Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

dec 14


[Schacknyheter från omvärlden. Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.]

Vår internationellt gångbara damstjärna är GM Pia Cramling, SK Team Viking, och hon befinner sig i dessa dagar i Kina för att deltaga i ”The World Mind Sports Games 2012”, som avslutas den 19:e. Hon får tampas med 15 av världens 24 högst rankade damer i de olika diciplinerna, snabb-, blixt- och blindschack. Första ronden pågår, den startade klockan 08.00, och hon möter GM Monika Socko från Polen i snabbschack och partiet kan följas via bifogade länkar.

Om damklassen är stark vad skall man då skriva om herrarnas uppställning? 16 av världens 50 starkaste spelare finns på plats och det är endast välkända namn i toppen: Levon Aronian, Teimour Radjabov, Sergey Karjakin, Hikaru Nakamura, Alexander Morozevich, Vassily Ivanchuk, Alexander Grischuk och Veselin Topalov.

Schacksnack kommer naturligtvis att följa turneringarna men då  i första hand Pia.

live live
Bomben
herr/dam
Bomben
sam.tid.

 dec 04

Det behövdes vinst i sista ronden I FIDE:s GP-turnering i Uzbekistan för att GM Sergey Karjakin skulle ha något med första platsen att göra och han vann men oj vad han fick kämpa mot GM Ruslan Ponomariov innan saken var klar. Tre spelare kom på 6½ poäng och efter särskiljning blev placeringarna 1. GM Sergey Karjakin, Ryssland 2. GM Wang Hao, Kina och 3. GM Alexander Morozevich, Ryssland.

Prislista och partier från rond 1-11.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
dec 04

I FIDE:s GP-turnering i Uzbekistan spelas i dag sista ronden och inför denna ät GM Alexander Morozevich och GM Shakhriyar Mamedyarov i delad ledning på sex poäng. De möter GM Peter Svidler (5) respektive GM Wang Hao (5½) som svart. Ännu är långt ifrån allt avgjort eftersom det utöver Wang Hao är ytterligare fyra spelare endast en halva efter. Nog finns alla förutsättningar för att ronden skall bli utöver det vanliga med så många presumtiva segrare, men nog lutar det åt Morozevich eller Mamedyarov…

Schacksnacks favorit till slutsegern GM Sergey Karjakin var spelaren som Shakhriyar besegrade i går i ett intressant parti där vits löparepar och fribonde på d-linjen till slut blev övermäktiga svarts tappra försvar.

Tabell och partier från rond 1-10.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
nov 29

I FIDE:s GP-turnering i Uzbekistan gick två partier till avgörande och det var Sergey Karjakin från Ryssland och GM Fabiano Caruana Italien som var vinnarna. Sergey mötte GM Alexander Morozevich och det blev en sicilianare som varade i 68 drag och där vit avgjorde genom en manöver vilket gjorde att han hade möjlighet att ta dam och inför detta valde Alexander att ge upp. För de mindre bevandrade i vårt ädla spel kan det vara bra träning inför klubbturneringarna att visa varför svart gav upp. I Fabianos parti mot GM GM Leiniert Dominguez Perez fick italienaren ett torn för två bönder men Leinier fortsatte trots detta ytterligare några drag men det fanns naturligtvis ingen räddning för honom.

Karjakin och Caruana är i delad ledning i turneringen och de möts i morgon.

Tabell och partier från rond 1 och 7.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
nov 28

Då är ordningen återställd i FIDE:s GP-turnering i Uzbekistan. GM Alexander Morozevich kom starkt igen efter förlusten mot GM Ruslan Ponomariov i förra ronden och gav inte, i det enda partiet som gick till avgörande i dagens rond, kubanen GM Leiniert Dominguez Perez någon möjlighet att sticka upp. I och med detta är Alexander åter i ensam ledning med en halv poäng. I morgon väntar ett tidigt finalparti då GM Segey Karjakin står för motståndet.

Det blir naturligtvis direktsändning och live-video från spellokalen och starten är klockan 10.00 i morgon.

live live live
Hemsida Bomben Video

Tabell och partier från rond 1 och 6.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
nov 28

Det är en väldigt jämn turnering. Det skiljer endast en halv poäng mellan första och nionde plats i FIDE:s GP-turnering i Uzbekistan och sex av dessa är i delad ledning på tre poäng efter fem ronder. Det som i hög grad bidragit till detta är att den tidigare ensamme ledaren GM Alexander Morozevich förlorade mot GM Rustam Ponomariov i går.

Förvånande är att GM Boris Gelfand och GM Gata Kamsky verkar vara helt ur form den senare har till exempel förlorat tre partier så här långt och de har bara skrapat ihop 1½ poäng vardera, men det återstår sex ronder så allt hopp hos deras supportrar, om en bra placering för dem, är ännu inte ute. I går slutade jumbofinalen dem emellan med vinst för Kamsky efter övertygande spel i en holländare och det kan motivera texten under bilden.

Det blir naturligtvis direktsändning och live-video från spellokalen och starten är klockan 10.00.

live live live
Hemsida Bomben Video

Tabell och partier från rond 1 och 5.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
nov 26

Det blir inte mycket direktsändningar att se fram mot i dag. FIDE:s GP-turnering i Uzbekistan har precis som Dam-VM spelledig måndag. Under helgen spelades två ronder i Uzbekistan och efter dessa är fortfarande GM Alexander  Morozevich i ledningen men han känner säkert flåset i nacken från kvartetten som delar andra platsen en halv poäng efter.

GM Fabiano Caruana har tagit två poäng efter det Schacksnack skrev om turneringen efter rond 2. I går var det tidigfare VM-utmanaren GM Boris Gelfand som fick släppa helpoängen från sig efter ett löpare/springareslutspel som är väl värt att spela genom, inte minst som träning inför kommande partier.

Tabell och partier från rond 1 och 4.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
nov 23

FIDE Ordföranden Kirsan Ilyumzhinov gjorde det första draget, dock ej som spelare, i går när FIDE:s GP-turnering startade i går i huvudstaden i Uzbekistan. Två partier gick till avgörande och de som stod för prestationen var GM Alexander Morozevich och GM Sergey Karjakin från Ryssland.

Spelet fortsatte i dag och Morozevich visade att formen är bra eftersom han vann igen och denna gång var det sigemanbekantingen GM Fabiano Caruana som var offret. Ingen annan spelare lyckades betvinga sin motståndare i rond två vilket innebär att Morozevich redan är i ensam ledning med maximal poängutdelning.

Det blir naturligtvis direktsändning och live-video från spellokalen och starten är klockan 10.00.

live live live
Hemsida Bomben Video

 

Tabell och partier från rond 1 och 2.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
sep 21

FIDE Grand Prix i London börjar spelas i dag klockan 15.00 och bland deltagarna finns endast en spelare som inte uppnått drömgränsen 2 700 i rating och det är den tidigare FIDE Världsmästaren GM Rustam Kasimdzhanov trots detta blir ratingsnittet så pass högt som 2 738. Dessutom finns två av världens starkaste yngre spelare, bägge kända bland annat från Sigemans i Malmö – GM Anish Giri och GM Fabiano Caruana (ITA) – bland de 18 deltagarna som pö om pö kommer att spela i GP serien. Caruana kommer till spel först i det andra benet som startar i Tashkent Uzebekistan den 21 november i år. Andra som inte är med i London är Sergey Karjakin (RUS), Teimour Radjabov (AZE), Ruslan Ponomariov (UKR), Alexander Morozevich (RUS) och Vugar Gashimov (AZE).

Prissumman i London är på € 170 000 och av dessa får segraren 25 000. Den högtidliga invigningen med lottning skedde i går kväll och spelschemat för rond 1 blev som följer.

Rond 1
1 GM Rustam Kasimdzhanov 2684 ½-½ GM Peter Leko 2737
2 GM Hikaru Nakamura 2783 0-1 GM Boris Gelfand 2738
3 GM Veselin Topalov 2752 ½-½ GM Alexander Grischuk 2754
4 GM Leinier Dominiquez Perez 2725 ½-½ GM Anish Giri 2730
5 GM Hao Wang 2742 ½-½ GM Michael Adams 2722
6 GM Shakhriyar Mamedyarov 2729 ½-½ GM Vassily Ivanchuk 2769

 

Det blir direktsändning och den startar dagligen klockan 15.00 undantaget den 26 och 30 september då det är spelledigt. Betänketiden är: 90 minuter för 40 drag + 30 minuter + 30 sekunder i tillägg från drag 1.

live live
Hemsida Bomben

 aug 03

Det kom nog som en överraskning för många att GM Wang Hao till slut stod som slutsegrare i Grand Master turneringen 2012 i Biel eftersom förutsättningarna var emot honom. Det blev dramatiskt innan segraren kunde koras. GM Magnus Carlsen ledde med en poäng inför sista ronden men det var så pass raffinerat att om någon av kombattanterna GM Anish Giri eller Hao – som möttes – vann behövde Magnus också vinna för att försvara titeln från förra året. Hao vann! När Magnus blev medveten om detta försökte och försökte han besegra – som vit – GM Etienne Bacrot, men hans försök ändade till slut i remi och så fick han nöja sig med andraplatsen.

Norska ”Nettavisen” skriver om turneringen och Magnus skriver på sin blogg.

Den officiella poängberäkningen var 3-1-0. Om 1-poängstabellen (som används av Schacksnack) använts i Biel hade Magnus segrat. Resultaten mot GM Alexander Morozevich (Giri och Bacrot) i de två första ronderna är medräknade.

Prislista. Bologan 7 partier
1 GM Wang Hao 19
2 GM Magnus Carlsen 18
3 GM Anish Giri 16
4 GM Hikaru Nakamura 16
5 GM Etienne Bacrot 7
6 GM Viktor Bologan 4

 

Tabell och partier rond 1-10.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Tidigare artiklar