Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

maj 12

I USA-mästerskapet förlorade överraskande GM Gata Kamsky i går mot GM Gregory Kaidanov vilket gjorde att han tappade mark med en halv poäng mot huvudkonkurrenten GM Hikaru Nakamura, som spelade remi mot GM Alexander Onischuk.  En av deltagarna – GM Yasser Seirawan – som har varit i Sverige och spelat för många år sedan har startat bedrövligt. Efter tre ronder hade han noll poäng men i går ”lossnade” det kanske eftersom han vann jumbofinalen mot GM Alejandro Ramirez.

Det är naturligtvis direktsändning från turneringen och den startar klockan 20.00.

live live
Hemsida Bomben

 

Tabell och partier rond 1-4.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
maj 10

Det blev som Schacksnack misstänkte i gårdagens inlägg, att det stora pengapriset – ”$64K Fischer Prize” – som skulle tillfalla den spelare som upprepade Bobby Fischers 11-0 prestation från ett tidigare mästerskap redan efter rond två kan stoppas tillbaka i kassaskåpet, för samtliga deltagare har tappat poäng.

USA-mästerskapet är det verkligen jämnt efter två ronder med sex spelare på 1½ poäng. Det innebär att storfavoriterna GM Hikaru Nakamura och GM Gata Kamsky tappade poäng i går. De spelade remi mot GM Alejandro Ramirez respektive GM Ray Robson.

Hade det funnits ett pris för turneringens fadäs hade nog GM Alexandr Stripunsky redan i dag kunnat kvittera ut det efter förlusten i första ronden mot GM Alexander Onischuk. Den blir svårslagen!

Det blir naturligtvis direktsändning från turneringen och den startar klockan 20.00.

live live
Hemsida Bomben

 

Tabell och partier rond 2.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
okt 13

Det blev två i topp på prislistan – GM Sergei Karjakin från Ryssland och GM Etienne Bacrot Frankrike – för Poikovsky (12th Karpov International] som spelas för att hedra tidigare Världsmästaren GM Anatoly Karpov. Nu återstår att se om arrangören har något om särspel om första platsen i turneringsreglerna. Ännu har inget skett på den fronten. Om det inte blir särspel har Bacrot vunnit turneringen på bättre särskiljning. På tredje plats kom den unge italienaren GM Fabiano Caruana som spelade remi mot amerikanaren GM Alexander Onischuk i sista ronden. Det har varit flera bra partier som gått till avslut, som schacksnack informerat om i tidigare inlägg, men det dominerande resultatet har varit remi. Inte mindre än 34 av de 45 partierna slutade med delad pott.

Schacksnack hade tidigare år inlägg med tabeller och partier från turneringarna: 2008, 2009 och 2010.

Prislista och partier rond 1-9.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
apr 16

Amerikanska mästerskapet började spelas i går och avslutas den 28:e och det försiggår med Saint Louise Chessclub Missouri som arrangör. Spelarna är uppdelade i två jämnstarka grupper med åtta deltagare i varje. Stormästarna Gata Kamsky och Alexander Onischuk är högst rankade. De två främsta från varje grupp går till semifinal och sedan avslutas mästerskapet med final.

The time control for the 2011 U.S. Championship will be the FIDE standard of 40 moves in 90 minutes, follwed by the rest of the game in 30 minutes with a 30 second increment from move one.

Semifinals and finals tiebreaks will consist of a two-game rapid match (G/25+5 second increment). If the contest is still undecided, the match will go to a rapid Armageddon bidding game with a base time of 45 minutes for each Player. Black will have draw odds. Each Player shall bid an amount of time (minutes and seconds, a number equal to or less than 45:00) they are willing to play with in order to choose their color. The Player who bids the lowest amount of time chooses his color and begins with that amount of time; the other Player receives 45:00. If both Players bid exactly the same amount of time, the Chief Arbiter will flip a coin to determine who shall choose their color.

Tabell och partier grupp A.
Klicka på resultatet för partiet.

Håll markören stilla över resultatet för information.


Grupp B.apr 13

Amerikanska mästerskapet börjar på fredag klockan 18.00 och avslutas den 28:e och det försiggår med Saint Louise Chessclub Missouri som arrangör. Det står på hemsidan att konceptet är nytt och spännande och det är att det inledande spelet försiggår i två grupper och därefter följer semifinaler och final. Grupperna är jämnstarka och det är superstormästarna Gata Kamsky och Alexander Onischuk som är topprankade i de två grupperna. En intressant start gör fyrfaldige USA-mästaren den 51-årige GM Yasser Seirawan som återkommer efter ett långt uppehåll från elitschacket. Schacksnack kommer att rapportera från turneringarna och om möjligt publicera partier.

The time control for the 2011 U.S. Championship will be the FIDE standard of 40 moves in 90 minutes, follwed by the rest of the game in 30 minutes with a 30 second increment from move one.

Semifinals and finals tiebreaks will consist of a two-game rapid match (G/25+5 second increment). If the contest is still undecided, the match will go to a rapid Armageddon bidding game with a base time of 45 minutes for each Player. Black will have draw odds. Each Player shall bid an amount of time (minutes and seconds, a number equal to or less than 45:00) they are willing to play with in order to choose their color. The Player who bids the lowest amount of time chooses his color and begins with that amount of time; the other Player receives 45:00. If both Players bid exactly the same amount of time, the Chief Arbiter will flip a coin to determine who shall choose their color.nov 05

SPICE Cup 2010

I Susan Polgars dubbelrondiga SPICE Cup 2010 där det återstår tre ronder att spela har det spetsat till sig rejält i toppen på tabellen efter det att  amerikanaren GM Alexander Onischuk i rond sju besegrade ledaren GM Georg Meier.  De har ungefär lika svårt program i fortsättningen så nu är det en öppen historia vem som till slut skall stå som segrare. Att någon annan skall kunna blanda sig i kampen om segerchecken är nog uteslutit så Almasi och So får nöja sig med att kämpa om bronsplatsen.

Den officiella poängberäkningen är 3 för vinst och 1 för remi. Men Schacksnack har hittills endast presenterat den ”gamla” vanliga tabellen. I dag bifogas även den aktuella 3-poängs tabellen.

1. GM Georg Meier Tyskland 14.0
2. GM Alexander Onischuk USA 14.0
3. GM Zoltan Almasi Ungern 9.0
4. GM Wesley So Filipinerna 9.0
5. GM Eugene Perelsteyn USA 4.0
6. IM Ray Robson USA 3.0

Tabell och partier.
Rond I-VII.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.nov 04

SPICE Cup 2010

Susan Polgars dubbelrondiga SPICE Cup 2010 som pågår till den 7 november har avvekat 6 ronder. Tysken GM Georg Meier leder med 1 (3) poäng före amerikanaren GM Alexander Onischuk som i går besegrade GM Wesley So samtidigt som GM Zoltan Almasi endast spelade remi mot den poänghungrande GM Eugene Perelsteyn. Allt detta går att utläsa av schacknacktabellen. 

Den officiella poängberäkningen är 3 för vinst och 1 för remi. Men Schacksnack har hittills endast presenterat den ”gamla” vanliga tabellen. I dag bifogas även den aktuella 3-poängs tabellen.

1. GM Georg Meier Tyskland 14.0
2. GM Alexander Onischuk USA 11.0
3. GM Zoltan Almasi Ungern 8.0
4. GM Wesley So Filipinerna 8.0
5. GM Eugene Perelsteyn USA 3.0
6. IM Ray Robson USA 2.0

Tabell och partier.
Rond I-VI.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.jun 07

Partiet mellan GM Alexander Onischuk och GM Viktor Bologan spelades av någon anledning inte i dag. Möjligheten att komma i kapp de andra finns i morgon för då har deltagarna spelledigt. GM Dmitry Jakovenko kom snabbt tillbaka efter förlusten i går och delar efter dagens vinst mot GM Nikita Vitiugov ledningen med GM Alexander Riazantsev på fyra poäng.

Tabell och partier rond 1-6.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 07

Säg den glädje som är beständig? Efter lördagens rond i 11th Karpov Tournament 2010 ledde GM Dmitry Jakovenko och GM Sergey Karjakin. I gårdagen rond förlorade bägge vilket gör att fältet åter är väl samlat. Det skiljer endast en poäng mellan de i toppen på tabellen och den sist placerade – GM Alexander Onischuk från USA.

Direktsändningen från rond 6 startar klockan 11.00 i dag.

live

Tabell och partier rond 1-5.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
maj 20

Har lagt in videon, från rond 2 och 3, för att åskådliggöra på vilket sätt arrangören använder tekniken som står till buds för att rapportera om vad som händer i Missouri. Efter det att sjätte ronden i  USA-mästerskapet var färdigspelad visade det sig att de två stora förhandsfavoriterna regerande mästaren GM Hikaru Nakamura och GM Gata Kamsky är i topp på tabellen tillsammans med GM Alexander Onischuk och GM Yuri Shulman. 

Direktsändningen startar klockan 21.00. I dag möts bland annat Shulman (2613)-Onishuk (2699), GM Larry Christiansen (2578)-Nakamura (2733) och Kamsky (2702)-GM Alexander Shabalov (2585).

live 

Tabell och partier rond 1-6.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information


Tidigare artiklar