Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.









KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.









KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare









Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.









Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....









Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.









KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren









KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.









sep 30

Budapest FIRST SATURDAY IM chess tournament, 3-13 Oct 2015 – looking for a player with over 2250 ELO. Discounts are possible. Org: IO Nagy Laszlo, e-mail: firstsat@hu.inter.net

Mobile: +36-30-2301914.  First contacts, first served.

Thanks in advance:

N a g y ,  L a s z l o

International chess organizer

www.firstsaturday.hu

Online chat is possible from the website with

the middle right red button LIVE CHAT,

cell: +36-30-2301914

Motto: We do all our best possible for our chessplayers

 



sep 30
Veteranträffen spelas i Alingsås lördag 3 oktober. Arrangör är Västergötlands schackförbund och Alingsås SS. Veteraner från övriga distrikt är också välkomna! Nu är det 22 anmälda. Hittills anmälda Anmälningstiden förlängd till 30/9. Startavgift är 200:- inkl lunch Inbjudan Det går bra att anmäla sig fram till lördag morgon i mån av plats. Välkomna !!

 

 



sep 29

Bild

SM-mästaren i blixt 2015 GM Harry Schüssler

(Foto: Lars OA Hedlund)

Välkomna till en föreläsning med flerfaldige svenska mästaren och stormästaren Harry Schüssler på Laserdome!

Onsdag 30 september klockan 19:00 besöker Harry Schüssler Kungstornet och välkomnar samtidigt intresserade att lyssna på hur man blir Sverigemästare i blixtschack och ger tips om hur man blir det även i klassiskt schack.

För endast 50 kronor ingår föreläsning och valfri dryck på Laserdome, Surbrunnsg. 42.

 

Bild

http://kungstornet.schack.se



sep 29

Då var det klart att finalisterna blev Svidler respektive Karjakin. Svidler säkrade i praktiken segern genom vinst i det första partiet med de svarta pjäserna och kunde sedan bara lägga sig på remi i det andra partiet med de vita pjäserna. Detta gjorde han genom att spela den ytterst solida varianten 1.e4 c6 2.d4 d5 3.Nc3 dxe4 4.Nxe4 Bf5 5.Ng3 Bg6 6.N1e2. Man kan möjligen ifrågasätta svarts spelöppningsval men å andra sidan är det inte lätt att spela på vinst med beställning även om man väljer exempelvis Sicilianskt. Hur skärper man då spelet efter 2.c3?

I den andra matchen hade Eljanov en jättechans att vinna det första partiet men när det mynnade ut i remi och även det andra partiet blev remi så var det nog Karjakin som tjänade mest på att det blev snabbschack. Eljanov hade vit i det första snabbschackpartiet och vann detta efter ett fint positionellt bondeoffer på a-linjen som gav vit helt överlägsen harmoni och slutligen slutseger. I det andra partiet såg det länge ut som att Eljanov skulle hålla remi men det så kallade Fischer-slutspelet (löpare, torn mot springare och torn) gav till slut utdelning. I den andra snabbschackmatchen gjorde Eljanov det obegripliga 43.h5?? och detta var den stora vändpunkten i matchen. Faktum är att Eljanov hade solklar vinst i det andra partiet men tog för lätt på uppgiften då han försmådde det naturliga 55…Bxc4 med fyra bönders övervikt! Senare lyckades han byta bort alla tunga pjäser så att det blev ett olikfärgat löparslutspel. Det intressanta är att datorn bedömer löparslutspelet som vunnet och det är inte alls klart varför Eljanov gick med på remi genom dragupprepning. Den enda rimliga förklaringen är att tröttheten måste ha spelat honom ett spratt. Eljanov var den som hela tiden förde matchen men lyckades ändå inte vinna. Efter att ha granskat partierna känns detta ännu mer mystiskt än att Ding Liren förlorade mot Wei Yi. Vad säger läsarna?

Turneringshemsidan

Livesändning varje dag (utom 26 och 30 sep) fram till 5 okt från kl. 12.00 med kommentarer av GM Evgenij Miroshnichenko och Dirk Jan Ten Geuzendam

GM Daniel King går i det första videoklippet igenom partiet Giri-Svidler och i det andra Karjakin-Eljanov respektive Svidler-Giri. I det tredje klippet går han igenom tiebreaken mellan Eljanov-Karjakin.

 

 



sep 28

Man hade önskat att det var en rond till i Västerås Open 2015 för nu var det så många som fem spelare som delade segern med 7 poäng av 8 möjliga. Detta är tyvärr ett aber med åtta ronder och många deltagare. Å andra sidan var det ännu värre i de engelska weekend-turneringarna som oftast bestod av ofattbart låga sex ronder. Om det var många deltagare så var det ett helt gäng som hade samlat ihop full pott och därmed fick dela prispengarna istället för att mötas i avgörande partier. Enligt särskiljningssystemet som tillämpades i Västerås blev GM Georg Meier den som placerade sig främst och därefter följde i tur och ordning GM Emanuel Berg, GM Hans Tikkanen, IM Aryan Tari och FM Martin Lokander. Alla dessa spelare skramlade ihop 7 poäng på de åtta ronderna. Man hade gärna sett en nionde rond mellan dessa spelare. Som det blev nu fick exempelvis den obesegrade Tari inte möta någon av de som placerade sig främst. Detta kan ha berott på en remi i den fjärde ronden. Martin Lokander åkte på en mina i den fjärde ronden genom att förlora mot Emanuel Berg men kompenserade det med fyra raka vinster för att komma upp till 7 poäng. Starkt jobbat även om det var lite tur med i bilden i partiet mot Tiger Hillarp Persson där han stod klart sämre i mittspelet. 28…Ne5 istället för 28…Ng5? skulle ha spelats. Lokander hade dock ur särskiljningssynpunkt ingen glädje av sina sju vinstpartier utan kom till och med sist av de fem främsta. Hela systemet bygger på att missgynna spelare som ”råkar” tappa poäng tidigt i turneringen.

I Lilla Västerås Open lyckades Erik Nilsson, Uppsala SSS (1452) bli ensam vinnare med 7 poäng, och han följdes av Bo Wesshagen och Pia Fransson som tog 6½ poäng.

Ledare i Svenskt Grand Prix efter två deltävlingar är fortfarande GM Lars Karlsson. Han ligger en halv poäng före GM Daniel Semcesen och GM Pia Cramling. Lilla Grand Prix leder Pia Fransson med en halv poäng före Edvin Frost och Stein Jörgensen.

Mer detaljerad information om spelare och resultat, inklusive partier i pgn-format, finns på turneringshemsidan.

Här nedan följer två bilder av respektive turneringsvinnare. Klicka på länken ”läs mer” för att se ytterligare 31 bilder av Lars OA Hedlund.

GM George Meier vann Västerås Open 2015 utan partiförlust. (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Erik Nilsson vann Lilla Västerås Open 2015. (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs mer »



sep 28

Information: Tisdagen 29 september klockan 18.00 på Stockholms Schacksalonger Ringvägen 9C spelas Fischer Random Chess, Chess 960. 7 minuter 9 ronder. Öppen för alla, även ickemedlemmar. Ingen startavgift. Senast anmälan sker 17.45. Arrangör Stockholm SS.

Lars Dock



sep 27

Efter 6 spelade ronder i Västerås Open 2015 är det ingen spelare som har vunnit alla partierna. Däremot är det ett koppel av hela sex spelare med 5.5 poäng. Dessa är GM Emanuel Berg, GM Normund Miezis,  GM Georg Meier, IM Aryan Tari, GM Henrik Danielsen och GM Hans Tikkanen. Efter dessa följer åtta spelare med 5 poäng. Vi har med andra ord en hård och oklar slutstrid att se fram emot under söndagens spel.

Livesändning med Ulf Andersson samt partier i pgn-format finns på turneringshemsidan.

Här kommer 13 bilder av Lars OA Hedlund från båda turneringarna Västerås Open och Lilla Västerås Open. Klicka på länken ”läs mer” för att se alla bilderna.

IM Aryan Tari, LASK (2518) är en av de sex ledarna i Västerås Open 2015. (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs mer »



sep 26

Västerås Open 2015 som pågår mellan 25-27 september har lockat 251 deltagare. Efter gårdagens snabbschackpartier har åtta spelare maximala 4 poäng. Dessa är GM Normunds Miezis, GM Henrik Danielson, GM Georg Meier, GM Hans Tikkanen, GM Emanuel Berg, FM Anders Livner, IM Pontus Sjödahl och Per Vernersson. En halva efter följer bland andra GM Lars Karlsson som vann den första deltävlingen i Svenskt Grand Prix.
I Lilla Västerås Open delar William Wesshagen, Bo Wesshagen och Sagar Batra ledningen. Det går att se en fullständig resultatlista här.

Livesändning med Ulf Andersson samt partier i pgn-format finns på turneringshemsidan.

Lars OA Hedlund är glädjande nog i Västerås och han har levererat följande åtta bilder från fredagens spel.

Bo Wesshagen delar ledningen i Lilla Västerås Open 2015. (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs mer »



sep 25

Peter Svidler – Wei Yi resulterade i att Svidler gick vidare efter att ha vunnit det sjätte partiet sedan de första fem slutat remi. Det var dock Wei Yi som länge förde partiet och hade klar fördel trots trots den inte alltför ambitiösa spelöppningen 1.b3 e5 2.Bb2 Nc6 3.e3 d5 4.Bb5 Bd6. Ett olyckligt dambyte ledde dock till att vit förlorade en b-bonde och i förlängningen partiet. Det är nog lite för tidigt att begära stordåd av endast 16-årige Wei Yi som behöver få erfoderlig rutin att spela på den allra högsta nivån. Han var dessutom mycket lyckosam i sin match mot Kinas högst rankade spelare Ding Liren.
Anish Giri – Maxime Vachier-Lagrave slutade med seger till Giri efter vinst i det andra klassiska partiet. Giri vann en bonde och med god teknik förvaltades den till vinst. King tittar lite närmare på hur det gick till i det nedanstående videoklippet.
Hikaru Nakamura – Pavel Eljanov bestod också endast av två partier och här vann Eljanov det första partiet för att sedan hålla remi som svart med solitt spel i det andra partiet. King går igenom båda dessa partierna.
Sjachrijar Mamedjarov – Sergej Karjakin gav segern till den sistnämnde i det femte och det sjätte partiet. I det första partiet vann Karjakin en bonde som ledde till ett dubbelt tornslutspel. I det andra partiet var Mamedjarov tvungen att spela på vinst i en jämn ställning och förlorade.

I den sjätte ronden möts Svidler-Giri och Eljanov-Karjakin. Det blir mycket intressant att följa den stora överraskningen Eljanov som just nu gör sin livs turnering med segrar mot världsstjärnor som Grischuk och Nakamura och kanske är på väg att etablera sig som en av världens tio bästa spelare. Han har upprepade gånger tränat med världens bästa schacktränare Mark Dvoretsky och det verkar nu ge resultat.

Turneringshemsidan

Livesändning varje dag (utom 26 och 30 sep) fram till 5 okt från kl. 12.00 med kommentarer av GM Evgenij Miroshnichenko och Dirk Jan Ten Geuzendam

GM Daniel King går i de följande videoklippen igenom höjdpunkterna i samtliga matcher.

 



sep 24

GM Yasser Seirawan går igenom det första matchpartiet mellan Spasskij-Fischer i VM i Reykavik 1972. Det här partiet förlorade Fischer på grund av det häpnadsväckande …Bxh2 i en solklar remiställning. I det efterföljande videoklippet kan man se dragen utföras i dokumentärsändning.

 





Tidigare artiklar