apr 30

Den sista omgången i Lag-DM ville Wasa SK tangera ett rekord sedan 1911 då en klubb ställde upp med hälften kvinnor i sitt lag. FIDE satsar nämligen i år extra på att lyfta fram damschacket och därför ville Wasa SK ta ut sju kvinnor inför mötet med Kungstornet om bronsmedaljen i en match som avgjordes på 14 bord. De sju anmälda damerna var GM Pia Cramling, IM Elisabeth Päthz, WGM Laura Rogule, WGM Dana Reizniece-Ozola (FIDE:s VD), WIM Irina Tetenkina, WIM Borislava Borisova och WFM Jelna Ancric.

Tyvärr blev Pia Cramling sjuk i Covid-19. Detta var ett sedan länge planerat samprojekt med Wasa SK:s lagledare Birger Wenzel och den välkände schackmecenaten Peter Hlawatsch för att uppfylla ett önskemål av henne att få ett av de 14 borden till ett permanent dambord. Anledningen är att Pia Cramling på denna punkt inte har fått gehör av Stockholms schackförbund. Denna damuppställning på sju bord är alltså samtidigt tänkt att vara en kraftig markering mot att Stockholms schackförbund envisas med att säga nej till ett dambord.

Högtidskvällen fick mycket medial uppmärksamhet då Wasa SK anlitade tv-producenten Daniel Ivarsson som filmade och intervjuade under lag-DM-kvällen. Även Lars OA Hedlund var på plats för att ta bilder.

Här följer ett litet urval av Lars OA Hedlund:

Slutresultat

GM Tom Wedberg Wasa SK (Foto: Lars OA Hedlund)
GM Juan Bellon Lopez Wasa SK (Foto: Lars OA Hedlund)
GM Lars Karlsson SK Rockaden (Foto: Lars OA Hedlund)
FM och författare Bengt Hammar Stockholms SS (Foto: Lars OA Hedlund)
IM Martin Lokander och GM Jonathan Westerberg Stockholms SS (Foto: Lars OA Hedlund)
Kezli Ong och FM Magnus Carlhammar Farsta SK (Foto: Lars OA Hedlund)
WGM_Dana_Reizniece-Ozola (Foto: Lars OA Hedlund)
WGM Laura Rogule (Foto: Lars OA Hedlund)

Från vänster: WFM Jelena Andric, WIM Irina Tetenkina, IM Elisabeth Pähtz och WGM Dana Reizniece-Ozola, FIDE:s VD och Anastasija Sorokina, FIDE:s vicepresident (Foto: Lars OA Hedlund)

”Konsultation” (Foto: Lars OA Hedlund)
”Jourhavande barnvakt” (Foto: Lars OA Hedlund)

Lämna en kommentar