• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

dec 18

[Schacknyheter från omvärlden. Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.]

Schacksnack hade varit beredd på att satsa en peng, om det varit möjligt, på att blixtfantomen GM Hikaru Nakamura skulle vinna blixtturneringen i ”The World Mind Sports Games 2012”. Tur var det för han blev snuvad på konfekten av GM Sergey Karjakin.

I damklassen segrade GM vann GM Alexandra Kosteniuk efter särskiljning före GM Anna Muzychuk på 11½ poäng. Den ende svenske deltagaren i Kina GM Pia Cramling blev 11 på 6½ poäng.

I dag klockan 07.00 började blindschacket att spelas och det går att följa i direktsändning.

live live
Bomben
herr/dam
Bomben
sam.tid.

 

Blixt herrar.
Prislista och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Blixt damer.
Prislista och partier.

Snabbschack herrar.
Prislista och partier.


Snabbschack damer.
Prislista och partier
.feb 18

GM Pia Cramling, Team Viking, startade strålande i snabbschackturneringen (20 minuter + 5 sek per drag) ACP Women Cup som spelas i Tbilisi Georgien. Hon vann bägge (svart) partierna som spelades i dag. Pia Cramling blev fyra 2009 (tabell och partier).

I fortsättningen (19-21) spelas tre ronder dagligen och när de startar framgår av tidtabellen på ChessResults (svensk tid: -3 timmar). I morgon i rond 3, som startar klockan 12.00, har Pia vit mot GM Alexandra Kosteniuk.

live live live
Direkt – partier och spellokal

 

Tabell och partier rond 1-2.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.okt 11

I andra ronden i FIDE Women GP i Nalchik fann GM Xue Zaho, som svart, i partiet mot GM Alexandra Kosteniuk ett drag som hade platsat i Schacksnacks partislut. Spela fram till svarts 34:e drag, undvik att titta på fortsättningen, och se om du spelar lika bra som en stormästare.

Tabell och partier efter rond 1-2.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
dec 12
Då är deltagarna i morgondagens kvartsfinaler namngivna. Det blev som Schacksnack antydde i ett tidigare inlägg fyra kinesiskor som kvalificerade sig.  Schackvärlden kommer att hylla en ny Världsmästare om några dagar eftersom den regerande mästaren GM Alexandra Kosteniuk blev utslagen i dag precis som GM Viktorija Cmilyte, som många i Norden önskat fortsatt framgång eftersom hon är sambo med dansken GM Peter-Heine Nielsen.

De kvalificerade är: WGM Ruan Lufei, CHN, GM Humpy Koneru, IND, GM Hou Yifan, CHN, GM Xue Zhao, CHN, IM Almira Skripchenko, FRA, GM Kateryna Lanho, UKR, WGM Wenjun, Ju, CHN, och IM Dronavalli Harika, IND.

Direktsändningen från kvartsfinalerna startar klockan 14.00 i morgon och kan följas på den officiella hemsidan eller via Chessbomben.

live live

Partier från rond 3:1 och 3:2.
Tabell
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.dec 11
I 16-delsfinalen i Dam-VM i Hatay i Turkiet, där första ronden spelades i går, finns det fem kinesiskor med. Det skulle inte överraska Schacksnack om fyra (bilden från hemsidan) av dessa kvalificerar sig till kvartsfinalen. En spelare som lever farligt är regerande Världsmästaren GM Alexandra Kosteniuk från Ryssland som endast fick remi som vit  mot WGM Lufei Ruan från Kina.

Dam-VM i Hatay i Turkiet fortsätter i dag med rond 3:2.  Direktsändningen startar klockan 14.00 och kan följas på den officiella hemsidan eller via Chessbomben.

live live

Partier från rond 3:1.
Tabell
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.dec 09
Schacksnack från öppningsceremonin av Dam-VM i Hatay i Turkiet för att visa vilket stort mediaintresse det finns för schacket internationellt.
I går spelades andra partiet i rond två för att försöka skilja agnarna från vetet inför åttondedelsfinalen. Det gick till en viss del och vem dessa är framgår tydligt av tabellen längre ner i inlägget. Men inte mindre än 14 spelare får förbereda sig för det alltid ovissa särspelet som börjar i eftermiddag. En av dessa är överraskande nog Världsmästaren GM Alexandra Kosteniuk som fick nöja sig med remi även i går mot IM Sopiko Khukhashvili

 

Dam-VM i Hatay i Turkiet fortsätter i dag med särspelet som börjar med två snabbschackpartier (25 minuter + 10 sekunder per drag) och i värsta fall avslutas med ”sudden death”. Direktsändningen startar klockan 14.00 och kan följas på den officiella hemsidan eller via Chessbomben.

live live

Samtliga partier från rond 2:1 och 2:2.
Tabell
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.nov 24
I Moskvas pågår det 60:e Ryska Mästerskapet för damer till den 27 november. Ensam men stark är deltagaren från Georgien – WGM Nazi Paikidze – som kämpar mot 11 ryskor. Hon är med i toppen på tabellen men i dag fick hon lämna ifrån sig ledningen i turneringen till dagens motståndare IM Alisa Galliamova som besegrade henne i en lång sicilianare.

Tabell och partier.
Rond I-VIII.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.aug 28

Kristiansunds SK

Axel Smith som är tävlingsledare har tagit sig tid att även i dag skicka en rapport, bilder (kommer senare) och två kommenterade partier från Kristiansund GP.

I rond två var Lars Madebrink nära att knipa en halva av GM Tiger Hillarp Persson, men förlorade i den sista tidsnöden. I tredje ronden spelade han ett fantastiskt parti mot Alexandra Kosteniuk och lyckades hålla i och vinna. Idag möter han en tredje stormästare, Vladimir Georgiev.

Fler svenskar är kvar i toppen av turneringen. Matti Svenn, GM Emanuel Berg, GM Tiger Hillarp Persson och GM Nils Grandelius har 2½ av 3. De två sistnämnda möts med Nils som vit.

Bulletinerna innehåller en del kommenterade partier.
Bulletin 1
Bulletin 2

Officiell hemsida och resultat.

Kommenterade partier för genomspelning.
GM Emanuel Berg-GM Alexandra Kosteniuk, 1-0
GM Alexandra Kosteniuk-Lars Madebrink, 0-1.
aug 27
Det lottningssystem som används i turneringen är norsk monrad. Det fungerar som följer:
1) Spelarna delas in i fyra grupper efter ranking
2) De tilldelas därefter slumpmässiga startnummer inom gruppen
3) I första ronden lottas grupp 1 mot grupp 3, och grupp 2 mot grupp 4
4) Inför andra ronden försvinner rankingtalen och lottningen sker utifrån det slumpmässiga startnumret

Norsk monrad får ofta kritik av utländska spelare för sin oförutsägbarhet. Fördelen sägs vara att högrankade spelare inte gynnas genom att hela tiden få möta lägre rankat motstånd.

I första ronden brukar det hur som helst endast vara favoritsegrar. Det var därför kul att se åtminstone ett par halvskrällar. Kurt Magnus Berg, som saknar elotal, pressade hela partiet mot GM Evgeny Romanov (2590) men fick nöja sig med remi. De norska juniorerna Sebastian Mihaljlov och Lars Oskar Hauge knep varsin halvpoäng mot Nils-Åke Malmdin respektive Remi Picard, Frankrike. I Hauges parti var de så ivriga i tidsnöden att de hann göra 51 drag innan en kläpp fall och det var dags att rekonstruera!

Jag skickar tre partier, det ena slutar med schack matt redan efter två drag (kommer senare/webmaster)!

Rond 2 bjöd på ett stormästaremöte, Emanuel Berg – Alexandra Kosteniuk, och två möten mellan SK Kamraterna och LASK, Lars Madebrink-Tiger Hillarp Persson och Nils Grandelius-Matti Svenn. I skrivande stund är dessa partier bland de sista som är kvar i andra ronden. Den högrankade spelaren har marginell press i alla tre partierna.

Igår kom Viswanathan Anand hit och idag Magnus Carlsen. Det börjar närma sig. Utöver spelarna i GP-turneringen, som har fri entré, är det sålt cirka 400 biljetter á 200 NOK till Kristiansunds Kino, där snabbschacksturneringen spelas. Spelprogrammet är lagt så att spelarna i GP-turneringen ska ha tid att följa världsstjärnorna.

Officiell hemsida och resultat.jul 17

I går avslutades Schweiziska Mästerskapet 2010. Bland deltagarna fanns legenden GM Viktor Korchnoi och IM Roland Ekström, som kom i mitten av fältet. Den senare bor i landet sedan några år tillbaka. Turneringen spelades i Lenzerheide och den startade den 8:e. Inte helt överraskande segrade GM Yannick Pelletier och det med en halv poäng före GM Joseph Galleger. Korchnoi tröttnade betydligt på slutet och förlorade de tre sista partierna. Något förvånande fanns det även en rysska med – GM Alexandra Kosteniuk – men det har säkert sina naturliga förklaring.

Prislista och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.