE Women Grand Prix 2012″ som spelas i Kazan i Ryssland leder fortfarande, när det återstår fyra ronder, GM Elina Danielian på fem poäng och det som i hög grad hjälpt till är att hon tagit 1½ poäng i rond sex och sju. Men hon måste känna flåset från trion som jagar endast en halva efter och ytterligare en halva efter finns GM Humpy Koneru.

Det är direktsändning och den startar klockan 13.00 dagligen förutom den 19 juni.

Tabell och partier rond 1-7.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.jun 16

Den första spellediga dagen i ”FIDE Women Grand Prix 2012″ som spelas i Kazan i Ryssland är avverkad. I går återupptogs spelet med rond fem och efter denna har det tätnat till betydligt i toppen på tabellen. Sex spelare är inom en halv poängs marginal och bland dessa hade nog många förväntat sig att även Världsmästaren GM Hou Yifan skulle befinna sig, men henne finner man lång ner i ”prislistan”. Ledde i ensamt majestät efter rond fyra gjorde GM Elina Danielian från Armenien men nu har hon fått sällskap av GM Anna Muzychuk från Slovenien på 3½ poäng.

Det är direktsändning och den startar klockan 13.00 dagligen förutom den 19 juni.

Tabell och partier rond 1-5.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.jun 14

I  dag är det spelledigt i ”FIDE Women Grand Prix 2012″ som spelas i Kazan i Ryssland. Inför denna dag i avslappningens tecken är det lämpligt att lämna en liten rapport om vad som hänt sedan sist Schacksnack skrev något om turneringen. Det behövs ingen längre analys för att få bekräftat att Världsmästaren GM Hou Yifan är inne i en djup formsvacka. Efter förlusten i andra ronden mot den lägst rankade WGM Betul Cemre Yildiz kom det ytterligare ett tapp i går mot GM Viktorija Cmilyte, trots fördelen av vit. Leder i ensamt majestät gör GM Elina Danielian från Armenien med 3.0 poäng.

Det är direktsändning och den startar klockan 13.00 dagligen förutom i dag och den 19 juni.

Tabell och partier rond 1-4.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.jan 19

GM Hans Tikkanen, Lunds ASK, har god hand med damerna i ”TSCT 2012″. I första ronden vann han mot IM Elisabeth Paethz från Tyskland och i dag blev det vinst mot GM Elina Danielian från Armenien. Tabellen är trevlig läsning. Hans är ensam tvåa på fyra poäng vilket är en efter ledaren GM Maxim Turov från Ryssland, som hittills vunnit allt. De två möts i morgon med Tikkanen som vit.

Det blev ingen revansch för GM Magnus Carlsen mot GM Anish Giri för förra årets sensationella 22-drags förlust, utan han fick nöja sig med remi. Det blev ett Kungsindiskt parti där Magnus satsade hårt för att vinna men till slut fick han nog vara nöjd med den delade poängen. Att det var remi råder det knappast något tvivel om när man ser slutställningen.

Fjolårssegraren GM Hikaru Nakamura tog sin första vinst genom att besegra GM David Navara, som förlorat tre partier i rad och verkar helt ur slag. VM-utmanaren GM Boris Gelfand har inte rosat marknaden i inledningen av turneringen, men i dag fick han till det mot GM Sergey Karjakin. Inte nog med att han vann utan han kunde också kvittera ut €500 för rondens bästa parti! Hans avlutningsdrag är punkt och slut för denna gång.

Läs mer om dagens rond i GM Magnus Carlsens blogg”.

Tabell och partier rond 1-5.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
Grupp A


Grupp B.

Grupp C.dec 22

Lag-VM för damer som spelas i Turkiet har kommit fyra ronder på väg och favoriterna har samlats i toppen på tabellen (bifogas). Världsmästaren GM Hou Yifan steg in på scenen i tredje ronden i matchen mot Armenien och hjälpte till så att Kina vann med utklassningssiffrorna 4-0 och hennes parti mot GM Elina Danielian utsågs till ronden bästa! I dag blir det svårare för Kina för motståndaren är Ryssland och matchen går att följa i direktsändning.

1 Kina 8.0/13.5 6 Turkiet 4.0/7.5
2 Indien 7.0/13.0 7 Ukraina 3.0/8.0
3 Ryssland 6.0/9.5 8 Armenien 2.0/6.0
4 Georgien 5.0/9.5 9 Grekland 1.0/4.0
5 Vietnamn 4.0/8.0 10 Sydafrika 0.0/1.0

 

Direktsändningen från rond 5 startar klockan 14.00. Skärm 1 Chessbomben och skärm 2 hemsidan. Betänketiden är 40 drag på 90 minuter + 30 minuter + 30 sekunders tillägg från drag 1.

livelive

Samtliga partier (80) från rond 1-4.sep 19

Världsmästaren GM Hou Yifan segrade obesegrad i andra upplagan av FIDE Women Grand Prix som spelats i Kina. I avslutningsronden spelade hon remi som svart mot GM Elina Danielian. Bland de första sex damerna gick det att räkna in fem från Kina. Det var IM Anna Muzychuk från Slovenien som lyckades klämma in sig på en andra plats även hon obesegrad!

Prislista och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
sep 10

Tredje ronden i FIDE Women Grand Prix i Shenzhen spelades i går och det blev inga större förändringar i tabellen åtminstone i toppen. Överraskande var det att Världsmästaren Hou Yifan lämnade ifrån sig en halva mot den lägst rankade i turneringen – WIM Betul Cemre Yildiz. GM Viktorija Cmilyte, LTU, vann sitt första parti och den som fick lämna poängen ifrån sig var GM Elina Danielian från Armenien. Ytterligare ett parti gick till avgörande och det var mötet mellan WGM Tan Zongyi och IM Ekaterina Kovalevskaya och vit vann, som det står i kommentarerna, en damgambit utan Sc3, så nu vet vi det.

Tabell och partier från rond I-III.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
mar 05

Det blev en dramatisk avslutning på FIDE Women Grand Prix i Doha. GM Humpy Koneru hade enligt kommentatorerna en förlorad ställning i sista ronden mot Zhu Chen men mirakulöst lyckades hon vända partiet till sin fördel. I och med att GM Elina Danielian endast mäktade med remi och GM Marie Sebag förlorade var saken klar. Koneru vann turneringen och inte nog med det, hennes resultat räckte till att få utmana Världsmästaren Hou Yifan från Kina i slutet på året.

GM Pia Cramling, Sollentuna SK, varvade topprestationer med mindre bra. Hennes insats räckte till en fjärdeplats och ratingprestationen blev i paritet med hennes nuvarande (1/3) rating.

Prislista och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Tidigare artiklar