• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

mar 07

GM Hans Tikkanen, Lunds ASK, blev bäst av svenskarna i Cappelle la Grande i Frankrike som avslutades i lördags. Han fick obesegrad 6½ poäng, som var en poäng efter segraren, vilket räckte till en 17:e plats. 

Det har varit svårt, åtminstone under turneringen, att få tag i partier från svenskarna om de inte var med i direktsändning. Hans har skickat sina partier från Frankrike som bifogas för genomspelning. I näst sista ronden finns hela det sevärda partiet mot GM Kevin Spraggett (2575) från Kanada med. När Schacksnack publicerade det, dagen då det spelades, hade inte arrangören med samtliga drag i pgn-filen. Det är verkligen värt en genomspelning fram till pattställningen i drag 72!

Tikkanens partier rond 1-9.mar 04

Bägge svenskarna som figurerade i direktsändning i dag från Cappelle la Grande i Frankrike spelade remi. GM Hans Tikkanen, Lunds ASK, mötte GM Kevin Spraggett (2575) från Kanada och GM Stellan Brynell, Limhamns SK, tog sig an GM David Arutinian (2578) från Georgien. Bifogar partierna för genomspelning.

mar 03

GM Hans Tikkanen fortsätter att övertyga i Cappelle la Grande i Frankrike. Han vann i dag igen denna gång mot IM Petar Arnaudov från Bulgarien och har nu 5½ poäng på sju ronder och är därmed i högsta grad med i toppen på tabellen bland de 573 deltagarna. Bifogar partiet för genomspelning.

mar 02

Direktsändningen från Cappelle la Grande i Frankrike fungerar långt ifrån tillfredställande. Varje rond hittills har det varit många och långa avbrott. GM Hans Tikkanen, Lunds ASK, figurerade i dag i sändning och eftersom det är som det är bifogar Schacksnack remipartiet mot GM Aleksandr Shneider (2518) från Ukraina för genomspelning. Det är nog fel också i pgn-filen, för inte slutade det väl där, men den bör åtminstone vara rätt fram till näst sista draget som återges…. 

feb 28


GM Stellan Brynell Limhamns SK. Foto Sebastian Nilsson.

En stor mängd svenskar deltager i Cappelle la Grande i Frankrike. Schacksnack kommer med ett fylligare inlägg efter dagens två ronder. Tre av svenskarna fanns med i direktsändning i går (partierna bifogas).

GM Stellan Brynell, Limhamns SK, hade det tuffaste motståndet. Han fick möta GM GM Mikhail Gurevich (2613) från Turkiet och spelade remi. I dag – i rond tre – kommer vi åter att kunna följa honom, som ende svensk, denna gång mot ännu tuffare motstånd, som svart mot den högst rankade i turneringen – GM Krishnan Sasikiran (2690) från Indien. 

De andra som figurerade i sändningen i går var IM Axel Smith (förlust) och GM Hans Tikkanen (remi).

I dag spelas rond tre och fyra. Sändningarna startar klockan 09.00 och 17.00. Betänketiden är: 90 minuter för 40 drag plus 30 minuter plus 30 sekunder per drag från det första draget. 

live    

Svenska partier rond 2.feb 26
1 Lunds ASK 8 8 0 0 50.0 16
2 SK Rockaden, Stockholm 8 7 0 1 43.5 14
3 Team Viking, Stockholm 8 6 1 1 43.5 13
4 Eksjö-Aneby-Alliansen 8 3 3 2 30.5 9
5 SK Kamraterna, Göteborg 8 4 0 4 30.0 8
6 SS Manhem, Göteborg 8 2 3 3 29.0 7
7 Västerås SK 8 3 0 5 30.5 6
8 Limhamns SK 8 1 4 3 30.0 6
9 Solna SS 8 3 0 5 22.5 6
10 Farsta SK 8 1 2 5 25.0 4
11 Upsala ASS 8 2 0 6 24.0 4
12 Örgryte SK 8 1 1 6 22.5 3

 

Toppmatchen mellan Team Viking – SK Rockaden Stockholm i elitserien vanns av hemmalaget med de förkrossande siffrorna 7-1. Detta innebär att att de är med i kampen om seriesegern även om Lund får räknas som favorit, men de har kvar att möta bägge de nämnda lagen i slutspelet i Västerås den 11-13 mars.

Det går också att följa GM Pia Cramling i Qatar, Bundesligan med bland annat GM Jonny Hector och GM Nils Grandelius (Turm Emsdetten) och Cappelle la Grande i Frankrike där GM Hans Tikkanen och GM Stellan Brynell med flera svenskar deltager.

Omröstningen i högerspalten, ”Vem vinner elitserien?” Lunds ASK, SK Rockaden Stockholm eller Team Viking, stänger klockan 11.00.

 live                         live                                 live                                   live    
  Elitserien             Pia Cramling 28/2 kl. 13          Bundesligan 27/2 kl. 10             Frankrike 27/2 kl. 14
    

Genom att klicka på länken som finns i hemmalagets namn dyker laguppställningarna upp, när de är införda av arrangören, och efterhand som partierna blir färdiga skall resultatet bokföras.

Rond 8 elitserien.
Team Viking, Stockholm 7-1 SK Rockaden, Stockholm Direktsändning kl. 11.00
Västerås SK 5½-2½ Upsala ASS Startar kl. 11.00 
Solna SS 3-5 Farsta SK
Örgryte SK 2½-5½ SK Kamraterna, Göteborg Startar kl. 11.00
Eksjö-Aneby-Alliansen 4-4 SS Manhem, Göteborg Startar kl. 12.30
Lunds ASK 5-3 Limhamns SK Spelades den 19:e