jan 28

Soumya har nu 2/2 mot LASKare och får säkert skönhetspriset för sin vinst mot Nils Grandelius. Det känns roligare att ta en titt på A-gruppen.

Leder gör Vladimir Kramnik med +4=6-0 (7/10). Tidigare har han ansetts vara en utpräglad matchspelare, eftersom hans öppningsval som svart ger honom väldigt lite vinstchanser. Nu har han spelat mer aggresivt, vilket gjort att hälften av hans vinster kommit med svart. Kramnik har både Shirov och Anand kvar att möta, så han är dock verkligen inte säker i toppen.

Andraplatsen delas av Alexei Shirov och Magnus Carlsen på 6½/10. Shirov har efter sina fem inledande vinster endast fått tre remier på de senaste fem partierna. Carlsen har lite lättare motstånd i de sista tre ronderna, om man nu kan säga så, och dessutom två vitpartier. Jag tror att han hade en lovande ställning mot Kramnik. I kommentatorsrummet föreslog Sokolov t.ex. 22.Sxe5 (det verkar egentligen synd att räta ut svarts bondestruktur och öppna sjätte raden för ett tornlyft, men att behöva spela exf3 är inte heller kul, med tanke på svarts d-bonden) 22…fxe5 23.b3 behåller vit hot mot både c8 och h7. Om svart flyttar tornet kan vit spela Lxh7+ följt av Le4 och har nästan sparat ett tempo jämfört med partiet. Svarts attack ska dock ändå inte underskattas. På presskonferensen efter partiet kommenterade dock Kramnik partiet som om han hade stått på vinst hela vägen.

Kramnik har allmänt varit mycket för ironiska kommentarer. Han menade att Nakamura kanske kan utmana om världsmästartiteln… när veteraner som han lagt av om fem år! Han menade att han ser varje parti med tillförsikt, eftersom han möter geni efter geni. Han trodde att Carlsen hade bråkat med Kasparov om vilket förstadrag han skulle spela, och att det var därför Carlsen tänkt i två minuter på första draget.

Allt är naturligtvis endast på skämt, och stämningen verkar god sinsemellan alla spelare.

Inför VM-matchen i Bonn 2008 gjorde Viswanathan Anand en mycket dålig turnering. Nu ska han åter spela VM-match och verkar spara både på krafterna och på hemligheterna. Efter sin första vinst idag har han dock kvar två av holländarna och får förmodligen ytterligare en vinst, och en okej prestation. Hikaru Nakamura har tillsammans med Mamedjarov kanske varit de mest formstarka spelarna den senaste tiden. Här han han fortsatt att övertyga och lär inte vara nöjd över att han endast ligger på +1.

Vassily Ivanchuk är den som är roligast att se titta på. Han tittar ofta bort från brädet, gör grimaser och verkar allmänt nervös. Jag menar det verkligen inte som något negativt, men det är lätt att se när han är missnöjd. Som vit mot Shirov igår följde han partiet Leko-Caruana i 21 drag. I det läget försjönk Ivanchuk i djupa tankar och hade mer än en timme sämre på klockan när han slutligen bestämde sig för ett nyttt drag. Shirov svarade med två drag á tempo, låg torn under, men fick omedelbart remischackar. Rybka hittade idén direkt. En behaglig dag på jobbet för Shirov.

B-gruppen toppas av Anish Giri, en 15-åring som blev stormästare vid förra årets C-grupp. C-gruppen leds av Li Chao. Han slog igenom i World Cup, där han till slut åkte ut efter att ha förlorar på walk over efter en rökpaus. Här är dock alla eniga om att han borde haft färre poäng. Tur är dock något man förtjänar.

IM Nils Grandelius kommenterade partier rond 10-1.GM-C: tabell och samtliga partier till och med rond 10.


Läs kommentaren till “2-2 mot LASKare…”

  1. Dock säger:

    http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=6095
    Bläddra ner till bilden på Nils. Han får helt klart ett jobb i nästa Twilightfilm!!

Lämna en kommentar