jul 07

Petrosian – move by move publicerades 30 juni 2014 av Everyman Chess och redan 5 juli publicerade GM Raymond Keene sin recension av boken i The Spectator. Det kan vara intressant att veta att Keene tillsammans med Julian Simpole skrivit en utmärkt bok om Petrosian utgiven för åtta år sedan på Batsford: Petrosian vs the Elite. I recensionen nämner Keene bland annat att författaren har för avsikt att lyfta fram att Petrosian kunde ta strategiska risker och spela i en idiosynkrasisk stil. Tidigare författare har betonat andra aspekter som att han spelade försiktigt, pragmatiskt och till och med defensivt. Författarens kommentarer till partiet Andersen-Petrosjan i Petrosian – move by move demonstrerar att när Petrosian gick in för angreppskombinationer så hade allting räknats ut med stor precision snarare än att han förlitade sig på intuitionen som man ibland kunde se i partierna med Tal eller Spasskij. Det går att klicka här för att läsa den engelska recensionen i sin helhet samt ta del av partiexemplet Andersen-Petrosian, Köpenhamn 1960 med förkortade kommentarer.

 

 

 

 

T. Petrosian-H. Rossetto, Portoroz Interzonal 1958 Vad är vits mest effektiva fortsättning?

 

Keene har i samband med recensionen publicerat ett problem (klicka här för fullständig information) för lösaren att klura på och det vankas 20 pund för den som har tur att vara den utvalda när Keene drar ur de korrekta lösningarna från sin hatt. Svaren (glöm förresten inte att inkludera din postadress och räkna med att det kan ta sex veckor) skickas till Raymond Keene senast 8 juli via mejl: victoria@-spectator.co.uk

För den korrekta lösningen hänvisas till The Spectator eller för en ännu fullständigare lösning hänvisas förstås till källan Petrosian – move by move.

 

 

 

IM Thomas Engqvist har skrivit sin första schackbok, Petrosian - move by move. (Foto: Jakob Engelstoft, 2012)

 

 

 

 

Lämna en kommentar