aug 27
Det lottningssystem som används i turneringen är norsk monrad. Det fungerar som följer:
1) Spelarna delas in i fyra grupper efter ranking
2) De tilldelas därefter slumpmässiga startnummer inom gruppen
3) I första ronden lottas grupp 1 mot grupp 3, och grupp 2 mot grupp 4
4) Inför andra ronden försvinner rankingtalen och lottningen sker utifrån det slumpmässiga startnumret

Norsk monrad får ofta kritik av utländska spelare för sin oförutsägbarhet. Fördelen sägs vara att högrankade spelare inte gynnas genom att hela tiden få möta lägre rankat motstånd.

I första ronden brukar det hur som helst endast vara favoritsegrar. Det var därför kul att se åtminstone ett par halvskrällar. Kurt Magnus Berg, som saknar elotal, pressade hela partiet mot GM Evgeny Romanov (2590) men fick nöja sig med remi. De norska juniorerna Sebastian Mihaljlov och Lars Oskar Hauge knep varsin halvpoäng mot Nils-Åke Malmdin respektive Remi Picard, Frankrike. I Hauges parti var de så ivriga i tidsnöden att de hann göra 51 drag innan en kläpp fall och det var dags att rekonstruera!

Jag skickar tre partier, det ena slutar med schack matt redan efter två drag (kommer senare/webmaster)!

Rond 2 bjöd på ett stormästaremöte, Emanuel Berg – Alexandra Kosteniuk, och två möten mellan SK Kamraterna och LASK, Lars Madebrink-Tiger Hillarp Persson och Nils Grandelius-Matti Svenn. I skrivande stund är dessa partier bland de sista som är kvar i andra ronden. Den högrankade spelaren har marginell press i alla tre partierna.

Igår kom Viswanathan Anand hit och idag Magnus Carlsen. Det börjar närma sig. Utöver spelarna i GP-turneringen, som har fri entré, är det sålt cirka 400 biljetter á 200 NOK till Kristiansunds Kino, där snabbschacksturneringen spelas. Spelprogrammet är lagt så att spelarna i GP-turneringen ska ha tid att följa världsstjärnorna.

Officiell hemsida och resultat.

Lämna en kommentar