• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jul 28

Hur det går för svenskarna i Grand Master Open i Pardubice i Tjeckien framgår av bifogad minitabell och underst i inlägget finns partier, till och med rond sju, med svenskintresse för genomspelning. I dag spelas sista ronden och inga svenskar kommer att figurera i direktsändning.

Det finns även svenskar med i de lägre grupperna och allt av intresse från den högsta gruppen och hur det går för övriga deltagande svenskar  går att ta del av på Chess-Results och på den omfångsrika hemsidan.

I fjol gick det så här i Pardubice och då var det åtta svenskar i högsta gruppen.

Efter rond 8 (259 deltagare)
1 GM Tabir Nabaty 2582 6.5
2 GM Sanda Chandipan 2618 6.5
3 GM Alexandre Danin 2525 6.5
47 IM Daniel Semcesen, SK Team Viking 2464 5.0
70 GM Ralf Åkesson, Västerås SK 2448 5.0
120 Martin Lokander, SK Rockaden Stockholm 2271 4.0
181 FM Rauan Sagit, SK Team Viking 2367 3.5
258 Stefan Radovic, SS Luleå 2131 1.0

 

Partier från rond 1-7 (visas i rondordning).jul 25

Hur det går för svenskarna i Grand Master Open i Pardubice i Tjeckien framgår av bifogad minitabell och underst i inlägget finns partier, till och med rond fyra, med svenskintresse för genomspelning. I dag möter IM Daniel Semcesen GM Konstantin Chernyshov från Ryssland vid bord 17 vilket är två för högt för att det skall vara med i direktsändning. Det förvånar Schacksnack att GM Ralf Åkesson är placerad så långt ner i tabellen men det finns några ronder kvar för en upphämtning.

Det finns även svenskar med i de lägre grupperna och allt av intresse från den högsta gruppen och hur det går för övriga deltagande svenskar  går att ta del av på Chess-Results och på den omfångsrika hemsidan.

I fjol gick det så här i Pardubice och då var det åtta svenskar i högsta gruppen.

Efter rond 5 (259 deltagare)
1 GM Tabir Nabaty 2582 5.0
2 GM Rustam Khusnutidov 2503 4.5
3 GM Martin Petr 2525 4.5
54 IM Daniel Semcesen, SK Team Viking 2464 3.5
108 Martin Lokander, SK Rockaden Stockholm 2271 2.5
131 FM Rauan Sagit, SK Team Viking 2367 2.5
196 GM Ralf Åkesson, Västerås SK 2448 2.0
255 Stefan Radovic, SS Luleå 2131 0.5

 

Partier från rond 1-4 (visas i rondordning).jul 24

Schacksnack ställde i utsikt när turneringen Grand Master Open i Pardubice i Tjeckien hade kommit några ronder på väg skulle det komma en liten rapport om hur det går för de fem deltagande svenskarna. Nu är den här och längst ner i denna finns det partier för genomspelning! Det är lite upp och ner vilket framgår av bifogad minitabell.

Det finns även svenskar med i de lägre grupperna och allt av intresse från den högsta gruppen och hur det går för övriga deltagande svenskar  går att ta del av på Chess-Results och på den omfångsrika hemsidan. Det är direktsändning från högsta gruppen men inga svenskar har kvalificerat sig för denna i dag eftersom det endast är 15 partier som visas. De två högst placerade svenskarna möter stormästarna Dronavalli Harika, IND (2499) respektive Vlastimil Jansa, CZE (2460).

I fjol gick det så här i Pardubice och då var det åtta svenskar i högsta gruppen.

Efter rond 4 (259 deltagare)
1 IM Srinath Narayanan 2399 4.0
2 GM Tamir Nabaty 2582 4.0
3 GM Alexei Gavrilov 2498 3.5
50 IM Daniel Semcesen, SK Team Viking 2464 3.0
60 Martin Lokander, SK Rockaden Stockholm 2271 2.5
177 FM Rauan Sagit, SK Team Viking 2367 1.5
203 GM Ralf Åkesson, Västerås SK 2448 1.5
247 Stefan Radovic, SS Luleå 2131 0.5

 

Partier från rond 1-3.