Världsmästaren Vishy Anand har spelat vassare än på länge, men har med sin rutin också ett ekonomiskt spelsätt. I dag mötte han exjugoslaven/holländaren Ivan Sokolov. Anand öppnade med e4 och Sokolov förvarade sig med Jänisch-gambit ( 3. f5) i Ruy Lopez. Sokolov har ju skrivit en bok om svarts alternativ i denna klassiska öppning så gambitvalet bör inte ha kommit som en överraskning för Anand. Han följde teorin ett antal drag och verkade inte ha preparerat någon överraskning utan gick in i ett tämligen lika mittspel där Sokolov erbjöd dambyte som Ananad accepterade. Därefter enades spelarna om remi i 24:e draget.
Ekonomiskt kan man däremot inte säga om Magnus Carlsens spelsätt. Hans spelstil bygger ju inte på en specifik spelöppningsrepertoar med mängder av specialpreparationer utan mer på kamp och inte minst utdragna slutspel. I går led Magnus själv i den något sämre ställningen i ett löparslutspel med subtila dragvångsrisker mot Leko. Det partiet tog 83 drag innan spelarna tog remi.
I dag mötte Magnus en av sina huvudkonkurrenter, den jämnårige Karjakin, rankad som 6.a i världen med ett elo på 2780. Idag öppnade Carlsen med Sf3 och det blev en Réti-öppning som ledde till ett tämligen lugnt och utjämnat mittspel där Magnus hade fördelen av löparparet. I sådana här ställningar, utan särskilda utsikter till kungsangepp eller annat spektakulärt är Magnus en fruktansvärd vinstmaskin. Han bytte damer och avvecklade till ett slutspel med torn och löpare på ömse sidor och löparna olikfärgade. I 67:e draget såg det ut som om Magnus släppte sin lilla fördel, men Karjakin spelade något inexakt och sedan mer av samma sort och förlorad var han. Det hela tog 92 drag. Ett typiskt vinstparti av Carlsen skulle man kunna säga.
Aronian hade inga större svårigheter att besegra Hou Yifan medan Nakamura återigen räddade en förlustställning till remi, denna gång mot Loek van Wely. Caruana besegrade slutligen l`Ami.
Nu leder Magnus ensam på 6 poäng före Anand på 5.5 och Nakamura och Aronian på 5. Holländarna och kinesiskan återfinns på jumboplatserna.
I B-gruppen led Nils Grandelius ånyo ett nederlag, denna gång mot den säkre Predrag Nikolic. Men det var inte Nikolic säkerhet som var orsaken till att Nils gav upp efter 19 drag utan en rejäl taktisk blunder (13. ..Se4??) som ledde till pjäsförlust.
Tankarna går osökt till en episod i den skotske stormästaren Jonathan Rowsons bok “Chess for Zebras”. Rowson berättar att när han var nybliven stormästare med en rating på cirka 2550 tog han lektioner för den ryske stormästaren och schackläraren Yusupov. Han fick taktiska uppgifter att lösa och de var tämligen svåra. Yusupov påpekade stillsamt att Rowson inte räknade som en stormästare. Nils Grandelius är en stor talang och denna talang har fört honom till Tata-turneringens B-grupp. Hans klena resultat hittills kanske säger just detta: att talangen enbart inte räcker. Den hårdhet och jämnhet som behövs för de verkligt höga höjderna kräver bland annat att man inte räknar fel som Nils idag…
I B-gruppen förlorade den länge ledande rapport i dag mot Jan Smeets och nu delas förstaplatsen av Rapport, Movsesian och senioren Timman.
Måndag är spelledig dag.
Tabell och partier rond 1-8.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
Grupp A
21 januari 2013 klockan 06:02
Det är tyvärr bara att hålla med web-master. Grandelius gjorde en rejäl groda mot Nikolic.
Låt oss hoppas att han nu kan hålla ihop spelet de sista fem ronderna.