• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

apr 19

   

I Dubai open 2011 har de svenska stormästarna Emanuel Berg och Pontus Carlsson (bilderna från den officiella hemsidan) deltagit. Bägge kom snäppet bättre än sin startranking och det är de nog nöjda med. GM Abhijeet Gupta från Indien, rankad som nummer 20, segrade i ensamt majestät och inte nog med det även silvermedaljen, eller vad det nu är som delas ut, gick till en landsman. Gupta kunde därmed kvittera ut den odelade prischecken som var på US$ 8 000. För sin 10 plats kunde Emanuel också stoppa några sköna US$ i fickan inför hemresan. 

Fullständiga tabeller, rondschema och mycket annat finns på Chess-Results.

1 GM Abhijeet Gupta 2580 7.5 2725
2 GM Parimarjan Negi 2618 7.0 2737
3 GM Csaba Balogh 2601 7.0 2731
10 GM Emanuel Berg 2612 6.5 2617
26 GM Pontus Carlsson 2496 6.0 2480

 

Svenskarnas partier utom rond 7 som ej är publicerat.apr 16

I Dubai open 2011, som avverkade två ronder i dag, har de svenska stormästarna Emanuel Berg och Pontus Carlsson gått skilda vägar. Emanuel tog 1½ poäng och avancerade till en plats endast en poäng från de två i ledningen. Pontus gick andra vägen och dalade till en 58 plats. Norrmannen GM Jon Ludvig Hammer har klättrat ordentligt som framgår av bifogad tabell som visar ställningen efter rond 7. 

Fullständiga tabeller, rondschema och mycket annat finns på Chess-Results.

1 GM Parimarjan Negi 2618 6.0
2 GM Jon Ludvig Hammer 2606 6.0
3 GM Krishnan Sasikiran   2682 5.5
17 GM Emanuel Berg 2612 5.0
58 GM Pontus Carlsson 2496 4.0

 

Direktsändningen är från och med i morgon tillbaka klockan 15.30. Betänketiden är 90 minuter för hela partiet + 30 sekunder per drag från det första.

live              live
Bord1-19             Bord 20-31

Svenskarnas partier rond 1-6.apr 15

I Dubai open 2011, som har spelledigt i dag, har svenskarna stormästarna Emanuel Berg och Pontus Carlsson, närmat sig toppen ännu mer. Fullständiga tabeller och mycket annat finns på Chess-Results.

1 GM Krishnan Sasikiran 2682 4.5
2 GM Parimarjan Negi 2618 4.5
3 GM Mikheil Mchedlishili   2629 4.5
31 GM Emanuel Berg 2612 3.5
35 GM Pontus Carlsson 2496 3.5

 

I dag är det ingen direktsändning och kommande ronder (6 och 7) spelas den 16:e klockan 08.00 och 16.00. För dem så önskar kan den spellediga dagen, enligt det officiella programmet, ägnas åt en blixtturnering.

I förmiddagsronden i morgon blir det en minilandskamp mellan Armenien – Sverige. Pontus har svart mot GM Yuriy Kuzubov (2627) och Emanuel har fördelen av vit mot GM Davit Petrosian (2480). Ett tips så gott som något är 1-1. Om Davit är släkt med den store spelaren tidigare Världsmästaren Tigran Petrosian vet inte Schacksnack. 

Ronden startar klockan 15.30 i morgon. Betänketiden är 90 minuter för hela partiet + 30 sekunder per drag från det första.

live              live
Bord1-19             Bord 20-31

Svenskarnas partier rond 1-5.apr 14

I Dubai open 2011, som har kommit fram till femte ronden av nio, har svenskarna, stormästarna Emanuel Berg och Pontus Carlsson, närmat sig toppen på tabellen. Det innebär att motståndet, åtminstone för Pontus, skärps rejält vilket framgår längre ner i inlägget. Fullständiga tabeller och mycket annat finns på Chess-Results.

1 GM Sergey Volkov 2621 4.0
2 GM Parimarjan Negi 2618 4.0
3 IM Sundar M Shyman 2457 3.5
40 GM Pontus Carlsson 2496 3.0
56 GM Emanuel Berg 26125 2.5

 

I dag kommer svenskarna att att dyka upp i direktsändning. Pontus möter armeniern GM Zaven Andriasian (2645) vid bord 7 och Emanuel tar sig som svart an den titellöse Davit Zarkua, GEO (2397), vid bord 23. Ronden startar klockan 15.30. Betänketiden är 90 minuter för hela partiet + 30 sekunder per drag från det första.

live              live
Bord1-19             Bord 20-31

Svenskarnas partier rond 1-4 (Emanuels fjärde saknas).apr 13

Dubai open 2011 startade i lördags och bland deltagarna finns de svenska stormästarna Emanuel Berg och Pontus Carlsson. Emanuel är rankad som nummer 12 och Pontus en bit längre ner på plats 33. Det har inte varit helt lyckat för dem. I går i rond tre förlorade Emanuel mot den indiske IM Sundar Shyam och i och med att han spelade remi i första ronden har han dalat rejält i tabellen. Pontus är högst placerad, efter två vinster, av de två vilket framgår av bifogad tabell. Fullständiga tabeller och mycket annat finns på Chess-Results.

1 GM Sarhan Guliev 2497 3.0
2 GM Davit Petrosian 2480 3.0
3 IM M R Lalith Babu 2491 3.0
71 GM Pontus Carlsson 2496 2.0
87 GM Emanuel Berg 26125 1.5

 

Det är direktsändning från 31 partier och den startar dagligen klockan 15.30. Betänketiden är 90 minuter för hela partiet + 30 sekunder per drag från det första.

Svenskarnas partier rond 1-2.