• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

dec 13

Välkommen till Malmö Open 14-16 december 2012!
Inbjudan/klickbar.

[Schacknyheter från omvärlden. Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.]

I morgon klockan 20.00 börjar två av landets traditionsrikaste helgturneringar – Mamö/MSF Open 2012 – att spelas i Rådhushallen (det är ännu inte för sent att anmäla sig, det är bara att ta sig till spellokalen i god tid så löser det sig).

I huvudturneringen är det i dag 117 anmälda och där finns spelare från Norge, Danmark, Tyskland, Bosnien och naturligtvis från Sverige. Bland de översta i deltagarlistan finns fyra stormästare – Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK, Jonny Hector, Stellan Brynell, Limhamns SK och Thomas Ernst, Sollentuna SK och de kommer att i första hand få konkurrens av: IM Daniel Semcesen, Lunds ASK, IM Bengt Lindberg, Solna SS, IM Torsten Bae, Norge och IM J-O Fries Nielsen, Danmark.

Arrangören uppgraderar turneringen rejält genom att Anders Hansen får möjlighet att direktsända partier på det konventionella sättet till datorn och till Ipad/Tablets/Telefon, om Schacksnack kommer i håg riktigt är det för första gången detta sker.

Turneringarna startar med fyra en timmes partier för att på lördag övergå i långpartier (2 timmar/kl. 18) och sista ronden startar på söndag klockan 14.30.

live
Hemsida

 jul 13

Välkommen till Schack-SM 7-15 juli 2012 i Falun Lugnet!
Klicka för hemsidan.

När rond 6 i SM-gruppen, som spelades i går, var färdigspelad visade det sig att regerande Sverigemästaren GM Hans Tikkanen är ensam i topp på tabellen. Han jagas närmast av IM Bengt Lindberg och IM Axel Smith. I dag möts klubbkamraterna Smith och Tikkanen vilket har alla förutsättningar att bli sevärt, inte minst för deras placeringar i ”prislistan”. För några ronder sedan satte Smith krokben för favoriten till titeln GM Nils Grandelius, skall det bli 2-0 till Axel mot klubbkamraterna?

Längst ner i inlägget finns partierna från SM-gruppen och Mästare Elit för genomspelning. Turneringarna går utmärkt att följa på Chess-Results.

SM-gruppen – Rond 7 klockan 15.00
1 Eric Vaarala, Horndals SK vs FM Erik Hedman, SK Rockaden Stockholm
2 GM Nils Grandelius, Lunds ASK vs GM Pia Cramling, SK Team Viking
3 IM Erik Blomqvist, SK Rockaden Stockholm vs IM Bengt Lindberg, Wasa SK
4 GM Jonny Hector, Limhamns SK vs GM Emanuel Berg, SK Team Viking
5 IM Axel Smith, Lunds ASK vs GM Hans Tikkanen, Lunds ASK

 

Naturligtvis blir det direktsändning (SM-gruppen, Mästare Elit, Junior-SM och 2 bord från Veteran-SM) och rond 7-8 – fredag/lördag – startar klockan 15.00 och sista ronden på söndag 12.00.

live live
Hemsida Webb

 

SM-gruppen
Tabell och partier rond 1-6.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.

Mästare Elit
(partiet Larsson-Frisk Kockum rond 1 saknas).


Foto Lars OA Hedlund.


IM Bengt Lindberg-GM Nils Grandelius (½-½)

GM Emanuel Berg-IM Erik Blomqvist (1-0)

GM Hans Tikkanen-GM Jonny Hector (1-0)

Domare Tapio Tikkanen och GM Pia Cramling

Lisa Fredholm, Stockholms SS (Minior-SM)jul 12

Välkommen till Schack-SM 7-15 juli 2012 i Falun Lugnet!
Klicka för hemsidan.

I rond fem i SM-gruppen, som spelades i går, blev det remi vid toppborden förutom att IM Bengt Lindberg som enligt hemsidan vann mot Eric Vaarala, men på Chess-Results står han med en nolla i kolumnen. Schacksnack utgår ifrån att han tog en helpoäng och därmed är det tre obesegrade – IM Axel Smith, GM Hans Tikkanen och IM Bengt Lindberg – på 3½ poäng i toppen på tabellen men ännu är ingenting avgjort för inte mindre än sju spelare är inom en poängs marginal.

I Mästare elit kan man notera att FM Jonathan Westerberg, Vallentuna SK, i de tre senaste ronderna har lika många remier där det längsta var 10 drag…

Längst ner i inlägget finns partierna från SM-gruppen och Mästare Elit för genomspelning. Turneringarna går utmärkt att följa på Chess-Results.

SM-gruppen – Rond 6 klockan 15.00
1 FM Erik Hedman, SK Rockaden Stockholm ½-½ IM Axel Smith, Lunds ASK
2 GM Hans Tikkanen, Lunds ASK 1-0 GM Jonny Hector, Limhamns SK
3 GM Emanuel Berg, SK Team Viking 1-0 IM Erik Blomqvist, SK Rockaden Stockholm
4 IM Bengt Lindberg, Wasa SK ½-½ GM Nils Grandelius, Lunds ASK
5 GM Pia Cramling, SK Team Viking 1-0 Eric Vaarala, Horndals SK

 

Naturligtvis blir det direktsändning (SM-gruppen, Mästare Elit, Junior-SM och 2 bord från Veteran-SM) och rond 6 startar klockan 15.00. Det kommer att bli trevligt att speciellt följa Tikkanen-Hector och Lindberg-Grandelius.

live live
Hemsida Webb

 

SM-gruppen
Tabell och partier rond 1-5.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.

Mästare Elit
(partiet Larsson-Frisk Kockum rond 1 saknas).
dec 29

IM Axel Smith, Lunds ASK, var den store segraren av svenskarna i tredje ronden i Rilton Cup. Han vann mot den ungerske stormästaren David Berczes efter ett långt tornslutspel där hans merbönder till slut blev avgörande. I morgon har han vit mot en annan av dagens vinnare GM Slavko Cicak, Eksjö SK, som vann mot IM Bengt Lindberg, Solna SS.

Förlorade gjorde GM Hans Tikkanen, Lunds ASK, och IM Daniel Semcesen, Team Viking. GM Ralf Åkesson, Västerås SK, spelade remi mot den andrerankade GM Dragan Solak från Turkiet. Gårdagens överraskning var norrmannen IM Bjarte Leer-Salvesen vinst mot fjolårssegraren GM Segej Volkov. I dag förlorade han mot GM Erwin L´Ami och partiet finns längre ner på sidan.

Det blir inte mindre än sex svenskar i direktsändning i morgon i rond fyra och vem det är framgår av Chess-Results.

Bifogar partierna som visats i direktsändning från rond 1-3. Dessutom finns Linus Johanssons, Limhamns SK, han spelade remi i dag mot göteborgaren IM Victor Nithander, överraskande vinstparti från första ronden mot GM Monica Socko inlagt för genomspelning.

dec 29


Linus Johansson, Limhamns SK. Foto Thomas Majlöv Riltons hemsida.

Linus Johanssons, Limhamns SK, fortsätter att plocka poäng av storfräsarna i Rilton Cup. I första ronden var det GM Monica Socko från Polen som fick släppa hela poängen ifrån sig. I går spelade Linus till sig en halva mot den ryske stormästaren Sergey Ivanov. I dag blir det en svensk som kommer att stå för motståndet, nämligen IM Victor Nithander, SS Manhem Göteborg.

En överraskning var att fjolårssegraren Sergej Volkov från Ryssland förlorade mot norrmannen IM Bjarte Leer-Salvesen. Spela gärna igenom partiet (finns längst ner i inlägget) och njut av hur elegant svart löser problemet vid 36:e draget!

Tabellen är skön läsning. Fem svenskar – GM Hans Tikkanen och IM Axel Smith, Lunds ASK, GM Slavko Cicak, Eksjö SK, IM Daniel Semcesen, Team Viking, och IM Bengt Lindberg, Solna SS – med full poäng. I tredje ronden visar spelschemat att Cicak möter Lindberg och de övriga får ta sig an stormästare, dramatiken går att följa i direktsändning och den startar klockan 15.00.

Bifogar partierna som visats i direktsändning (rond 1-2) för genomspelning och när fler dyker upp kommer de naturligtvis på Schacksnack.

aug 04

arctic 2010

Det går mycket bra för Sverigemästaren GM Emanuel BergArctic Chess Challenge, som spelas i den ”kommande Schack-OS staden (2014)” Tromsö. I går blev det vinst mot norrmanen IM Frode Elsness (2485) och i och med detta är han en av sex med full pott efter fyra partier. I dag vankas andra bullar. Spelschemat för rond 5 visar att Emanuel fått vit mot den högst rankade i turneringen – GM Loek van Wely (2677) från Holland. Vinst för Emanuel öppnar upp för en spännande andra halva i turneringen. IM Bengt Lindberg är tillsammans med 24 andra endast en poäng efter toppen och han möter i dag ungraren GM Zoltan Gyimesi (2598).

164 deltagare
1 GM Ivan Ivanisevic Serbien 2611 4.0
2 GM Bartosz Socko Polen 2646 4.0
3 GM Loek van Wely Holland 2677 4.0
5 GM Emanuel Berg Sverige 2612 4.0
23 IM Bengt Lindberg Sverige  2413 3.0
41 Eric Vaarala Sverige  2102 2.5
50 Kaj Engström Sverige  2290 2.5
55 GM Thomas Ernst Sverige 2430 2.5
68 Kent Ängskog  Sverige  2204 2.0
91 Johan Sigeman Sverige  2153 2.0
93 Henrik Lindberg Sverige  2230 2.0
94 Tobias Petersson Sverige  2135 2.0
104 Magnus Eriksson Sverige  2165 2.0

 

 Direktsändningen startar klockan 14.00 och vid första bordet möts GM Emanuel Berg och GM Loek van Wely.

live

 Svenskarnas partier Arctic Chess Challenger rond 1-4.aug 02

 arctic 2010

Det gäller att suga på karamellen så länge den är kvar. Det är en svensk som leder i Tromsö – Kent Ängskog – som representerar Horndals SK. Det som öppnade vägen för denna sensationella start av turneringen var vinsten i går i rond 2 mot stjärnan från Färöarna IM Helgi Dam Ziska (2426). De svenska stormästarna Sverigemästaren Emanuel Berg, Thomas Ernst (de möts i dag) och IM Bengt Lindberg är med i den 32 spelare stora gruppen som har vunnit bägge partierna. Samtliga ”svenska” partier från rond 1 och 2 finns för genomspelning längst ner i inlägget.

164 deltagare
1 Kent Ängskog  Sverige  2204 2.0
2 GM Loek van Wely  Holland 2677 2.0
3 GM Mikhail Kabalia Ryssland 2648 2.0
9 GM Emanuel Berg Sverige 2612 2.0
25 GM Thomas Ernst Sverige 2430 2.0
27 IM Bengt Lindberg Sverige  2413 2.0
46 Kaj Engström Sverige  2290 1.5
49 Eric Vaarala Sverige  2102 1.0
80 Tobias Petersson Sverige  2135 1.0
100 Henrik Lindberg Sverige  2230 1.0
124 Johan Sigeman Sverige  2153 0.5
133 Magnus Eriksson Sverige  2165 0

 

 Direktsändningen startar klockan 14.00 och då möts GM Thomas Ernst och GM Emanuel Berg.

live

 Svenskarnas partier Arctic Chess Challenger rond 1-2.apr 06

påskturneringen 2010

Den högst rankade i Påskturneringen i Norrköping – GM Emanuel Berg, Burgsviks SK – fick efter de åtta ronderna stiga högst upp på prispallen. Han släppte endast ifrån sig en halv poäng och det skedde i sista ronden mot silvermedaljören IM Bengt Lindberg, Solna SS. Emanuels nästa uppgift är som Schacksnack tidigare informerat om en stormästareturnering i Norge mellan den 12-18 april (se korta nyheter ”Emanuel Berg”).

Prispallen
1 GM Emanuel Berg, Burgsviks SK Sverige 2594
2 IM Bengt Lindberg, Solna SS Sverige 2394 7.0
3 GM Yrjö Rantanen Finland 2364 7.0

 

Bifogar 124 partier för genomspelning. Till och med (3.8), parti 24, Anders Eriksson-Tobias Gutzmann är det snabbschack. Därefter följer långpartierna.

apr 05

påskturneringen 2010

Då var spelarna framme vid sista ronden (8), som börjar klockan 09.00, i Påskturneringen i Norrköping. GM Emanuel Berg, Burgsviks SK, leder och han har gjort det genom att vinna samtliga partier. IM Bengt Lindberg, Solna SS, är endast en halv poäng efter och den halvan tappade han i fjärde ronden mot Christopher Krantz . 

 Tabellen visar hur spelschemat för de i toppen är komponerat för sista ronden. Skriver in resultaten efterhand.

1 IM Bengt Lindberg, Sverige  2394 ½-½ GM Emanuel Berg, 7.0  Sverige  2594
2 GM Yrjö Rantanen, 6.0 Finland  2364 1-0 Johan Henriksson, 6.0 Sverige  2232
3 GM Ralf Åkesson, Sverige  2448 ½-½ WGM Niina Koskela, Finland  2171
4 GM Jouni Yrjöla, Finland  2363 1-0 David Nygren, Sverige  2137
5 Tobias Bende, Sverige  2145 1-0 Henri Pohjala, 5½ Finland  2200
6 Jonathan Westerberg, 5.0 Sverige  2141 ½-½ GM Normunds Miezis, 5.0 Lettland  2525
7 Christopher Krantz, 5.0 Sverige  2150 0-1 GM Stellan Brynell, 5.0 Sverige  2479
8 Love Janse, 5.0 Sverige  2130 0-1 IM Victor Nithander, 5.0 Sverige 2417

 

 Arrangören kommer att visa åtta partier, de i ovanstående tabell, i direktsändning. För de som tänker följa upplösningen i direktsändning tänk på att ronden startar klockan 09.00. .

live

 Snabbschacket.
24 partier från rond 1-3.


Långpartier.
32 partier från rond 4-7.


 

Bifogar några fotografier från Norrköping och samtliga är tagna av Frans Dahlstedt

 Påskturneringen 2010
Till Höger GM Emanuel Berg
norr2 2010
GM Stellan Brynell och Philip Lindgren från Limhamns SK
Påskturneringen 2010
GM Stellan Brynell och IM Bengt Lindberg
Påskturneringen 2010
Stormästarna Ralf Åkesson och Emanuel Berg
Påskturneringen 2010

norr6 2010

norr7 2010