• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

feb 06

I helgen spelade Bundesligan rond 8 och 9. Tyvärr kolliderade lördagspelet med Elitserien vilket gjorde att Limhamns SK och Lunds ASK inte kunde ställa upp med bästa lagen i derbyt som spelades samtidigt i Malmö och som Limhamns SK vann med 5-3.

Stormästarna Nils Grandelius och Jonny Hector representerar SK Turm Emsdetten som vann en och förlorade en match under helgen mot SV Mülheim-Nord respektive SF Katernberg. Jonny tog en meriterande seger i rond 8 mot GM Boris Grachev, RUS (2682). Deras individuella prestationer i övrigt framgår av bifogade partier. GM Emanuel Berg, som endast spelade rond 8,  spelar med SC Hansa Dortmund och de ligger illa till i tabellen efter att ha spelat oavgjort och förlorat en match.

Inlägg med svenskarnas partier från rond 1-3, 4-5 och 6-7.

Partierna rond 8-9.feb 07

Då var Moskva Open 2011 över. Men ingen rast och ingen ro. I morgon startar den mycket starka turneringen ”Aeroflot Open” klockan 13.00. Hur många stormästare som kommer att var på plats har Schacksnack inte räknat, men många är det och högst rankad är Gata Kamsky från USA. Han får närmast tampas med fyra andra 2700-spelare och 44 med minst 2600 i rating. En av dessa är GM Jon Ludvig Hammer (2647) från Norge. Samtliga partier kommer att direktsändas men om detta blir det mer senare.

I ”Young Masters Tournament”, som var en av turneringarna i Moskva Open, avslutades i går och segrade i ensamt majestät gjorde GM Boris Grachev. Den högst rankade GM Ernesto Inarkiev klättrade till slut upp på en fjärde plats.
(Foto: Den officiella hemsidan)

Prislista och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
feb 04

Ytterligare en rond har spelats i Moskva Open 2011. Det finns flera turneringar att redovisa men Schacksnack har valt ”Young Masters Tournament” med några av världens starkaste unga spelare bland deltagarna. Det hände en del i åttonde ronden. I toppen på tabellen fick GM Ernesto Inarkiev sällskap av en trio efter att ha förlorat mot GM Boris Grachev efter en blunder, som man nästan aldrig får se på denna nivån, som ledde til matt. GM Robert Hess från USA tog sin första vinst och kunde därmed överlämna sista platsen till IM Mikhail Krylov.

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
maj 19

lublin 2010

I Lublin i Polen har en stark stormästareturnering (XV) pågått några dagar med tio deltagare. Schacksnack har tittat till den då och då. Nu är den avslutad och det blev efter särskiljning hemmaseger genom GM Bartlomiej Macieja före ryssen Boris Grachev och ytterligare en polack GM Mateusz Bartel

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
maj 17

lublin 2010

I Lublin i Polen pågår en stark stormästareturnering, som sedan sist Schacksnack rapporterade om den, har kommit sju ronder på väg. Turneringen avslutas i morgon och inför slutspurten är ryssen GM Boris Grachev (2667) i topp tillsammans med två polaker.

Tabell och partier rond 1-7.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
apr 12
Ryska lagmästerskapet som spelats i Dagomys avslutades i lördags och av tabellen framgår slutställningen. I det segrande laget  ingick GM Boris Gelfand, ISR (2750), GM Sergey Karjakin, RUS (2725), GM Hao Wang, CHN (2715), GM Fabianio Caruana, ITA (2680), GM Boris Grachev, RUS (2667), GM Alexander Riazantsev, RUS (2660), GM Evgeniy Najer, RUS (2665), och GM Boris Savchenko, RUS (2652).
Slutställning.
1 ShSM-64 Ryssland 2700 16.0 36.5
2 SPb Chess Fed Ryssland 2700 14.0 33.0
3 Economist-SGSEU – 1 Ryssland 2704 12.0 33.0
4 Yugra Ryssland 2689 11.0 29.5
5 Ural Ryssland 2618 11.0 29.0
6 Tomsk-400 Ryssland 2687 9.0 29.0
7 M. Chigorin Chess Club Ryssland 2584 8.0 23.5
8 Etude-Contact Ryssland 2555 6.0 25.0
9 Economist-SGSEU-2 Ryssland 2548 3.0 17.5
10 BelGU Ryssland 2493 0.0 14.0

 

”Finalmötet” i rond 8 mellan ShSM-64-SPb Chess FED, med nedanstående laguppställningar, slutade 3.0-3.0 efter det att samtliga partier slutat remi.

  • GM Boris Gelfand (2750) – GM Vassily Ivanchuk (2748
  • GM Sergey Karjakin (2725) – GM Peter Svidler (2750)
  • GM Hao Wang (2715) – GM Nikita Vitiugov (2710)
  • GM Fabiano Caruana (2680) – GM Sergei Movsesian (2709)
  • GM Boris Grachev (2667) – GM Vadim Zvjagmsev (2643)
  • GM Boris Savchenko (2652) – GM Zahar Efimenko (2640)

Partier från rond 1-9.feb 16

Aeroflot 2010

I ”Aeroflot Open 2010″ återstår endast en rond att spela och i toppen på tabellen finns åeterigen endast de två vietnameserna GM Le Quang Liem och Nguyen Ngoc Truong Son som är en halv poäng före den jagande trion. I morgon möter Liem GM Ian Nepomniachtchi, RUS (2658) och GM Anton Korobov, UKR (2648) ställs mot Truong Son och den tredje på 5½ poäng GM Boris Grachev, RUS (2653) möter fempoängaren GM Maxime Vachier-Lagrave, FRA (2730). Spännande blir det och en oväntad upplösning kan det bli. 

Överst på sidan, under fliken ”Direktsändningar”, finns behövliga länkar till Moskva.  

Tabell och samtliga partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
feb 13

Aeroflot 2010

Efter gårdagens rond var högoddsarna GM Le Quang Liem (2647) och Nguyen Ngoc Truong Son (2616) från Vietnam i ledning i ”Aeroflot Open 2010″. De spelade en inbördes snabbremi i dag och fick efter detta acceptera att ryssen GM Boris Grachev (2653) gör dem äran stridig i toppen på tabellen. Vän av ordning frågar sig kanske var finns de mera namnkunniga spelarna?  Stormästarna Gata Kamsky och Etienne Bacrot lurar i vassen endast en poäng efter den ledande trion. Däremot förlorade 2700-spelaren GM Maxime Vachier-Lagrave i dagens rond och han har halkat efter betydligt och återfinns långt ner i prislistan på 2½ poäng. Men det återstår fyra ronder att spela så ännu kan det hända mycket.  

Överst på sidan, under fliken ”Direktsändningar”, finns behövliga länkar till Moskva.  

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.