• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jul 29

GM Magnus Carlsen hade redan innan sista ronden, som Schacksnack tidigare i dag informerat om, vunnit den dubbelrondiga ACCENTUS Grandmaster Tournament i Biel. Det enda partiet i rond tio som gick till avgörande var GM Alexanders Morozevich vinst mot den tappert kämpande GM Yannick Pelletier, men det räckte inte utan han blev utan någon vinst i turneringen.

Kompletterar det tidigare inlägget med den officiella prislistan (3 poäng för vinst och 1 för remi). Sist i detta inlägg finns partierna för genomspelning.

Läs mer i norska Nettavisen.
3-poängs tabellen bifogas.

1 GM Magnus Carlsen 19
2 GM Alexander Morozevich 17
3 GM Maxime Vachier-Lagrave 12
4 GM Alexei Shirov 12
5 GM Fabiano Caruana 10
6 GM Yannick Pelletier 5

 

1 poängs tabell och partier från rond I-X.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.jul 29

GM Magnus Carlsen har segrat igen i en stor turnering! Denna gång i den dubbelrondiga ACCENTUS Grandmaster Tournament i Biel. I går mötte han sin baneman från rond fem – GM Maxime Vachier-Lagrave – i ett Kungsindiskt parti och de flesta hade nog väntat sig revansch för den unge norrmannen bland annat i kraft av att han hade vit. Men si det gack icke utan han fick nöja sig med remi. Magnus utmanare till turneringssegern GM Alexander Morozevich kunde efter förlusten mot GM Fabiano Caruana skrinlägga eventuella planer om detta efter gårdagens rond vilket framgår av bifogad minitabell.

Läs mer i norska Nettavisen.
3-poängs tabellen bifogas.

1 GM Magnus Carlsen 18
2 GM Alexander Morozevich 14
3 GM Maxime Vachier-Lagrave 11
4 GM Alexei Shirov 11
5 GM Fabiano Caruana 9
6 GM Yannick Pelletier 5

 

Tabell och och partier från rond I-IX.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.jul 27

Den enda som lyckas hålla någerlunda jämna steg med GM Magnus Carlsen, i den dubbelrondiga ACCENTUS Grandmaster Tournament i Biel, är ryssen GM Alexander Morozevich. De övriga kan redan nu, när det återstår tre ronder, koncentrera sig på att försöka komma på prispallen tillsasmmans med de två suveränerna. Samtliga partier gick till avgörande i går. Utöver Magnus, som vann mot GM Alexei Shirov, och Alexander så tog GM Fabiano Caruana sin första vinst. Den ende som saknas bland vinnarna är GM Yannick Pelletier.

I dag kan vi se fram emot mötet Carlsen-Morozevich i direktsändning klockan 15.00.

Läs mer i norska Nettavisen och på Magnus blogg.
3-poängs tabellen bifogas.

1 GM Magnus Carlsen 16
2 GM Alexander Morozevich 13
3 GM Maxime Vachier-Lagrave 7
4 GM Alexei Shirov 7
5 GM Fabiano Caruana 6
6 GM Yannick Pelletier 4

 

Tabell och och partier från rond I-VII.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.jul 26

I den dubbelrondiga ACCENTUS Grandmaster Tournament i Biel är GM Magnus Carlsen tillbaka i vinnarehålet. I går vann han, som det verkade, utan några större besvär mot GM Yannik Pelletier. Övriga partier slutade remi och i med detta tog han ledningen både i tre (officiella) och en poängs tabellerna. I dag har Magnus svart mot GM Alexei Shirov.

Läs mer i norska Nettavisen. 3-poängs tabellen bifogas.

1 GM Magnus Carlsen 13
2 GM Alexander Morozevich 10
3 GM Maxime Vachier-Lagrave 7
4 GM Alexei Shirov 7
5 GM Yannik Pelletier 4
6 GM Fabiano Caruana 3

 

Tabell och och partier från rond I-VI.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.jul 24

I den dubbelrondiga ACCENTUS Grandmaster Tournament i Biel är halva turneringen avverkad. Den sedan i januari oövervinnlige GM Magnus Carlsen är inte det längre. I går blev det tvärstopp mot GM Maxime Vachier-Lagrave. Detta innebär att GM Alexander Morozevich, som efter visst besvär besegrade GM Fabiano Caruana, endast är en poäng efter (3-poängs tabell bifogas), eller om man så vill på samma poäng som Magnus. Det tredje partiet mellan GM Yannik Pelletier och GM Alexei Shirov slutade remi.

Läs mer i norska Nettavisen.

1 GM Magnus Carlsen 10
2 GM Alexander Morozevich 9
3 GM Maxime Vachier-Lagrave 6
4 GM Alexei Shirov 6
5 GM Yannik Pelletier 4
6 GM Fabiano Caruana 2

 

Tabell och och partier från rond I-V.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.jul 23

I den dubbelrondiga ACCENTUS Grandmaster Tournament i Biel fortsätter GM Magnus Carlsen att vinna. I går var det den italienska 2700-spelaren GM Fabiano Caruana som fick lämna bordet som förlorare i ett Skotskt parti redan efter 27 drag. Fabiano kom tidigt i tidsnöd som svart och kunde inte finna den riktiga fortsättningen efter det att Magnus spelat 25. f4. Det enda draget som höll ställningen var, enligt expertisen, 25… Se3! men det fann han inte. Övriga partier i rond fyra slutade med remi. Magnus möter i dag GM Maxime Vachier-Lagrave.

Läs mer i Nettavisen.

Schacksnack kommer att presentera en 3-poängs tabell när det gått några ronder.
Tabell och och partier från rond I-IV.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.jul 21

I den dubbelrondiga ACCENTUS Grandmaster Tournament i Biel fick GM Magnus Carlsen släppa ifrån sig en halva i tredje ronden och det skedde mot spelaren på bilden – GM Alexander Morozevich från Ryssland. Det enda partiet i rond tre som gick till avgörande var GM Alexei Shirov mot den unge italienaren GM Fabiano Caruana. Fabiano fick den bättre ställningen men han gjorde ett misstag och mer behövdes inte för att Alexei skulle ta över händelserna och efter 63 drag föra partiet i hamn.

Läs mer i Nettavisen.

Schacksnack kommer att presentera en 3-poängs tabell när det gått några ronder.
Tabell och och partier från rond I-III.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.jul 19

I den dubbelrondiga ACCENTUS Grandmaster Tournament i Biel har GM Magnus Carlsen fått en kanonstart. Efter gårdagens vinst mot GM Yannick Pelletier fortsatte han i dag med att vinna mot GM Alexei Shirov. Och i morgon är det den pånyttfödde GM Alexander Morozevich som står för motståndet. Tippa? Kan det gå på mer än ett sätt? Läs mer i norska Nettavisen.

Magnus är nu uppe på sitt tidigare ratingrekord. Enligt Live Chess Ratings har han nu drygt 2826 (flytande) vilket är det samma som han hade i juli och september 2010 när han var som högst.

Schacksnack kommer att presentera en 3-poängs tabell när det gått några ronder.
Tabell och och partier från rond I-II.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.jul 19

I går startade den dubbelrondiga ACCENTUS Grandmaster Tournament i Biel. GM Fabiano Caruana, GM Yannick Pelletier, GM Alexei Shirov, GM Magnus Carlsen, GM Alexander Morozevich och GM Maxime Vachier-Lagrave. Deras nationaliteter framgår av bifogad tabell.

GM Magnus Carlsen inledde med vinst mot den lägst rankade i turneringen GM Yannick Pelletier. Det blev ett långt damslutspel och som någon kommenterade det på Chessbomben: ”Lämna två fribönder på damflygeln till Magnus då kan det bara gå på ett sätt”. Så sant så!

Vinst i turneringen ger tre poäng och remi en därför är det viktigt att vinna. Magnus var den ende i första ronden som kunde inkassera tre poäng och han har därmed redan från början visat, GM Vis Anand får ursäkta, vem som är världens schackkung. När Magnus är på scenen finns det också mycket att läsa i den norska Nettavisen.

I dag möter Magnus, som vit, GM Alexei Shirov och länkar till direktsändningen som startar klockan 14.00 finns överst på sidan.

Schacksnack kommer att presentera en 3-poängs tabell när det gått några ronder.
Tabell och och partier från rond I.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.