• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jan 28

Soumya har nu 2/2 mot LASKare och får säkert skönhetspriset för sin vinst mot Nils Grandelius. Det känns roligare att ta en titt på A-gruppen.

Leder gör Vladimir Kramnik med +4=6-0 (7/10). Tidigare har han ansetts vara en utpräglad matchspelare, eftersom hans öppningsval som svart ger honom väldigt lite vinstchanser. Nu har han spelat mer aggresivt, vilket gjort att hälften av hans vinster kommit med svart. Kramnik har både Shirov och Anand kvar att möta, så han är dock verkligen inte säker i toppen.

Andraplatsen delas av Alexei Shirov och Magnus Carlsen på 6½/10. Shirov har efter sina fem inledande vinster endast fått tre remier på de senaste fem partierna. Carlsen har lite lättare motstånd i de sista tre ronderna, om man nu kan säga så, och dessutom två vitpartier. Jag tror att han hade en lovande ställning mot Kramnik. I kommentatorsrummet föreslog Sokolov t.ex. 22.Sxe5 (det verkar egentligen synd att räta ut svarts bondestruktur och öppna sjätte raden för ett tornlyft, men att behöva spela exf3 är inte heller kul, med tanke på svarts d-bonden) 22…fxe5 23.b3 behåller vit hot mot både c8 och h7. Om svart flyttar tornet kan vit spela Lxh7+ följt av Le4 och har nästan sparat ett tempo jämfört med partiet. Svarts attack ska dock ändå inte underskattas. På presskonferensen efter partiet kommenterade dock Kramnik partiet som om han hade stått på vinst hela vägen.

Kramnik har allmänt varit mycket för ironiska kommentarer. Han menade att Nakamura kanske kan utmana om världsmästartiteln… när veteraner som han lagt av om fem år! Han menade att han ser varje parti med tillförsikt, eftersom han möter geni efter geni. Han trodde att Carlsen hade bråkat med Kasparov om vilket förstadrag han skulle spela, och att det var därför Carlsen tänkt i två minuter på första draget.

Allt är naturligtvis endast på skämt, och stämningen verkar god sinsemellan alla spelare.

Inför VM-matchen i Bonn 2008 gjorde Viswanathan Anand en mycket dålig turnering. Nu ska han åter spela VM-match och verkar spara både på krafterna och på hemligheterna. Efter sin första vinst idag har han dock kvar två av holländarna och får förmodligen ytterligare en vinst, och en okej prestation. Hikaru Nakamura har tillsammans med Mamedjarov kanske varit de mest formstarka spelarna den senaste tiden. Här han han fortsatt att övertyga och lär inte vara nöjd över att han endast ligger på +1.

Vassily Ivanchuk är den som är roligast att se titta på. Han tittar ofta bort från brädet, gör grimaser och verkar allmänt nervös. Jag menar det verkligen inte som något negativt, men det är lätt att se när han är missnöjd. Som vit mot Shirov igår följde han partiet Leko-Caruana i 21 drag. I det läget försjönk Ivanchuk i djupa tankar och hade mer än en timme sämre på klockan när han slutligen bestämde sig för ett nyttt drag. Shirov svarade med två drag á tempo, låg torn under, men fick omedelbart remischackar. Rybka hittade idén direkt. En behaglig dag på jobbet för Shirov.

B-gruppen toppas av Anish Giri, en 15-åring som blev stormästare vid förra årets C-grupp. C-gruppen leds av Li Chao. Han slog igenom i World Cup, där han till slut åkte ut efter att ha förlorar på walk over efter en rökpaus. Här är dock alla eniga om att han borde haft färre poäng. Tur är dock något man förtjänar.

IM Nils Grandelius kommenterade partier rond 10-1.GM-C: tabell och samtliga partier till och med rond 10.