Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.









KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.









KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare









Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.









Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....









Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.









KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren









KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.









jun 30

Lars OA Hedlund har valt ut tio bilder från lördagens spel. Glöm inte att klicka på ”läs mer” för att se fler bilder med namn och kommentarer.

Andreas Landgren hade inga problem att bemöta Benoni och besegrade Erik Malmstig i Mästar-Elit. (Foto: Lars OA Hedlund)

IM Johan Furhoff vann en lyckosam seger som svart mot IM Ari Ziegler efter det inkorrekta 20…Bxg2? och leder Mästar-Elit tillsammans med Landgren efter den första ronden. (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »



jun 30



jun 30

Sverigemästarklassen är i år sammansatt av följande tio spelare: GM Nils Grandelius, MAS (2668) Sverigemästaren GM Hans Tikkanen, LASK (2495) Tiger Hillarp Persson, LASK (2546) IM Jonathan Westerberg, Stockholms SS (2517) GM Erik Blomqvist, SK Rockaden (2505) GM Jonny Hector, Limhamns SK (2499) GM Axel Smith, LASK (2491) GM Pia Cramling, Wasa SK (2452) IM Oskar Von Bahr, Kungstornet (2432) FM Jung Min Seo, Stockholms SS (2347). Matematisk storfavorit är Grandelius medan Tikkanen får anses vara andrahandsfavorit eftersom han är den spelare som har tagit hem SM flest antal gånger det senaste decenniet och vet hur just den slipstenen ska dras.

Livesändning kl. 15.00 (sista ronden kl. 11.00)



jun 29

Lars OA Hedlund kommer att bevaka hela SM och här kommer hans första bilder i urval av honom från fredagens spel.

Elsa Eriksson (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »



jun 28

29 juni – 8 juli pågår SM-tävlingarna i Ronneby. I morgon börjar SM med Weekend 1 och på lördag är det dags för Sverigemästarklassen, Junior-SM, Veteran-SM, Mästar-Elit, Mästarklassen, Knatteweekend och Schackfyranmästaren, som är den största tävlingsklassen med 169 anmälda. Spellokal är Blekinge Convention Center, Ronneby Brunn, på Fridhemsvägen 6.

Anmälningar



jun 27

Hikaru Nakamura vann med hela en och en halv poängs försprång mot tvåan Sergej Karjakin som länge ledde tävlingen. Karjakins spel började kollapsa när han mirakulöst räddade en halva mot Caruana men därefter gick det utför att ha något med förstaplatsen att göra. Nakamuras recept var att spela solitt och det lyckades han till punkt och pricka med eftersom han inte var i förlustfara i något parti.

En liten groda föll ur Nakamuras mun (1.00) när han kallade Vladimir och Fabiano för svagare spelare men sedan reviderade han sig snabbt till att de spelarna inte är så bra på blixt. Han måste ha förträngt att Caruana är den aktuella VM-utmanaren och att Kramnik är exvärldsmästare i klassiskt schack och det blir komiskt när Nakamura, som inte har varit i närheten av ett VM i klassiskt schack kallar dessa schackgiganter för sämre. Än så länge är det klassiska schacket normen eftersom de snabbare formerna i schack efterlyser helt andra förmågor vilket underförstått innebär att det är högre status att vara bra på klassiskt schack.

 



jun 26

Vi har i en tidigare recension skrivit om den ovanliga boken Draw! The Art of the Half-Point in Chess av Leonid Verkhovsky som såg som en av sina livsuppgifter att samla på sig fantastiska remier för att sedan publicera sitt livsverk. Här är en av de fantastiska remierna.

När du har funnit den korrekta lösningen får du gärna skriva in den som en kommentar.

Pietzsch – Fuchs
Berlin, 1963
[Verkhovsky, Leonid]

Svart drar och gör remi

 



jun 25

Vi har i en tidigare artikel berört den kontroversiella HRV-metoden och eftersom det inte har varit så mycket debatt om den metodens vara eller icke vara tycker vi det är lämpligt att ha en omröstning. Om du är obekant med denna metod hänvisas du till Schacksnack 17 juni.



jun 25

Det finns en tunn liten bok på 136 sidor om ett ovanligt tema som tidigare inte behandlats i litteraturen, nämligen konsten att spela remi i schack. Boken heter DRAW! The Art of the Half-Point in Chess och är av schackjournalisten IM Leonid Verkhovsky. Den publicerades 2014 av Russell Enterprises Inc som för övrigt publicerat många bra schackböcker genom åren. Den öppnar med ett förord på en helsida av Mikhail Tal som skrevs i Riga 1972, så det är alltså en rysk klassiker som blivit översatt till engelska.

Den sovjetiske mästaren Verkhovsky samlade på 1970-talet de mest otroliga remipartierna på olika nivåer som någonsin spelats och de bästa av dessa finns i denna bok. Läsaren kommer också att finna spektakulära ”räddande remier” där den försvarande spelaren lyckas finna både de möjliga och de omöjliga dragen för att ernå den efterlängtade remin. Remin kan i det här fallet ses som en metafor för ett lyckat  försvar och därmed en halv seger. Det finns också en undersökning av författaren angående de rika pattmöjligheterna i schack.

Redan i introduktionen av Verkhovsky, som för övrigt skrevs i september 2014, gör han en historisk utvikning från 1834 till 1964 om remiernas status. Exempelvis nämner han att i den inofficiella VM-matchen 1934 mellan MacDonell and LaBourdonnais räknades inte remierna i det officiella resultatet. Det var först i Baden-Baden 1870 som remier räknades som en halv poäng. Detta blir rätt komiskt när man jämför med dagens turneringar där det ibland ges fotbollspoäng, det vill säga 3 poäng för seger och 1 poäng för remi så remiernas status är nuförtiden ibland på en lägre nivå än om man jämför med 1834! Det verkar som att somliga arrangörer av schackturneringar inte har förstått att remier – trots kampvillighet från båda spelarna – många gånger är ett naturligt resultat enligt den inneboende och obönhörliga logiken i schack. Vi får hoppas att dessa arrangörer återgår till det normala förhållandet en poäng för vinst och en halv poäng för remi för att skipa maximal rättvisa och inte minst lägga grunden för kampfyllda partier! Ur detta perspektiv kommer boken alltid att vara aktuell eftersom den hyllar det korrekta schacket och implicit vill höja statusen för remipartier. Detta är den dolda agendan som bör lyftas fram i dessa kristider med fotbollspoäng och andra diskriminerande system.

Detta är en bok som explicit inte bara vill lära oss att njuta av remipartier utan också har för avsikt att lära ut hur man spelar remi genom att använda olika knep som mellandrag, paradoxer och sist men inte minst mod. Boken avslutas pedagogiskt med 17 övningar där man själv kan testa om man kan hitta remin.

Boken rekommenderas till alla som värdesätter halvpoängen i schack efter en riktigt blodig kamp. Förhoppningsvis inbegriper det samtliga schackspelare på vår planet.

Här är en annan recension.



jun 24

The 2018 Paris GCT tournament is again facilitated by generous contributions from Colliers International, Vivendi, Canal+ and DailyMotion. The tournament is the second stop on the 2018 Grand Chess Tour and will see the participants competing over 9 rounds of rapid chess and 18 rounds of blitz chess for a total prize fund of $150,000!

Daniel King analyses Mamedyarov vs Nakamura from Paris 2018.

2018 Paris GCT Rapid & Blitz станет вторым этапом в серии GCT 2018 года. Снова в этом году Colliers International, Vivendi, Canal+ и DailyMotion предоставляют щедрую поддержку для турнира. Формат турнира состоит из 9 туров рапида и 18 туров блица. Участники соревнуются за 150000 долларов – Фабиано Каруана • Александр Грищук • Хикару Накамура • Левон Аронян • Максим Вашье-Лаграв • Шахрияр Мамедьяров • Сергей Карякин • Вишванатан Ананд • Уэсли Со • Владимир Крамник (Wildcard) – Живой комментарий представляется МГ Ярославом Жеребухом и МГ Евгением Мирошниченком.





Tidigare artiklar