• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

okt 15

Det är svårt med de kinesiska namnen. I går skrev Schacksnack angående dagens rond i FIDE Women GP i Nalchik att ”I dag är det kinesiskt toppmöte mellan tvåan i turneringen Chen Zhu och den suveränna ledaren – Zhao.” Det var inte alls på det viset som säkert den uppmärksamme läsaren upptäckt. Xue Zaho mötte helt riktigt Chen Zhu men hon låg betydligt längre ner i prislistan. Zhao vann åter i dag och leder precis som GM Alexander Morozevich i Governor´s Cup (nästa inlägg) med två poäng när mer än halva turneringen är avverkad.

Rond sju startar klockan 13.00 (söndag). Andra direktsändningar via ”Chessbomben” (den enda länk som behövs) är – Saratov (Governor´s Cup 13.00), Spice Cup USA och Unive Open (13.00).


live

Tabell och partier efter rond 1-6.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
okt 15

GM Xue Zaho fortsätter att vinna i FIDE Women GP i Nalchik. Hon har fem raka vinster och i går, efter den spellediga dagen, var det GM Kateryna Lahno från Ukraina som fick sälla sig till den förlorande skaran. I dag är det kinesiskt toppmöte mellan tvåan i turneringen Chen Zhu och den suveränna ledaren – Zhao. På presskonferansen sade Xue Zaho bland annat att hon hade tur i slutspelet i gårdagens parti:

… that the opening was very interesting. The move 4…c6 surprised her. She added, that the game was much tensioned because the attacking style of the opponent. She believed she was lucky to win in the endgame.

Rond sex startar klockan 13.00. Andra direktsändningar via ”Chessbomben” (den enda länk som behövs) är – Saratov (Governor´s Cup 13.00), Spice Cup USA och Unive Open (13.00).
live

Tabell och partier efter rond 1-5.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
feb 02

Gibraltar Chess Festival har nått fram till rond 9 som spelas i eftermiddag. Regerande Sverigemästaren GM Emanuel Berg har tagit ett rejält kliv uppåt i tabellen efter vinsten i går mot IM Robert Bellin (2367) från England. I dag möter Emanuel stormästaren Chen Zhu (2495) QAT. Det kan bli en intressant kamp om vem som skall bli bäste svensk. Närmast att utmana är Rolf Bergström och Johan Henriksson, som skuggar Berg en halva efter, vilket framgår av bifogad tabell.  

Efter rond 8 av 10. 232 deltagare.
1. GM Vassily Ivanchuk 2764 7.0   122. Magnus Wahlbom 2305 4.0
2. GM Nigel Short 2658 6.5   134. Eric Vaarala 2152 3.5
3. GM Victor Mikhalevski 2579 6.5   143. Peter Carlsten 2110 3.5
4. GM Daniel Fridman 2655 6.0   157. Lennart Eman   3.5
44. GM Emanuel Berg 2627 5.0   185 Simon Marder 1990 3.0
87. Rolf Bergström 2307 4.5   188. Mikael Helin 1914 3.0
91. Johan Henriksson 2243 4.5   208. Karl Lundbäck 1969 2.5
112. GM Pia Cramling 2516 4.0   217. Klas Bergren 1463 2.0
113. Nils-Åke Malmdin 2272 4.0   229. GM Ulf Andersson (brutit) 2579 1.0

 

Spelschemat för rond 9. Direktsändningen startar klockan 15.00 den 1:e.

live          live          
Chessbomb       Hemsida 

Svenskarnas partier: rond 1, rond 2, rond 3, rond 4, rond 5, rond 6, rond 7,

Svenskarnas partier rond 8.maj 07

Nalchik

FIDE Women Grand Prix som spelats i Nalchik i Ryssland avslutades i dag. Den svenska deltagaren GM Pia Cramling, Team Viking, vann mot GM Chen Zhu, QAT, i sista ronden och blev därmed fyra. Den enda förlusten hon bokfördes för var mot den slutlige segraren GM Tatiana Kosintseva från Ryssland. Ratingfavoriten GM Humpy Koneru från Indien misslyckades och fick till slut nöja sig med en femte plats distanserad av segrarinnan med inte mindre än 3½ poäng.

Prislista och partier
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
maj 07

Nalchik

I går i rond tio, som var den näst sista i FIDE Women Grand Prix, förlorade den tidigare obesegrade GM Pia Cramling, Team Viking, finalpartiet mot ledaren GM Tatiana Kosintseva från Ryssland. Detta innebar att ryskan säkrade segern totalt och slutplaceringen för Pia beror på utgången av dagens möte mot GM Chen Zhu, QAT (2476), som ligger en halva efter Cramling. 

Notera att sista ronden och därmed direktsändningen startar klockan 11.00 idag.  

Tabell och partier
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
maj 04

Nalchik

GM Pia Cramling, Team Viking, vann i går mot WGM Baira Kovanova, RUS (2385) i FIDE Women Grand Prix. I och med detta kunde hon knapra in en halva på ledaren GM Tatiana Kosintseva från Ryssland som spelade remi. Hur stä’llningen är i turneringen framgår av bifogad tabell.

I direktsändning som startar klockan 13.00 i dag möter Pia som svart turneringens högst rankade – GM Humpy Koneru (2622) från Indien. Den senare har inte lyckats  hittills utan hon har förlorat två partier mot kinesiskan GM Chen Zhu och mer överraskande mot WGM Batkhuyag Munguntull (2428) från Mongoliet.

Tabell och partier
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.