dec 08

En förvånansvärt underskattat område inom den taktiska schackträningen är hur man utvecklar förmågan att få upp ställningar där man kan exekvera alla dessa tusentals kombinationer (en forcerad variant med ett offer) man har tränat på under hundratals timmar. Det var ju Spielmann, författaren till klassikern Konsten att offra i schack, som sade följande apropå Aljechins briljanta kombinationsförmåga: ”Jag kan förstå Aljechins kombinationer tillräckligt bra, men varifrån han får sina angreppschanser och hur han ingjuter energi redan i spelöppningen – det är bortom min förmåga. Ge mig ställningarna han får upp, och jag ska sällan misslyckas.”

Det finns en bok med den lovande titeln How To Create Combinations av Vladimir Pafnutieff men tyvärr fokuserar den bara till en bråkdel på förspelet av kombinationer genom argumentet ”leta efter kombinationerna, och du kommer att hitta dem”. Författaren hävdar också att ”En kombination är det enda vapnet för den svagare spelaren att besegra den starkare och båda dessa generella yttranden kan man ta med sig och kritiskt reflektera över.

E-postkursen vill gå ett steg längre. Hur kan man verkligen få upp konkreta ställningar där kombinationer är möjliga som Spielmann efterlyste?

Här nedan följer ett konkret exempel med Karpov i huvudrollen både som spelare och kommentator.

Karpov,Anatoly – Gligoric,Svetozar [C95]
Interzonal-09a Leningrad (Russia) (13), 21.06.1973
1.e4 e5 2.Nf3 Nc6 3.Bb5 a6 4.Ba4 Nf6 5.0-0 Be7 6.Re1 b5 7.Bb3 d6 8.c3 0-0 9.h3 Nb8 10.d4 Nbd7 11.Nbd2 Bb7 12.Bc2 c5 13.d5 Karpov var förtjust i att låsa centrum i Slutet Spanskt. Spasskij eller Tal föredrog att bibehålla spännningen i centrum med 13 Nf1. 13…Ne8! 14.Nf1 g6 15.Bh6 Ng7 16.Ne3

Vit har en berömd standardplan som svart måste förhålla sig till. Vilken är den och hur försvarar sig svart?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16…Nf6! Tanken med draget är att följa upp med …Kh8 och …Sg8 för att tvinga h6-löparen till en förklaring. Detta är svarts enda sätt att bibehålla en flexibel ställning på kungsflygeln. Annars skulle vit ha fortsatt g4, Kh2, Rg1 och genomfört en typisk spanskt attack med springaroffret på f5 som den stora höjdpunkten i attacken.

De läsare som följt de tidigare delarna av presentationen av E-postkursen förstår nu att det är Benoni-hoppet som detta exempel har för avsikt att visa. Det går alltså att få in denna kombinatoriska idé om man låser centrum i Slutet Spanskt. Poängen med exemplet är att visa att Benoni-hoppet kan uppstå i många olika typer av ställningar men Kmoch påvisade att det är vanligast i Benonistrukturer, det vill säga bondestrukturer med vita bönder på e4 och d5 kontra svarta bönder på e5, d6 och c5. Samma idé kan analogiskt också utföras spegelvänt genom att vit ställer en springare på c5, eller svart en springare på c4, men det förutsätter att lång rockad har spelats och att springaren kan bli slagen av en b-bonde vilket då skulle öppna b-linjen för en avgörande invasion.

Hoppas den revolutionerande tanken med E-postkursen har klarnat. Det handlar alltså inte bara om att visa de viktigaste kombinationerna utan också hur man kan få upp ställningar där kombinationerna som man har lagt ner blod, svett och tårar på är applicerbara. Vid sidan av detta kommer även andra taktiska operationer att presenteras i samband med kungsangrepp. Ett exempel på detta kommer att presenteras i del 5.

 

Läs kommentaren till “E-postkurs 2019 – De 300 viktigaste taktiska ställningarna – del 4”

  1. Gustav Vasa säger:

    Den där AlphaZero verkar göra Benonihopp i vart och vartannat parti. Kan t.o.m. ställa springaren i slag bara för att öppna spelet och för oss tillsynes helt utan tillräcklig kompensation så vi och Stockfish, vi slår springaren.

Lämna en kommentar