maj 24

Georgiens högst rankade spelare – GM Baadur Jobava – hade överlägset högst rating 2721 bland deltagarna i landets mästerskap som avslutades i dag. Vid summeringen efter de 11 ronderna visade det sig att han segrat med 2½ poäng före närmaste konkurrent. Han lämnade endast ifrån sig två remier på de 11 ronderna och en av dessa kom mot den titellöse 2298-spelaren Irakli Beradze. Det bör tilläggas att det var en kategori 10 turnering så den höll ingen högre klass vilket naturligtvis förklarar Jobavas suveränitet.

Prislista och partier rond 1-11.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.

Läs de 6 kommentarerna till “Jobava segrade (partier)…”

  1. Håkan Lyngsjö säger:

    Jag har inte lyckats klura ut vad det är för en flagga deltagarna i tabellen har, men det är inte Georgien i alla fall.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Flag_of_Georgia_(country)

    Från webmaster: Mitt tabell-/partipogram har några år på nacken och därför finns den gamla flaggan kvar. Finns en till som inte är den officiella. För stort arbete att byta.

  2. Håkan Lyngsjö säger:

    Aha, där fick jag svar på tal direkt! Den nuvarande georgiska flaggan har bara varit i bruk sedan 2004, från 1990-2004 var det precis den som finns i tabellen som gällde!

    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_flags_of_Georgia_(country)

  3. Bo Berg säger:

    1991 när jag tog med Emanuel ut på hans första större internationella turneringing till Mamaia i Rumänien träffade jag och blev vän med det Georgiska teamet. De var då ännu inte ett fritt land utan ”lydde under” Ryssland/Sovjet. De var uttagna för att representera Sovjet, men i protest så använde de sig de georgiska deltagarna i Ungdoms-EM av egen flagga vid sina bord. Jag fick med mig en sådan flagga, som minne, som jag ännu har kvar. Jag sympatiserade starkt för att de skulle få sin frihet, som de nu till viss del har, även om de fortfarande kräks av ryssarna. Då användes denna flagga som Lasse lagt ut och fram till perioden fram till ”rosornas krig” ungefär.

    Georgien har nu en ny flagga med 4 kors i hörnena. Det är för att markera att de är ett kristet land. De fyra korsen symboliserar de fyra evangelister Matteus, Markus, Lukas och Johannes. Georgien är mycket stolta över att framhålla att de var det andra landet i världen som blev ett kristet land efter Armenien som var det första. De känner därigen stor samhörighet med västvärden och vill tillhöra den kulturen till skillnad från de flesta grannländer som är muslimer och Ryssland som har en annan kyrkoordning.

  4. Håkan Lyngsjö säger:

    Fantastiskt intressant berättelse, Bo! Tack för att du delar med dig! Det är lätt att förstå att de är stolta över sin nationalitet. Jag vill minnas att Jobava kom till prisutdelningen i Rijeka (där Pia blev Europamästarinna) iklädd en georgisk flagga! Jag hittade den faktiskt här:
    http://www.chessvibes.com/plaatjes/euch2010/medals.jpg
    Enligt wikipedia-länken ovan är korsen i flaggan ”said to have represented the five Holy Wounds of Christ”, men din version låter också rimlig, och oavsett vilket är det en kristen koppling.

  5. Bo Berg säger:

    Tack Håkan!

    Jag och en schackvän var på besök hos min vän där 1992, vid den här tiden på året. En fantastisk upplevelse, det var under brytningstiden och ett visst spänt läge. Schevardnaze hade kommit tillbaka till Geogien, som en reträttpossition, efter sin tid som utrikesminister i det gamla systemet. Han hade förberätt detta genom att sända vapen till de tidigare ”previligerade” så att de hade bombat ut den folkvalde pressedenten Gamchakurdia från regeringsbyggnaden och drivit honom upp i bergen. Varje kväll höll Schevardnaze propagandatal i TV för att få över allt fler av folket på sin sida. Det var ungerfär fifty fifty när vi var där.

    Angående flaggorna så är korsflaggorna en markering att landet kännetecknar sig som kristet. Det gäller hela norden t.ex. även England med flera har ju detta i olika former. Just den engelska flaggan är ju grunden för Georgiens nya flagga. Därigenom vill de tydligt markera att de erkänner sig som ett kristet land. Dessutom har de lagt in 4, inte 5, korssymboler i de fyra vita fälten. Korsen har lite karrakrär av riddarkors. Den kristna läran speds ju först i början av 100-talet av Jesu lärjungar och andra nya anhängare. De flesta dog en martyrdöd, men mycket blev nedtecknat och det är de som nu utgör bibels nya testamente. Apostlagärningarna och Paulus brev är förutom de 4 evangelierna om Jesu liv och gärning i stort grunden i detta. Redan då spreds evangeliet runt om i Världen, men som sagt många dog. Det som då bildades var församlingar, kommuniteter och inga sk. kristna stater, som det inte heller förespråkas att göra i bibeln.

    Senare under första århundradet kom kristendomen på ropet ingen, men motarbetades hårt av Rommarriket, men de lyckades inte få stopp på det hela trots alla bannlysningar, dödande och tortyr mm. utan valde att sas. konverterar genom att upprätta en stadskyrka med regler för hur den rätta kristna läran var och jagade iställt de som inte godtog detta. ”You know! If you not beet them jone them.” eller vad det nu heter och stavas. Redan innan detta skedde vid kyrkomötet i Nicea 325 ef.kr. så hade Armenien som dåtidens nation blivit ett sk. kristet land. De som är trogna där ser tillbaka på tiden då Noa landade med sin ark på Ararats berg. Härigenom ser de sig som ursprungslandet för hela världens nuvarande befolkning. Nästan lika ”uppkäftigt” som de trogna Judarna i Israel. De är också mycket hatade och är och har varit svårt förföljda för detta genom alla år. Turkiets massaker i början på förra århundradet är en stor politisk debattfråga nu i Turkiet i samband med det ev. EU-inträdet mm. Något år efter att Armenien blev ett kristet land missionerades Georgien av, vad jag minns en kvinnlig missionär, och Georgien blev världens andra kristna land i världen. Detta är deras historia i korthet på samma sätt som vi i Sverige talar om Vikingatiden och tiderna därefter. Skillnaden är att det handlar om något som hände c:a 700 år tidigare, men är ändå djupare inpräntat i deras uppväxt och undervisning från barnsben.

    (Som en parentes vill jag nämna att Sverige var väldens första land som konverterade till den ”nya läran” som kom fram genom Martin Luther och hans uppspikande av de 95 teserna där han avslöjade den katolska kyrkans påhitt om skrärselsen mm. utifrån de bibliska texterna.) Gustaf Wasa brevvexlade för övrigt direkt med Martin Luther, men detta var ju på 1500-talet. Georgierna ser med visst förakt på vår, Sveriges/svenskarnas, dåliga historiebakgrund.

    To you George: If you reed this, please give us you picture of Georgien and the flag. The only thing you have to do is to give your name i ”Namn” and your email in ”E-post”. Than you can wrigth.

    Det är George som har sagt till mig att de fyra korsen står med som symbol för de fyra evangelisterna, så det är inget som jag tagit ur luften.

  6. Sune Larsson säger:

    Trevligt återminnande, Bo 🙂

Lämna en kommentar