Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.









KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.









KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare









Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.









Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....









Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.









KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren









KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.









nov 30

Det sista videoklippet ur kursen ”Mod i schack” handlar om mod i förhållande till datorerna. Att på eget bevåg gå emot de bästa datorernas bedömningar kräver en ansenlig spelstyrka men en annan väg är att ta rygg på de bästa spelarna när det gäller långsiktiga positionella offer.



nov 29

Det är hög tid att anmäla sig till Rilton-turneringarna nu. Inbjudan kan ses på turneringarnas hemsida: www.rilton.se där man också kan webbanmäla sig. När detta skrivs en månad innan spelstart har 211 spelare anmält sig till de tre tävlingarna, Rilton Cup, Rilton Elo och Rilton 1800. Betalar man anmälningsavgiften senast 2017-12-01 så är det 100 kronor i rabatt.

De anmälda spelarna kan ses på följande länk: http://chess-results.com/tnr286000.aspx?lan=6.

Med vänliga hälsningar

Jonas Sandbom
Kanslichef

Stockholms Schackförbund
Hornsgatan 82, 118 21 Stockholm
Tel kansli: 08-669 36 54, Tel direkt: 073-613 19 73
E-post: stockholms.schackfrbund@telia.com
Hemsida: http://www.stockholmsschack.se

image017(1)40procent



nov 28

Lars OA Hedlunds urval från den sista dagens spel i Juniorallsvenskan som gick i Västerås i helgen serveras härmed. Klicka på ”läs mer” för att se hela urvalet.

Resultat

Akash Mitra (Foto: Lars OA Hedlund)

Akash Mitra (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »



nov 27

Titelturneringen Stockholm Chess Challenge med Data Respons som huvudsponsor är tillbaka 30 april–5 maj 2018. Nu på en annan spelplats i centrala Stockholm, och med samma ambitioner som tidigare – att skapa en stark internationell titelturnering för unga schackspelare. Redan nu är första stormästaren klar: Erik Blomqvist.

Efter två år i Kista flyttar titelturneringen för unga spelare till Schacksalongerna på Södermalm i Stockholm. Speldatum blir 30 april–5 maj 2018, och den totala prispotten är 30 000 kronor, varav 10 000 kronor till segraren. Mer info finns på www.stockholmchess.se

– Vi är övertygade om att vi kan skapa en stark turnering med bra atmosfär i centrala Stockholm, och så hoppas vi på en större publiktillströmning än tidigare år tack vare det bättre läget, säger Ted Gemzell, ordförande för Stockholms Schacksällskap som arrangerar Stockholm Chess Challenge tillsammans med Stockholms Schackförbund.

– Vi på Stockholms Schackförbund är såklart glada att få en stark internationell turnering i Salongerna som lämpar sig utmärkt för såna här event, säger Dan Haglund, ordförande i Stockholms Schackförbunds tävlingsutskott.

Schackakademien som är initiativtagare till turneringen tillsammans med huvudsponsorn Data Respons ser också fram emot 2018 års upplaga av Stockholm Chess Challenge.

– Från Schackakademiens sida är vi oerhört glada att vi nu genomför tävlingen i Stockholm. Det innebär att vi dels får möjlighet att marknadsföra tävlingen bättre, dels att vi kan locka mer besökare, säger Tony Apéria, sponsoransvarig för Schackakademien.

Liksom tidigare år planeras en TV-sändning med livepublik.

Nytt för i år är att deltagarna utom WGM och GM betalar en anmälningsavgift – 500 kronor för de som registrerar sig före 15 april. Turneringen är öppen för spelare födda 1993 och senare med ett ratingtal över 2200. De som uppfyller kraven och vill spela kan numera göra det direkt på Chess-Results. Tidigare har man fått vänta på en officiell inbjudan från tävlingsledningen.

– Vi vill på alla sätt underlätta för spelare att registrera sig direkt för turneringen. Tidigare har det varit en ren inbjudningstävling, men nu bjuder vi in alla spelare födda 1993 och senare med ELO-rating över 2200. Tävlingsledningen kommer också att besluta om att eventuellt ge dispens till spelare under 2200 i ELO-rating, säger Stockholm Schacksällskaps ordförande Ted Gemzell.

För att garantera Internationella mästare att kämpa om stormästarnormer bjuds det in stormästare som är äldre än 25 år.

Pristagarna i vårens Stockholm Chess Challenge tillsammans med Åsa Grübb-Weinberg från huvudsponsorn Data. Turneringen är tillbaka 30 april–5 maj 2018 med en del nyheter. (Foto: Lars OA Hedlund)

Pristagarna i vårens Stockholm Chess Challenge tillsammans med Åsa Grübb-Weinberg från huvudsponsorn Data. Turneringen är tillbaka 30 april–5 maj 2018 med en del nyheter. (Foto: Lars OA Hedlund)



nov 26
Här kommer utvalda bilder av Lars OA Hedlund från lördagens spel i Juniorallsvenskan som spelades i Västerås i helgen. Klicka på ”Läs mer” för att se alla bilderna.
Ha My Le (Foto: Lars OA Hedlund)

Ha My Le (Foto: Lars OA Hedlund)

 

Läs mer »



nov 25

Hur desarmerar man en modig spelare? I följande video får vi se hur den amerikanske stormästaren Lubomir Kavalek desarmerade en av Nordens starkaste och modigaste spelare genom tiderna, Bent Larsen.



nov 24

Daniel King går i serien om Capablanca igenom ett parti med en av Englands bästa spelare William Winter. Nu tänker säkert många att han går igenom det klassiska partiet mellan dem som spelades i Hastings 1919, men icke sa Nicke, för King går nämligen igenom ett mindre känt parti mellan dem som spelades i Ramsgate 1929 i en lagmatch mellan engelsmän och utlänningar. Det var under denna tid Capablanca hade tagit djupa intryck av de hypermoderna spelarna. Försök att titta på detta parti utan att bli imponerad av hur han spelade med damflygelspringaren. Det är en fröjd att skåda en sådan kreativitet i de hypermodernas namn!



nov 23

Ett exceptionellt mod visade den engelske schackgladiatorn Tony Miles när han mötte den dåvarande världsmästaren Anatolij Karpov i Lag-EM i Skara 1980. Han spelade som svart 1.e4 a6!? och lyckades få Karpov ur balans för att sedan vinna partiet. Överraskningseffekten var total och jag glömmer aldrig Tigran Petrosians min när Miles hade utfört sitt första drag, då jag som 17-åring var med bland åskådarna och kunde iaktta händelseförloppet med mina egna ögon.



nov 22

Dear Chessfriends,

1. We have some discounted seats for the  2 – 1 2   D e c    F i r s t   S a t u r d a y   Budapest chess tournaments.

2. We have published the results and photos of the 4-14 November FS events:

http://www.fide.com/component/content/article/4-tournaments/10523-greek-olympian-won-the-first-saturday-budapest-gm.html

3. We have launched the S P R I N G   F E S T I V A L  Budapest Open tournaments’ programme, (18-26 April) you can download from our site:

www.firstsaturday.hu  (Prize found 13500 €, first prize 3300 €),

4. The next FIRST SATURDAY Budapest tournament dates are: 2-12 Dec, Januaray holiday, 3-13 Febr, 3-13 March, 7-17 April, 5-15 May, 2-12 June, 7-17 July, 4-14 August, etc.

5. There will be THIRD SATURDAY GM-IM events in Herceg Novi Djenovici-Montenegro, their site is: www.thirdsaturday.wordpress.com

6. Video about the First Saturday in the Youtube:

Who does wish more info?

IO Nagy Laszlo

firstsat@hu.inter.net

+36-30-2301914



nov 20

Veteran-VM i Acqui Terme, Italien spelades 6-19 november. Europamästaren, IM och före detta Sverigemästaren Nils-Gustaf Renman var på god väg mot en VM-titel med sin raketstart med bland annat en vinst mot slutsegraren, ryske stormästaren Evgenij Sveshnikov (8.5/11), men plötsligt när VM-titeln hägrade gick det grus i maskineriet. Det var partiet mot exvärldsmästaren GM Vladimir Okhotnik, Frankrike, som var vändpunkten i turneringen för Renmans del och slutfacit blev försiktiga 6 poäng. Det är till att ta nya tag och komma igen till nästa VM! Bäste svensk blev istället FM Bengt Hammar med 6.5 poäng och det resulterade i en hedrande 46:e plats. Resultatjägarna hänvisas till den engelskspråkiga turneringshemsidan.





Tidigare artiklar