dec 13

I den fjärde ronden var det stora publikpartiet det mellan Topalov och Nakamura. Nakamura spelade Caro-Kann vilket är en normal spelöppningsstrategi när man möter en farlig taktiker. Det är ändå ett lite överraskande öppningsval eftersom även Nakamura är känd som en ypperligt farlig taktiker. Det kan utan tvekan sägas att Topalov och Nakamura är de mest riskbenägna spelarna i världseliten. Denna rond såg endast ett vinstparti och det var just det mellan Topalov och  Nakamura som resulterade i en vinst för den senare. Feldragen haglade och läsaren rekommenderas att spela igenom detta parti på Chessbomb för det mest underhållande partiet hittills i London Chess Classic.

Ledaren So lyckades tillskansa sig en fördelaktig spelöppning med de svarta pjäserna genom att svara med en blixtattack mot London-systemet. London-uppställningen har blivit en mycket populär spelöppning, förmodligen för att spelare som Carlsen och Nakamura har spelat den med framgång på den högsta nivån i kombination med att datorerna har visat att de flesta varianter i Damgambit leder till utjämning. Det finns många tillfredsställande motvapen mot London men Sos får nog betraktas som ett av de giftigaste då den exceptionellt solide spelare Giri utsattes för tidig press. Han lyckades dock hålla remi. Om ni är aktiva spelare kolla upp detta parti på Chessbomb för ett effektivt vapen mot London.

Ett utmärkt försvarsspel presterades inte bara av Giri utan även av Vachier-Lagrave som satt med de svarta pjäserna mot Kramnik. Kramnik fick ett starkt positionellt tryck men lyckades inte omvandla det till vinst.

Alla partierna kan spelas igenom på Chessbomb.

Den fjärde ronden gav följande resultat:

Fabiano Caruana – Levon Aronian remi
Vladimir Kramnik – Maxime Vachier-Lagrave rem
Veselin Topalov – Hikaru Nakamura 0-1
Viswanathan Anand – Michael Adams remi
Anish Giri – Wesley So remi

Det är intressant att notera att förutom att kommentera London Chess Classic  är det mycket fokus på hur den rätta formen av en VM-match ska se ut. För mig är det hela mycket enkelt; återgå till det gamla systemet med 24 partier. Ett tungt argument är matchen Spasskij-Fischer, 1972, som knappast hade blivit den mest minnesvärda i historien om den hade utspelats i futtiga 12 partier. Utmanaren Fischer vann med de legendariska siffrorna 12.5 – 8.5. Världsmästare blev den som först uppnådde 12 poäng. Om ställningen är 12-12 får världsmästaren behålla titeln eftersom utmanaren misslyckats att besegra den sittande världsmästaren. It is as simple as that. End of discussion.

GM Daniel King, livekommentator i London, gör en sammanfattning av den fjärde ronden i nedanstående klipp.

Den femte ronden har följande bataljer:

Levon Aronian – Anish Giri 
Wesley So – Viswanathan Anand 
Michael Adams – Veselin Topalov 
Hikaru Nakamura – Vladimir Kramnik 
Maxime Vachier-Lagrave – Fabiano Caruana

Livesändningen börjar idag kl. 17.00 svensk tid (16.00 GMT)  med IM Tania Sachdev och GM Yasser Seirawan flankerade av GM Maurice Ashley och GM Alejandro Ramirez.

Lämna en kommentar