jun 26
Det är en intervju med stormästare Pia Cramling hos Visma Chess. Pia berättar bland annat att hon flyttar hem till Sverige. Dessutom har hon flera konkreta förslag om hur man få fler flickor att spela schack. Bland annat föreslår hon att det ska bli krav på att schacklag i de lägre divisionerna (inte i elitserien) ska ha minst en kvinnlig spelare. Den modellen har fungerat utmärkt i andra länder.










Läs de 31 kommentarerna till “Cramling: ”Prova med en tjej i varje lag””

  1. KENT JÄGERFLOD säger:

    Hej Pia och ni andra!
    Det där med en tjej i varje lag föreslog jag redan för många år sen (slutet av förra århundradet). Tiden bör äntligen vara mogen för att övergå till handling. Tjejbord i lagen har som sagt ju fungerat väl i flera nationsserier. Varför inte ta en liten ”risk” och börja med ett tjejbord i Elitserien eller även Superettan Något måste uppenbart göras. Skulle det visa sig att det är omöjligt att få ihop tillräckligt med schackspelande tjejer är det väl ingen katastrof om man måste gå tillbaka till det gamla systemet med endast killlag. Om jag inte minns fel så kom det största motståndet på 70-80-talet från dom tjejer, och även killar, som tyckte att det var könsdiskriminering mot män att ibland tvingas ta in en tjej med lägre spelstyrka i laget på det sättet. En del tjejer med lägre spelstyrka vägrade också att dra fördel av sitt kön. Vad jag kan se har detta tänkande hållit tillbaka tjejschackets utveckling mer än stimulerat det i vårt land. Det är dags att ge efter för prestigen och ge tjejerna ett schackbord i våra lag, Visst kan det bli problem i början att hitta en tjej med hyfsad spelstyrka till laget. Men detta bör vara ett övergående problem innan resp. klubb lärt sig att satsa på att utveckla sitt tjejschack.
    Tror faktiskt också att det även är är gamla fördomar om könsroller som fortfarande bjuder motstånd långt in i vår moderna tid (Tjejer skall stå vid spisen och föda barn) även om mycket förändrats sen dess. Se bara hur det ser ut med kvinnliga chefer inom yrkeslivet där man fortfarande diskuterar könskvotering.
    Det fanns en tid, mitt 50-60-tal, då vi killar kickade fotboll tillsammans med en modig tjej som blev utskrattad och kallades för tjejkillen hemma i V.Frölunda.
    Vågar man hoppas på en liknande utveckling som inom fotbollen vad det gäller schackspelande tjejer? Att det blir lika vanligt med schackspelande tjejer som killar. För det krävs en hel del vilja att tänka nytt, en nödvändig satsning på flera plan från främst Sveriges Schackförbund.
    Varför inte starta en diskussion om detta på din schacklubbs nästa årsmöte. Ett initiativ som förhoppningsfullt kan mynna ut i en motion om tjejbord i allsvenskan tlll nästa Sveriges Schackförbund SM-kongress?
    Med vänliga hälsningar från Kent Jägerflod (som hoppas på en rullande snöbollseffekt inom tjejschacket)

  2. Bo Berg säger:

    Mycket bra Kent!

    Jag stöttar dina tankar fullt ut och vill även gå längre.

    Min son och Pia C. har sppelat med i den Grekiska ligan några gånger i samma lag. Där har de kraven på minst en dam och dessutom juiorer i vissa åldersgrupper. Tyvärr kan jag inte reglerna i detalj, men krav på minst 1 dambord och sedan juniorbord på t.ex, under 12 och under 16 år och kanske även ett flickbord.

    Kent: Jag tycker att Du är helt rätt ute i rätt tid. Mitt i all denna smet.

  3. KENT JÄGERFLOD säger:

    Hej Bo och ni andra schackvänner
    Tack för uppskattningen. Något måste hända för att få fart på schacket i vårt land igen. En satsning på junior och tjejschack,ledarutbildning och ökad PR i massmedia krävs för att vända utvecklingen inom svenskt schack uppåt igen. Massor av klubbar har under de senaste åren tyvärr lagts ner. Brist på entusiastiska juniorledare och indragna ekonomiska stöd från stat och kommun är svårigheter som den svenska schackvärlden haft att brottas med en längre tid. Och man kan kan inte bara skylla allt på den nyligen avgångne ordförande. Minskade statliga stöd från en regering som dragit åt svångremmen så mycket som möjligt har inte bäddat för ett arbetsvänligt klimat.
    Var på schack-OS i höstas och kunde se det Turkiska Schackundret. Med stort statligt stöd till bland annat skolor har turkiets ungdomsschack utvecklats enormt. Det finns säkert mycket att göra här hemma också. Ökat ekonomiskt stöd till skolor våra små och stor schackklubbar skulle till och med kunna bli en ren ekonomisk vinst för samhället då en del sysslolösa barn och ungdomar skulle börja spela schack istället för att bränna bilar eller hitta på annat otyg.
    Det där med juniorbord (under 12) och (under 16) känner jag också igen från andra länder.Även detta tåla att diskuteras och har mitt fulla stöd. Men ett sånt radikalt och djärvt grepp direkt skulle säkert få en och annan konservativ ”farbror”att sätta hjärtart i halsen
    Kanske är det dock bäst att skynda långsamt och börja med att införa något eller några av dessa junior eller flickbord i någon lägre serie för att se i vilken riktning det utvecklas. Men ett dambord på direkten i elitserien och superettan bör inte vara något problem.
    En annan käpphäst jag haft och kritiserat under flera år är Sveriges Schackförbunds bristande förmåga att göra PR för sig i massmedia.
    Måste det verkligen till en svensk Magnus Carlsen (världsstjärna) för att få större uppmärksamhet i tidningar,TV och radio? En aktiv PR kommitte´skulle säkert kunna göra mycket mer för att sprida schacket till allmänheten. Och inte bara serva dom närmast ”sörjande” som brukar får sitt lystmäte tillfredsställt på Internet.
    Ha det så bra. Kanske ses vi i Örebro nästa vecka

  4. Einar Yngvesson säger:

    Allt är enkelt som man inte behöver göra själv.
    Men att få genomslag i media är fruktansvärt svårt och jag tror inte att det är avsaknad av försök eller avsaknad av PR-kommittéer som saknas. Det är, för de kommersiella kanalerna, mycket enkelt: Vad ser flest människor på? För flest människor ger mest reklam och det är på reklam de lever.
    I varje generation spelar mindre än en promille schack i en schackklubb om man undantar 10 – 15 årsåldern där det är betydligt fler. En promille kan aldrig bli intressant för kommersiella media. Så schacket är i en ond cirkel.
    Vad gör man då? Kanske som många andra, skapar egna schackmedia. Sänder live från tävlingar, kanske med streamade kommentarer till partierna. Kanske en schacknyhets”kanal” över internet (och lagrad på Youtube) där intressanta schackprofiler pratar. Kanske podcast varje vecka, som nu nedlagda Full English Breakfast.
    Det är billigt, i vår kontroll och faktiskt rätt roligt också. Får vi så schack4-barnen att se på det så kanske de fortsätter att se på schackvideokanalen även när de blir lite äldre.
    Men glöm ”gammelmedia”, de är i full färd med att långsamt dö och de har inte tid med randintressen för 1 promille av den vuxna befolkningen.
    Så för att återknyta till min rubrik: Se till att göra det här. Men själv har jag varken tid eller ork. 🙂

  5. Jörgen Olsson säger:

    Tycker att Pia har många poänger i sin intervju om hur man kan öka förutsättningarna för att få in mer kvinnor i schacket. Däremot tror jag inte på kvotering som en effektiv metod. I våran lilla klubb som helt saknar kvinnliga spelare och har svårt att få fullt lag ändå så skulle det försvåra seriespelet ytterligare. Ett argument kan ju då tänkas vara att vi då få jobba hårdare på att få in kvinnor i klubben och det är ett fullt legitimt argument. Problemet är att våran klubb saknar en bra strategi för rekrytering överhuvudtaget och har svårt att ta tag i dessa frågor utan håller sig mer flytande. Frågan är om ytterligare krav knäcker eller hjälper? Ytterligare frågeställningar värda att diskutera:

    1.Varför spelar kvinnor överhuvudtaget i egna klasser i schack? Schack är en hjärnornas kamp och jag kan inte se att kvinnor har sämre förutsättningar att lyckas än män (Sett till personliga faktorer). Egen klass sänder signalen att kvinnor nog trots allt är lite sämre vilket kan vara ett sätt att undertrycka duktiga kvinnor. Bevisligen finns det ju flera kvinnor som varit med i toppen, Polgar-systrarna, Cramling mfl. Det är väl bredden som saknas för att nå hela vägen fram. Här kan jag tycka att det är lite unket och ur tid att skilja tävlande åt beroende på kön.

    2. Hur skapar man en miljö i schackklubbarna som upplevs som könsneutral och välkomnande för både unga tjejer och killar? Pia nämnde faktorer som hon påverkar, både förbundet inte ha en uttalad strategi här? Tror det är så mycket viktigare än att kvotera in tjejer.

    Observera att jag inte är avundsjuk eller missunnsam på att kvinnor har en egen klass, jag har bara svårt att se poängen med det. Min dotter som är sex år börjar redan se skillnad på tjejer och killar i olika grenar. Det är svårt nog att förklara gällande fotboll, friidrott och andra grenar(Finns ändå skäl i fysiska idrotter). Försöker däremot alltid få henne att aldrig köpa att hon är sämre för att hon är tjej. Vad ska jag svara henne när frågan dyker upp gällande varför tjejer har en egen klass i schack? Det här är en fråga som jag tycker är väldigt viktig och lyfta och gärna att man börjar i rätt ände och inte tror att kvotering per automatik är det bästa. När vi kan svara på grundfrågorna, varför börjar inte tjejer i samma utsträckning och varför slutar dom i större utsträckning? När det är klarlagt så är det läge att börja prata åtgärder!

  6. Tomas Bragesjö säger:

    Jag tror inte heller på kvotering som metod.

    I mindre klubbar med få eller inga kvinnliga spelare som redan har svårt att få fullt lag så kan det bli spiken i kistan för lagspel. Rekrytering är ofta svårt, ungdomar har ofta andra intressen idag.Jag var själv ungdomsledare ett tag och vi hade flera lovande spelare av båda könen med de fick andra intressen och vi fick lägga ned ungdomsverksamheten.

    Intresse saknas inte för schackfyran med det är ett stort steg från schackfyran till klubb.

  7. Joel Sjöstrand säger:

    Pia Cramling har som vanligt många kloka tankar. Jag gillar speciellt hennes idé om dambord i Allsvenskan, vilket skulle ge ett uppsving för damschacket. Varje klubb skulle få en rejäl motivation för att skapa en välkomnande miljö även för kvinnor.

    Som det är idag kvoterar vi in grabbar och män på otaliga sätt inom svenskt schack. Män står i dörren och välkomnar, män styr verksamheternas ekonomi, män är ledare för såväl klubbar som förbund och beslut klubbas igenom av en manlig åhörarskara. I bästa fall har någon ibland kommit ihåg att kvotera in en damtoalett i klubblokalen för att sedan nöjt låta sig klappas på flinten av kamraterna.

    Tyvärr, Jörgen Olsson, kan jag inte känna någon större sorg över att en klubb som ”saknar en bra strategi för rekrytering överhuvudtaget och har svårt att ta tag i dessa frågor utan håller sig mer flytande” tvingas lämna plats i seriesystemet för en annan klubb med en mer hållbar strategi. Tvärtom tycker jag att det vore utmärkt om dessa ”flytande” klubbar tvingades till det avgörande vägskälet att antingen träna upp en tjej eller lägga ned elitsatsningen.

    Varför ska vi ha egna klasser och tävlingar för tjejer? Svaret är ganska enkelt för mig som juniorledare: för att vi vill att tjejer ska spela schack. Om vi skulle lägga ned Flick-SM skulle den absolut största anledningen för många tjejer att spela schack försvinna. I Stockholm har vi fler tjejer anmälda i de specifika tjejtävlingarna än i de övriga juniortävlingarna. Kristallens SK arrangerar varje år Tjejträffen, som är en helt igenom glädjestrålande och motiverande schacksamling där även tävlingsovana unga tjejer välkomnas. Jörgen Olsson får gärna titta in på Tjejträffen och berätta för deltagarna att det är ”unket och ur tid att skilja tävlande åt beroende på kön”.

    Om vi (gubbarna som bestämmer, styr och arrangerar) lägger ned dessa specifika tjejsatsningar kommer den lilla andelen av tjejer i schacket bli ännu mindre. Om vi däremot gör fler satsningar är chansen större att vi får med fler tjejer. Och jag är ledsen, men förbundet kan inte göra någonting utan att involvera klubbarna i detta. Så om en del av förbundets strategi skulle vara att skapa plats för tjejer eller juniorer i seriespelet får även de små klubbarna svälja det, hur hemskt det än låter.

    Min åsikt är att det vore en vitalisering av hela schackrörelsen om klubbar med större bredd får ta större plats. Att införa dambord i Allsvenskan skulle kunna väcka intresse för schack hos fler än bara oss gubbar.

  8. Jörgen Olsson säger:

    Joel, vi är överens om vikten av frågan men i övrigt skiljer sig våra åsikter helt. Första frågan till dig är, på vilket vis skulle det gagna svenskt schack att mindre klubbar som i mitt fall Bjursås-Falun SK skulle försvinna ur seriesystemet? Har vi inte ett berättigande att finnas för att vi saknar kvinnor/tjejer i klubben? Det låter lite som skyll er själva då vilket är en rätt trist syn. Problemet i våran klubb är inte att vi inte släpper fram tjejer, vi har svårt att få nya medlemmar överhuvudtaget (Finns några som gör utmärkta insatser i klubben ska tilläggas men det är ändå för få). Men att du Joel kan ställa dig över småklubbarna och tycka att det är skitsamma om vi faller bort är en jäkla skamlig syn, måste finnas bättre sätt.

    Att egna klasser för tjejer är för att tjejer annars inte skulle spela schack köper jag inte. Vad är det vi lär våra barn? I schack tävlar vi inte på lika villkor beroende på kön och därför behövs en egen klass för tjejer. Min dotter ska inte få det synsättet utan istället få en självbild att hennes mentala kapacitet är precis lika stor som killars. Jag tvivlar inte på att ni har gjort bra arrangemang och att tjejerna haft positiva upplevelser. Men jag skulle mer vilja ha den positiva miljön för tjejer i blandad klass då jag fortfarande står för att grundtanken om att tjejer behöver en egen klass är en gammal och unken syn på genusfrågan.

    Anta att din tes om att tjejerna försvinner utan egen klass stämmer, vad beror det då på? Tror inte att det för att tjejer inte är kapabla att tävla på samma villkor, det har andra faktorer. Vore det inte vettigt att titta på vad som krävs istället för att hoppa på kvoteringståget för att det känns politiskt korrekt och som något som gagnar tjejer. Jag tror precis tvärtom, det är ett sådant sätt som håller tillbaka tjejer inom schacket.

    Sen en fråga, är det inte väldigt enkelt att tycka Joel när man som du representerar ett rekryteringsunderlag som är betydligt större än vårat? Sitter man i Stockholm är det väldigt lätt att inte se småklubbarnas problem och ta dom på allvar. Men vill schacksverige sätta sista dolkstöt i småklubbar som våran gällande seriespel så är kvotering en utmärkt metod, tror däremot inte att det löser några problem. Men kanske ett bra sätt att slippa ta den egentliga frågan, vad krävs för att både tjejer och killar ska kunna känna sig välkomna och tävla på lika villkor?

  9. Erik Geijer säger:

    Till Jörgen: Lugna ner dig. ”En jäkla skamlig syn” var ett övertramp.

  10. Jörgen Olsson säger:

    Erik, min klubb är viktig för mig!
    ”Tyvärr, Jörgen Olsson, kan jag inte känna någon större sorg över att en klubb som ”saknar en bra strategi för rekrytering överhuvudtaget och har svårt att ta tag i dessa frågor utan håller sig mer flytande” tvingas lämna plats i seriesystemet för en annan klubb med en mer hållbar strategi.”.

    Citatet ovan är för mig en jäkla skamlig syn, kan ta bort ”jäkla” och ersätta den med ”väldigt” men övrigt så står jag för det och tror säkert Joel tål formuleringen om inte så ber jag om ursäkt!

  11. Erik Geijer säger:

    Jörgen, du har nog rätt i sak, men du tjänar inget på att ta i så hårt i diskussionen. Tvärtom.

    Till Joel: Även du tog i väl hårt. Sådana formuleringar skapar motsättningar som snarast gör det svårare att få folk att fundera på idén med att ha minst en tjej i varje lag.

    Själv tror jag på idén med obligatorisk tjej i lagen, men att man måste hitta ett upplägg som inte ställer till det för de klubbar som har svårt att få ihop lag alls. Kanske det skulle funka om man gjorde undantag för de lägsta serierna?

  12. Jörgen Olsson säger:

    Erik, full respekt över att du försöker hålla en sansad nivå på forumet. Jag är som sagt helt emot idén med en obligatorisk tjej i lagspelet men tycker att det är bra att frågan diskuteras. Frågan är om det löser/skapar problem samt vilka signaler det sänder ut. Är tjejer i dagsläget diskriminerade i uttagningen till lagspelet? Om det är så, skapa regler att man inte går förbi någon som ratingmässigt platsar. Om inte, vilket jag tror är fallet så tror jag med på att ge klubbar stöd genom morot än att tvinga med piska. Hellre belöna/stötta klubbar som bedriver bra arbete i frågan än att skapa sportsliga regler som i mina ögon inte är åtgärder som främjar jämlikhet.

    Sen vore det bra om förbundet hade en strategi om hur man kan arbeta för att få in mer tjejer i schacket tillsammans med killar istället för att skapa ett tjejschack(Eller vidhålla det). Schack är en otrolig kamp där kön, etnicitet, socioekonomisk bakgrund, utseende och ålder inte är utslagsgivande utan faktiskt bara bra drag räknas(Tyvärr för min del kan tilläggas som är en rätt medioker spelare). Schacket skulle kunna vara ett föredöme genom att stå för att könet vi föds med inte är skäl att dela upp oss i kvinna/mansklasser som i andra idrotter/sporter. Vi står för det genom att inte kvotera, genom att inte ha tjejklasser och se till att tjejer får schyssta förutsättningar att stanna kvar i klubbar och vårda sitt intresse för schack. Det är en stor utmaning men väl värd att diskutera vidare kring.

  13. Victor säger:

    Min åsikt är att all särbehandling skapar motsättningar istället för att ta bort dem. Är personligen stark motståndare till tjejbord då det gör urskiljning på kön. Kan tänka mig att ha specika satsningar på tjejer, (men även där ska man vara försiktig). Tanken att tjejer ”behöver mer hjälp” är för mig ett underbetyg till liberala tankar som jag står för.

    Over and out

  14. Erik Geijer säger:

    I praktiken är killar redan särbehandlade, positivt: Det kryllar av positiva förebilder som är män, medan man måste leta för att hitta kvinnliga förebilder. Miljön domineras av män. Det spelar stor roll. Hur många av killarna här har ägnat sig åt en sport eller hobby där en överväldigande majoritet av deltagarna var kvinnor? Visst kan man göra det, men självklart är det en fördel om det finns fler av ”det egna slaget”. Samma sak gäller förresten om man går med i en klubb där alla andra har en annan etnisk bakgrund än vad man har själv. Visst är det i princip ”oviktigt”, men det spelar roll ändå.
    Inget av det här är avsiktligt, men de här faktorerna spelar in vad man än tycker om principerna om vad folk borde bortse från. Om kartan och verkligheten inte stämmer överens så får man gå efter verkligheten, inte efter kartan.
    Själv föredrar jag oftast föreningar och arbetsplatser där det finns både män och kvnnor. För stor andel av någondera brukar innebära en försämring.
    Kvotering, som vi pratar om här, är en av flera tänkbara åtgärder. Ibland fungerar den. Någon gång i framtiden kan vi förhoppningsvis avskaffa den, men vi lever inte i någon idealisk framtid än.

  15. Jörgen Olsson säger:

    Erik, jag säger inte att det inte finns problem med att få in tjejer i schacket, bara att kvotering och särbehandling är fel väg att gå. Om jag ändå kunde vara övertygad om att vi skulle underlätta för tjejer så skulle jag vara för det, tror tyvärr att vi gör tjejer en stor otjänst genom kvotering. Om man vänder på det, män har en strukturell fördel inom schacket då det har varit mansdominerat genom historien. Vilka problem löser kvoteringen? Det är inte något som väger upp männens dominans, tvärtom så förstärker det männens ställning genom signalen om att kvinnor behöver en hjälpande hand sportsligt sett. Se över strukturella faktorer ock kämpa för jämlikhet men rör inte de sportsliga förutsättningarna om att vi borde vara/är jämlikar vid brädet.

    Är det inte andra strukturella förändringar som måste till både på klubbarna och inom förbundet och finns det inte en risk att man inte tar tag i de egentliga problemen och täcker över dom med att kvotera in tjejer i allsvenskan. På vilket vis får en tjej en bättre miljö i klubben genom att klubben erbjuder en plats i laget utifrån könstillhörighet och inte på grund av spelstyrka? Kan inte det bli obekvämt för en ensam tjej i en klubb att känna att hon får en plats för att hon är tjej och inte för att hon är tillräckligt duktig på schack? Finns klar risk för att det slår tillbaka på tjejerna.

  16. Joel Sjöstrand säger:

    Det finns uppenbarligen mycket att diskutera. Ett par svordomar hör hemma i diskussioner, men för allas skull ska vi så klart lägga fram våra argument med god ton. Särskilt då vi båda ser samma problem inom schacket, även om vi vill använda olika metoder för att lösa det.

    Jag menade givetvis inte att småklubbar ska lägga ned. Jag skriver att det vore utmärkt om dessa ”klubbar tvingades till det avgörande vägskälet att antingen träna upp en tjej eller lägga ned elitsatsningen.” Med det sagt vill jag givetvis att klubbarna bör satsa på att göra sin verksamhet mer inbjudande för tjejer och se möjligheterna med att ta poäng mot klubbar som helt saknar kvinnliga spelare. Men visst, hot om nedläggning bör givetvis inte förekomma och jag bortser från påhopp om min boendeort, storklubbsmentalitet och PK-status.

    Saken är den att mina erfarenheter talar för så många tjejträningar, -grupper, -tävlingar, -läger som helst. Det kommer alltid fler tjejer till den typen av evenemang än ett öppet. Lägger man ned de satsningarna kommer damschacket att fortsätta svälta. I min klubb hade vi för 1,5 år sedan en (1) aktiv tjej. Vi satte oss och funderade på vad vi gjorde för fel. Vi kom fram till att testa att starta upp en tjejgrupp. Vår enda aktiva tjej tog över den som ledare och pang, så hade vi 10 nya nybörjartjejer på en månad. Nu är ca en tredjedel av klubbens nya medlemmarna tjejer och många klarar sig bättre i Öppna tävlingar än alla grabbar, emedan andra tycker det är roligare med tjejtävlingar.

    Att ”se över strukturella faktorer och kämpa för jämlikhet” låter ju väldigt fint, men vart skulle det leda? Ett papper på ett skrivbord? Fina ord att visa upp när man blir kritiserad? Nej, förändring kräver handling. Att ge klubbarna en morot att få fram duktiga tjejer behövs. Och den moroten finns absolut i krav på deltagande av båda könen i lagmatcher.

  17. Tomas Bragesjö säger:

    Jag vet inte vad lösning är och vet inte riktigt hur vi ska föra debatten, men mindre klubbar har ofta svårare att rekrytera spelare rent allmänt. Jag kan ge ett konkret exempel på en gång nämligen Eskilstuna.

    Eskilstuna är numera en väldigt liten klubb. Vi får få nya spelare, de som tillkommer är oftast att spelare utifrån flyttar hit. Av de som är kvar i klubben och är aktiva på klubbtävlingar så har nästan alla erfarenhet från spel i Elitserien eller Superettan eller minst Division 1. Det innebär att när det kommer nybörjare som är intresserade av schack så brukar det bara komma typ en i taget och de brukar tröttna på att bara förlora och har de inte tröttnat på schack så går de över till närliggande klubbar för att få möta mera jämn rankat motstånd.

    Därför så behöver det komma flera spelare samtidigt för att rekrytering ska fungera. Innan vi blev tvungna att lägga ned ungdoms verksamheten så hade vi särskilda junior tävlingar.

  18. Sten Modigh säger:

    Ibland maste man ta lite risker och prova nagot nytt.

    Funkar det inte sa ar det inte hela varlden. Det gar ju att aterga till den gamla modellen om den (med facit i hand) var battre.

    For egen del tyckte jag ”annodazumal” att man borde ha bade ett dambord och ett juniorbord i lagmatcher.

    Lat dambordet vara utan krav pa alder. Det ar ”vanskligt” nog anda att fa flickor/kvinnor (oavsett alder) att fortsatta med schack.

    Juniorbordet borde ha en alder som motiverar schackfyran-ungdomar att satsa vidare pa schack. Lamplig alder vore da (forslagsvis) under 13 ar. Givetvis borde juniorbordet vara oppet for bada konen.

    Kreativitet och viljan att ga nya vagar ar vad som for utvecklingen framat – Inte ”krampaktigt” kvarhallande av den gamla modellen…

    Det finns absolut intet att forlora – pa att prova detta koncept (dambord och juniorbord).

    Men det finns saklart alltid ”nej-sagare”.

    Det fanns inflytelserika personer pa 70-talet som avfardade en ”personal computer” i privata hem som nagot fullstandigt otankbart! Likasa tyckte vissa i foretagsvarlden (nar PC:s borjat fa lite mer faste) att en fargskarm inte skulle tilfora nagot….Det var ju optimalt med den dar monokroma displayen, eller!?
    Och mer an 32 KB RAM-minne kommer aldrig att behovas….

    Lite utanfor amnet dambord/juniorbord, men ack sa allmangiltigt nar det galler den ”manskliga naturen”.
    ”Bromsklossar” finns overallt. Stelnade och orubblga i sin tankeformaga.

    Uppdaterat: Den här kommentaren fastnade i spam-filtret, av okänd anledning. Därför blev den försenad. Beklagar.
    /Erik

  19. Jörgen Olsson säger:

    Joel, dina erfarenheter har jag full respekt för och givetvis något man bör dra nytta av. Förstår vad du menar med småklubbarnas vägskäl, problemet är bara att jag tror inte att det blir en knuff som för alla klubbar framåt, vissa kommer nog då att avstå från att ha med ett lag. Strukturella faktorer kan faktiskt vara något annat än fina ord. Det du beskriver kan ju även sägas vara något som främjar de sociala faktorerna inom schacket, tjejer tränar ihop för att underlätta att dom slussas in i klubbarna. Men är det samma sak som att dom måste ha en egen klass? Sen att du lägger fram att mina argument mot kvotering handlar om alternativ utan handling är din tolkning. Jag har aldrig skrivit eller gett utryck för att vi ska ha en pappersprodukt för syns skull, tvärtom tycker jag själv att jag har varit tydlig med att det här är en väldigt viktig fråga.

    Att ha en uttalad plan för den här frågan innebär givetvis att man måste ha en tanke med hur den ska implementeras i klubbarna och där måste mycket krut läggas. Jag påstår inte heller att jag sitter inne med en lösning vilket jag heller inte anser att jag behöver ha för att kritisera förslaget om kvotering eller för den delen ställa mig frågande till varför det överhuvudtaget finns tjej/killklasser. Det jag menar är bara att kvotering är feltänk. Vad säger du Joel till en tjej i tio till tolvårs åldern som frågar varför tjejer måste ha en egen klass eller får fördel i uttagningen till laget? Jag har inget rimligt svar på den frågan. Nu tror jag själv att jag skrivit klart i frågan, men vill avsluta med att säga att det är gott att det finns så många goda viljor inom schacket. Du verkar vara en av dom!

  20. Victor säger:

    En sak att fundera på…

    Varför finns denna diskussion (vad jag vet) enbart i mansdominerade sporter. Varför talas det aldrig om killgrupper i ballett eller konståkning etc. För mig säger detta en del….

    Ett annat inlägg till diskussionen är att jag nog skulle säga att det framförallt i schack finns rätt många anti-förebilder som är män också. Anledningen till många förebilder beror nog mer på mängden. Dessutom kan jag personligen tycka att Pia Cramling kanske är den absolut bästa schackförebild vi har i Sverige oaktat kön.

    Ibland ska man också fundera över egenvärdet av fler tjejer inom schack. Jag vill självklart ha fler personer som spelar schack (oavsett kön), men vad skulle behöva ändras för att det skulle kunna bli så. För att raljera kan man ”hitta på” att t.ex större krav på renlighet hos vissa schackspelare kanske är en del. Bättre miljöer en annan. En ny typ av parschack en tredje… Alla dessa förslag innehåller implicit fördomar/ideer om vad tjejer vill ha och jag har redan nu därmed sagt att vi har olika intressen och att våra hjärnor fungerar annorlunda…

    Då har vi två grundtankar som leder till olika slutsatser.
    1. Det är ingen innbyggd skillnad på hur tjejer och killar tänker (enbart miljö) –> ingen anpassning bör ske
    2. Det är skillnad mellan hur tjejer och killar tänker –> Vi bör fundera på om det då är en skillnad i ”naturliga” intressen.

    Lite av en eldfackla i debatten, men min huvudpoäng är att vi bara genom att diskutera detta har antagit en del saker…

  21. Victor säger:

    Tillägg.

    Sanningen är nog inte svart eller vit utan troligen grå…

  22. Tomas Bragesjö säger:

    Liten tillägg, när jag började med schack var klubben en stor klubb och det fanns spelare man som nybörjare hade chans att ta poäng mot då vi hade topp, bredd och botten, idag har vi bara topp.

  23. Jan Bengtsson säger:

    Fakta att beakta.

    Tomas har en stor poäng. Oftast stora ratingskillnader mellan spelarna.

    För en nybörjare finns inga naturliga trappsteg att ta sikte på.

    Varför spelar tjejer inte i klubbarna?

    Förvisso kan brist på damtoalett vara en bidragande del…

    Men då tvingas nog många, kanske de flesta, mindre klubbar lägga ner pga. kostnaden…

    KILLAR är generellt mer egoister och tävlingsinriktade. TÄVLINGSBITEN LOCKAR MEST.

    Även här finns ett stort problem. Man vill hellre tävla direkt, än att lära sig grunderna FÖRST…

    Saknas morötter i form av regelbundna Klubb- och Distriktstävlingar, då lockar inte schack heller…

    TJEJER ser det mycket mer socialt. Ofta kommer tjejer i grupp. Förebilden/ledartjejen avgör allt.

    Vill hon spela fortsätta schack, stannar oftast de övriga.
    Snarast NÄR, inte om, hon får andra intressen, så slutar i princip HELA GRUPPEN.

    På detta finns dessvärre OTALIGA EXEMPEL!

    De få undantagen som finns, då är det oftast en aktivt schackspelande pappa, som sporrar.

    Agrest Fransson, bara för att nämna några…

    Den som kan lösa det problemet, är nästan värd ett nobelpris…

    Finns många duktiga tjejer i skolan, men det krävs nog rena tjejträningar för att locka dem till klubbar…

    Oftast stör killarna deras koncentration…

    Kanske med kvinnliga tränare, var dessa då skall komma ifrån…

    Men framförallt lagtävlingar för tjejer, då dessa vanligtvis är alltför BLYGA, för att kunna hävda sig mot killar.

    Undantag finns givetvis. Sen kanske vi kan få behålla några på sikt.

    Att hävda att killar och tjejer, i princip, har samma förutsättningar hjälper knappast, realism är nödvändigt.

    I schack är viljan att vinna en viktig, ofta avgörande bit. Generellt en manlig egenskap, kan man nästan undra???

    Verksam som Schackfyran tränare på heltid, sedan fem år tillbaka.

    Tjejer vill träna/spela med andra tjejer. Om vi inte styr det. Ett trist faktum.

    Jan Bengtsson

    Schackfyran instruktör och juniortränare.

  24. Johan Eriksson säger:

    Synd att inte några tjejer är med i debatten. De är ju dom som ge oss män/killar värdefulla insikter om varför så få damer/tjejer spelar. Det måste vara något grundläggande fel eftersom så få kvinnor fortsätter efter skolåldern.
    Ingen annan sport är vad jag vet så mansdominerad som schacket. Det är konstigt eftersom det i schack verkligen
    är möjligt för kvinnor att tvåla till de bästa manliga spelarna (se Judit Polgar). I tyngdlyftning eller kulstötning är det ju helt omöjligt.

    Tror att det skulle vara värt att SSF ordnar en separat konferens med inbjudna kvinnliga spelare och ledare där detta kan diskuteras mer djupgående. Vidare vore det önsvkärt om SSF formulerar ett strategiskt mål vad gäller andelen kvinnliga spelare i stil med 20 % kvinnliga spelare år 2025.

  25. Martin Skjöldebrand säger:

    Tycker det känns som om diskussionen om tjejbord i allsvenskan är en diskussion baserat på symptom snarare än orsaken.Det är inte lyckat i mitt tycke att diskutera särbehandling utan att veta vad det bakomliggande orsakerna är och att insatser gjorts för att motverka snedfördelningen.

    Vi har haft tjejer i vår klubb som dessvärre inte stannat. Jag misstänker att *TJEJER ser det mycket mer socialt. Ofta kommer tjejer i grupp . Förebilden/ledartjejen avgör allt* (och följande punkter ovan).är en av ledtrådarna då vår verksamhet varit mycket inriktad på grabbarnas intressen.

    Jag misstänker att detsamma gäller för många klubbar.

    Uppdaterat: Den här kommentaren fastnade i spam-filtret, av okänd anledning. Därför blev den försenad. Beklagar.
    /Erik

  26. Jan Bengtsson säger:

    I Schackfyran är det 50-50 redan.

    Lägg ribban på 10 %, på högstadiet och högre, så siktar Du väldigt HÖGT.

    Lyckas vi nå 5% då är det stor succé!

    Sikta på 2020 istället…

    Men en tjejenkät/konferens vore en god idé som START!!!

    Jan Bengtsson

  27. Susanna Berg säger:

    Tycker detta är väldigt intressant debatt. Tack för alla intressanta kommentarer och funderngar! En svår fråga som jag inte inte heller har något svar på. Skulle vara intressant att ta reda på ett mer djupgående plan varför tjejer slutar spela schack och killarna fortsätter..

    Intressant fråga om dambord i Allsvenskan men jag tror inte på den lika lite som jag tror på kvotering i arbetslivet. Kvinnlig kompetens måste kunna visa sig på annat sätt..Det blev inget DamSM i år vilket jag kämpat för och hade velat men jag hoppas vi kvinnliga spelare kommer att göra bra resultat i våra klasser vi spelar i …

  28. Thorleif Herrström säger:

    Är man så gammal som jag är, så är principerna och teorin av mindre betydelse. Det enda som räknas är vad som fungerar. Kvotering – hur teoretiskt och principiellt korkad man än kan tycka att den är – fungerar. Den fungerar vare sig den är frivillig eller påbjuden. Pia Cramling berättade ju om att den fungerat i Frankrike, någon annan att den fungerat i Grekland. Så varför inte i Sverige?
    Kvotering har också fungerat på andra håll. Ett område är den frivilliga kvotering som tillämpats i några politiska partier som ökat antalet kvinnor i riksdagen och i partiledningar. På samma sätt har det faktiskt fungerat i många myndigheter.

    Kanske är det så att det behövs en minsta kritisk massa i vilken organisation som helst för att en underrepresenterad grupp skall kunna växa. Jag bryr mig inte om skälen. Det finns evidens: Kvotering fungerar, vad man än tycker om det och hittills har jag inte sett något annat som fungerar.

    Så jag stödjer helhjärtat Pias förslag: Minst en kvinna i varje elitlag, placerad efter sin ranking. Så får elitklubbarna börja ragga damer till sina lag.

  29. Erik Geijer säger:

    Pia utvecklar sina tankar i ett samtal med Schacksnack: http://www.schacksnack.se/artiklar/82748

  30. Thorleif Herrström säger:

    För att lite skämta till det:
    Om någon inte tycker om kvotering av kvinnor kan regeln vara att i varje elitlag skall finnas minst en man och minst en kvinna. Då är det ju ingen förmån för något kön, eller hur?
    🙂

  31. Erik Geijer säger:

    Thorleif: Just den regeln finns, jag har för mig att det var i 4 Nations League.

Lämna en kommentar