• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jul 23

I ACP Golden Classic (kategori 19) segrade GM Vassily Ivanchuk. Det var en annorlunda turnering, den var inte ELO-registrerad och dessutom var det avbrott efter fem timmars spel. Det senare försöket hade historiens vingslag över sig för så gick det till på den gamla goda tiden men frågan är om det kommer att upprepas i dessa de nästan oövervinnliga dataprogrammens tidevarv.

Prislista och partier rond 1-7.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.jul 20

I ACP Golden Classic börjar det bli många avbrott. I går blev det ytterligare två vilket gör att det är svårt att visa upp en någerlunda tillförlitlig tabell så det får vänta till det att sista ronden spelats. Samtliga avbrott skall spelas i morgon och i sista ronden finns det ingen risk för avbrott eftersom partierna i denna skall slutspelas.

I nationella mästerskapet för Nederländerna har GM Anish Giri åter fått upp ångan efter remien i fjärde ronden och leder efter gårdagens vinst mot GM Erwin L`Ami turneringen med 1½ poäng före en trio där den gamle kämpen GM Ivan Sokolov ingår.

Partierna rond 1-5 Golden Classic.

Tabell och partier rond 1-5 nationella mästerskapet.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.jul 19

I ACP Golden Classic förseglades två partier. Det mellan spelarna på ovanstående foto pågick i 47 drag innan domaren kom med förseglingskuvertet. Le höll inte draget hemligt utan han avslöjade att det var 48. Td2! Bägge partierna finns för genomspelning nederst i inlägget för dem som är intresserade att analysera avbrottsställningarna. Hur det går avslöjas på lördag eftermiddag.

En liten fundering: Det är för Schacksnack märkligt att ingen från Nederländerna finns med bland deltagarna även om det nationella mästerskapet spelas samtidigt. Nog skulle det väl gått att ”lura” över någon?

Efter rond 4 (2 avbrutna partier)
1 GM Vassily Ivanchuk 2769 3.0
2 GM Gata Kamsky 2744 2.0
3 GM Anna Muzychuk 2606 1.5 (1)
4 GM Krishnan Sasikiran 2707 1.0 (1)
5 GM Liem Le Quang 2693 1.0 (1)
6 GM Emil Sutovsky 2687 1.0 (1)
7 GM Baadur Jobava 2730 0.5

 

I nationella mästerskapet för Nederländerna lyckades GM Dmitry Reinderman få stopp på GM Anish Giri som i gårdagens parti fick nöja sig med remi. Anish framgångar har gjort att han åter är över 2700 i flytande rating på Live Chess Ratings listan.

Partierna rond 1-4 Golden Classic.

Tabell och partier rond 1-4 nationella mästerskapet.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.jul 18

ACP Golden Classic med GM Vassily Ivanchuk och GM Gata Kamsky, hade spelledigt i går förutom att det avbrutna partiet från rond tre mellan GM Anna Muzychuk och GM Baadur Jobava (”…40 moves in 2 and a half hours followed by adjournment.”) skulle spelas. Det blev inga drag utförda eftersom spelarna kom överens om remi i avbrottsställningen.

I nationella mästerskapet för Nederländerna ångar GM Anish Giri på i stor stil och i gårdagens rond vann han igen och det var GM Robin Swinkels som kammade noll mot honom.

Partierna rond 1-3 Golden Classic.

Tabell och partier rond 1-3 nationella mästerskapet.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.