• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

dec 10

Tyvärr fick GM Tiger Hillarp Persson inkassera sin första förlust i sista ronden i FIDE Open, som spelats parallellt med London Chess Classic och det var mot engelsmannen IM Yang-Fan Zhou (partiet finns för genomspelning). Detta gjorde att Tiger dalade rejält i prislistan och hamnade på en 21:a plats efter att i de flesta ronderna dessförinnan figurerat bland de bästa och kunnat följas i direktsändning.

Bo Eriksson gjorde en bra turnering, vilket framgår av bifogad minitabell, och spelade ihop 5½ poäng. Bäste nordbo blev Eirik Gullaksen från Norge med en 17:e plats och 6½ poäng.

Prislista – 9 ronder – 240 deltagare.
1 GM Hrant Melkumyan, (2649) 7.5
21 GM Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK (2546) 6.0
58 Bo Eriksson, (2154) 5.5
70 Jörgen Eriksson, (2213) 5.0
163 Toni Johansson, klubb ? (2100) 2.5

 

Svenska partier rond 1-9.dec 08

I dag spelas näst sista ronden i FIDE Open, som spelas parallellt med London Chess Classic. Hur svenskarna formerat sig inför avslutningen av turneringen framgår av bifogad minitabell. Det vi svenskar kan ställa vårt hopp till är GM Tiger Hillarp Persson. I går spelade han remi (partiet finns för genomspelning) mot IM Vladimir Hamitevici och i dag tar han sig an engelskan på fotot – IM Jovanka Houska – och utan att riskera att beskyllas för att vara övermodig tror Schacksnack på vinst för den tvåfaldige Sverigemästaren och då blir sista ronden i morgon direkt avgörande för toppplaceringarna. Prispallen för Tiger?

Jörgen Eriksson som fått IM Eirik Gullaksen på sin lott förlorade och står därmed kvar på 4.0 poäng. Men det blev en poäng till familjen för hans far (?) Bo vann mot Petr Vachtfeidl, CZE, och har poängmässigt klättrat upp i jämnhöjd med sonen.

Det har tätnat till ordentligt i toppen på tabellen med sjutton spelare inom en halv poängs marginal och bland dessa finns endast en nordbo och det är Tiger.

Efter rond 7. 240 deltagare.
1 GM Hrant Melkumyan, (2649) 6.0
6 GM Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK (2546) 5.5
72 Jörgen Eriksson, klubb ? (2213) 4.0
86 Bo Eriksson, klubb ? (2154) 4.0
141 Toni Johansson, klubb ? (2100) 2.5

 

Det blir direktsändning och ronden startar klockan 15.30 och i denna kommer partiet mellan Tiger och IM Jovanka Houska att visas vid bord 5. Betänketiden är 90 minuter för 40 drag + 30 minuter för resten + 30 sekunders tillägg från drag 1.

live
Hemsida

Svenska partier rond 1-7.dec 07

Det blev ett lång finalparti mellan GM Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK, och GM Hrant Melkumyan från Armenien i rond sex i FIDE Open som spelas parallellt med London Chess Classic. Öppningen blev 1.e4 e5 2. Sf3 Sc6 3. Lc4 Lc5 därefter övergick det så småningom i ett dubbelt tornslutspel. Melkumyan skaffade sig en merbonde som han på grund av Tigers emineta försvar inte lyckades omsätta till vinst. Partiet varade 85 drag och finns för genomspelning nederst i inlägget.

Det har tätnat till ordentligt i toppen på tabellen med nio spelare som delar andra platsen och bland dessa finns förhandsfavoriterna till slutsegern. Jörgen Eriksson har klättrat upp mot toppen med 3 vinster 2 remier och 1 förlust och han kommer i dag att få möta den välkände IM Eirik Gullaksen som är redaktör för Bergens SK hemsida.

Efter rond 6. 240 deltagare.
1 GM Hrant Melkumyan, (2649) 5.5
4 GM Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK (2546) 5.0
47 Jörgen Eriksson, klubb ? (2213) 4.0
107 Bo Eriksson, klubb ? (2154) 3.0
174 Toni Johansson, klubb ? (2100) 2.5

 

Det blir direktsändning och ronden startar klockan 15.30 och i denna kommer partiet mellan IM Vladimir Hamitevici och Tiger att visas vid bord 3. Betänketiden är 90 minuter för 40 drag + 30 minuter för resten + 30 sekunders tillägg från drag 1.

live
Hemsida

Svenska partier rond 1-6.