• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

sep 13

Mellan den 12 och 19 september spelas ”Blacks Sea Tournament” i Burgas (markerat med rött på kartan) i Bulgarien. Turneringen är dubbelrondig och är av kategori 18 styrka med ett ratingsnitt på 2679. Det är sex välkända stormästare som deltager och högst rankad av dessa är Baadur Jobava från Georgien. I första ronden som spelades i går förlorade Jobava, som vit, mot GM Vladimir Malakhov och det var det enda partiet som gick till avgörande. Malakhov gick till hårt angrepp mot vits försvagade kungsflygel och efter endast 28 drag gav vit upp i en fullständigt hopplös ställning.

I andra ronden blev samtliga partier kampremier.

Tabell och partier rond 1-2.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 18

ACP Golden Classic med GM Vassily Ivanchuk och GM Gata Kamsky, hade spelledigt i går förutom att det avbrutna partiet från rond tre mellan GM Anna Muzychuk och GM Baadur Jobava (”…40 moves in 2 and a half hours followed by adjournment.”) skulle spelas. Det blev inga drag utförda eftersom spelarna kom överens om remi i avbrottsställningen.

I nationella mästerskapet för Nederländerna ångar GM Anish Giri på i stor stil och i gårdagens rond vann han igen och det var GM Robin Swinkels som kammade noll mot honom.

Partierna rond 1-3 Golden Classic.

Tabell och partier rond 1-3 nationella mästerskapet.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.jul 17

Turneringen i Amsterdam som antagligen drar till sig det största intresset i världen är säkert ACP Golden Classic med GM Vassily Ivanchuk och GM Gata Kamsky,  som har kommit tre ronder på väg. Tyvärr kan inte Schacksnack informera om ställningen eftersom resultatet mellan GM Anna Muzychuk och GM Baadur Jobava ännu inte kablats ut eftersom partiet  är avbrutit efter 40 drag (”…40 moves in 2 and a half hours followed by adjournment.”).

I nationella mästerskapet för Nederländerna fortsätter GM Anish Giri att vinna. I går var det GM Sipke Ernst som fick släppa ifrån sig helpoängen.

Partierna rond 1-3 Golden Classic.

Tabell och partier rond 1-2 nationella mästerskapet.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.maj 24

Georgiens högst rankade spelare – GM Baadur Jobava – hade överlägset högst rating 2721 bland deltagarna i landets mästerskap som avslutades i dag. Vid summeringen efter de 11 ronderna visade det sig att han segrat med 2½ poäng före närmaste konkurrent. Han lämnade endast ifrån sig två remier på de 11 ronderna och en av dessa kom mot den titellöse 2298-spelaren Irakli Beradze. Det bör tilläggas att det var en kategori 10 turnering så den höll ingen högre klass vilket naturligtvis förklarar Jobavas suveränitet.

Prislista och partier rond 1-11.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.dec 19

I går avslutades Europamästerskapet i snabbschack i Polen och det blev som framgår av minitabellen GM Baadur Jobava från Georgien som utropades till mästare 2011, bland 62 stormästare! Fem svenskar var på plats och GM Ralf Åkesson, Västerås SK, gjorde en bra insats och kom betydligt över sin startranking (73).

EM i snabbschack 2011, 747 deltagare 13 ronder
1 GM Baadur Jobava 2678 11.0
2 GM Sanan Sjugirov 2622 10.5
3 GM Robert Kempinski 2603 10.5
49 GM Ralf Åkesson, Västerås SK 2421 9.0
107 Jan-Olof Lind, Örebro SS 2219 8.5
378 Stig Sjögren, Örebro SS 1822 6.5
505 Anders Lindén, Örebro SS 0000 5.5
674 Alexander Lindén, Örebro SS 0000 4.0

 maj 11

Då är Bosna Open 2011 framme vid näst sista ronden. Nu gäller ”bara” för de deltagande laskarna – GM Nils Grandelius och IM Jasmin Bejtovic – att avsluta med vinster så kommer det att bli fina placeringar. I går vann bägge (första tabellen) och partierna finns som vanligt för genomspelning längst ner i inlägget.

Rond 7
GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2541 1-0 Zoran Spasenovic 2131
IM Dalibor Stojanovic 2503 0-1 IM Jasmin Bejtovic, Lunds ASK 2413

 

Schacksnack har tidigare nämnt de deltagande superstormästarna Baadur Jobava och Arkadij Naiditsch om att de börjat samla sig runt prispallen. Nu är de på guld- och silverplats.

Efter rond 7
1 GM Baadur Jobava 2704 17.0
2 GM Arkadij Naiditsch 2716 16.0
3 GM Ivan Saric 2637 16.0
19 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2541 13.0
22 IM Jasmin Bejtovic, Lunds ASK 2413 13.0

 

Det framgår av tabellen vem laskarna skall möta i rond åtta, som är näst sista ronden. Bägge laskarna får i dag ta sig an stormästare. Störst ratingskillnad är det mellan Jasmin och hans motståndare men tidigare i turneringen är det inget som avskräckt honom. Spelschemat finns i sin helhet på Chess-Results. 

Rond 8
GM Vladislav Nevednichy 2542 ½-½ GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2541
IM Jasmin Bejtovic, Lunds ASK 2413   0-1 GM Pablo Lafuente 2555

 

Partier från Sarajevo.maj 10

 

Det vill inte lossna riktigt för GM Nils Grandelius, Lunds ASK, Bosna Open 2011 efter förlusten i rond fem kom han igen en del genom att spela remi i går. IM Jasmin Bejtovic, även han från lundaklubben, verkar ha bestämt sig för att ta poäng från de högrankade. Vem minns inte vinsten mot GM Jan Smeets (partiet finns för genomspelning) i rond fyra? I går var det den 11-rankade GM Viktor Erdos (2609) som fick släppa en halva ifrån sig.

I går skrev Schacksnack några rader om de deltagande superstormästarna Baadur Jobava och Arkadij Naiditsch om att de börjat samla sig runt prispallen. På Jobava stämde det in vilket framgår av resultatet efter gårdagens rond, medan däremot Naiditsch överraskande förlorade mot den tredjeplacerade i följande tabell. 

Efter rond 6
1 GM Baadur Jobava 2704 16.0
2 GM Ivan Saric 2637 15.0
3 GM Mircea-Emilian Parligras 2626 15.0
25 GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2541 10.0
33 IM Jasmin Bejtovic, Lunds ASK 2413 10.0

 

Det framgår av tabellen vem laskarna skall möta i rond sju och nog bör Grandelius ha stora möjligheter att klättra i prislistan, men det skrev Schacksnack i går också, så det återstår att se om tipset slår in i dag. Kan Bejtovic  upprepa spelet som han visat upp mot stormästarna bör han ha en god chans att besegra dagens motståndare. Spelschemat finns i sin helhet på Chess-Results. 

Rond 7
GM Nils Grandelius, Lunds ASK 2541 1-0 Zoran Spasenovic 2131
IM Dalibor Stojanovic 2503 0-1 IM Jasmin Bejtovic, Lunds ASK 2413

 

Partier från Sarajevo.maj 03


GM Nils Grandelius Lunds ASK. Foto Calle Erlandsson Lund. 

Det är alltid intressant att få förmedla nyheter om de svenska elitspelarnas deltagande i internationella turneringar. I dag startar Bosna 2011 och pågår till den 12 maj. Den preliminära deltagarelistan, som finns på Chess-Results, upptar 72 namn och på 13 plats finns GM Nils Grandelius från Lunds ASK. Han är den ende från vår del av världen. På de första platserna tronar GM Arkadij Naiditsch, GER (2716) och GM Baadur Jobava (nytt 2704) från Georgien. Spelschemat för första ronden har offentliggjorts. Nils kommer vid bord 23 och motståndaren framgår av tabellen.

GM Nils Grandelis 2541 1-0 Aldin Cerimovic 2092

SYSTEM OF COMPETITION
Swiss system – 9 rounds, Rate for play is 90 minutes for 40 moves + 30 minutes with 30 seconds cumulative incresement for each move starting from the first move.
Scoring will be as follows: win = 3 points; draw = 1 point, loss = 0 point….

Naturligtvis är det direktsändning och den startar dagligen klockan 14.30 undantaget den 7:e då det är spelledigt men då kan de som önskar deltaga i en 13 ronders blixtturnering där första priset är € 500 av en totala prissumma på € 3.000. Notera poängberäkningen i huvudturneringen med 3 poäng för vinst.

livejun 02

11th Karpov Tournament 2010 startar i dag. Tidigare när Schacksnack var inne på den officiella hemsidan var det endast 10 spelare men de senaste dagarna har deltagarelistan utökats till 12. De som tillkommit är stormästarna Sergey Karjakin och Baadur Jobava. Schacksnack kommer att som vanligt vid stora turneringar rapportera om vad som händer och publicera partierna för genomspelning..

Direktsändningen startar klockan 11.00. Bifogar spelschemat för rond 1 (snittrating 2694).

live

GM Viktor Bologan MdaB 2668 1971 GM Ivan Sokolov BIH 2654 1968
GM Baadur Jobava Georgien 2715 1983 GM Sergey Karjakin Ryssland 2739 1990
GM Arkadij Naiditsch Tyskland 2686 1985 GM Niukita Vitiugov Ryssland 2707 1987
GM Alexander Onischuk USA 2699 1975 GM Alexander Motylev Ryssland 2704 1979
GM Sergei Rublevsky Ryssland 2704 1974 GM Alexander Riazantsev Ryssland 2674 1985
GM Emil Sutovsky Israel 2654 1968 GM Dmitry Jakovenko Ryssland 2725 1983